Dilate kardiyomiyopatili hastalarda carvedilol tedavisinin yeri
- Tez No: 729899
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGUN ÇİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Carvedilol, ejection fraction, shortening fraction, cardiomyopathy, heart failure
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, standart tedaviye yanıt alınamayan dilate kardiyomiyopatili hastalarda carvedilolün klinik etkinliğini ortaya koymak, doz, yan etki, güvenlik ve yararlığı hakkında daha önce yapılan çalışmalara katkıda bulunmaktır. Materyal ve metod: Bu çalışmaya Mayıs 2003 ve Mart 2005 tarihleri arasında Çocuk Kardiyoloji Polikliniği tarafından izlenen, standart tedavi kullanan, dilate kardiyomiyopati tanısı alan hastalar alındı. Hastalara literatürde belirtilen dozlarda carvedilol ( O, 1 mg/kg/gün ) tedavisi başlandı. Onbeş günde bir ekokardiyografik değerlendirme yapılarak, 1 ay içinde ilaç dozu maksimum doz olarak belirlenen 0,4 mg/kg/gün olarak arttırıldı. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 60.8±35,7 ay ( 7 ay-11.5 yaş) olarak saptandı. Hastalara carvedilol tedavisi ortalama O, 13 ±0,06 mg/kg/gün dozunda başlandı, ortalama idame dozu ise 0,45 ±0, 15 mg/kg/gün olarak bulundu. Carvedilol öncesi ortalama ejeksiyon fraksiyonu %35.2 (±10.7), tedavi sonrası %43.1 (±11.2) olarak saptandı. Carvedilol öncesi kısalma fraksiyonu ortalama %17.2(±6.1) sonrasında %22.7(±5.1) değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to determine the dosing, efficacy, and side effects of non- selective 13 blocker carvedilol for the management of dilated cardiomyopathy in children and compare the results of the other centers. Method: Between May 2003 and March 2005 children with dilated cardiomyopathy were treated with carvedilol. The average initial dose was O, 1 mg/kg/day, uptitrated over 4 weeks to an average maintenance dose of 0,4 mg/kg/day. The study protocol was approved by the Medical Ethics Committee of the Uludag University, School of Medicine; informed consent was obtained from all participants and/or their parents. Results: Children with dilated cardiomyopathy aged 7 months to 11,5 years was treated with carvedilol. The average initial dose 0.13 mg/kg/day, uptitrated over 1 month to an average maintenance dose of 0.45 mg/kg/day. After carvedilol therapy mean ejection fraction increased from 35.2% to 43.1% and mean shortening fraction from 17.2 % to 22.7% (p=0.05). No side effects were seen in patients. Adverse outcome ( 2 deaths) occured 12.5% of patients. Conclusion: Carvedilol as adjunct to standart therapy for pediatric heart failure improves symptoms and left ventricular function. Further prospective and comprehensive studies are required to determine the effect of carvedilol on survival and to clearly define its role in the therapy of pediatric heart failure .