Turkish-Iranian relations in the post-cold war era: 1991-1996
Soğuk savaş sonrası dönemde Türk-İran ilişkileri: 1991-1996
- Tez No: 72991
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİHA ALTUNIŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, İran, Orta Asya, Kafkasya, Azerbaycan, Ermenistan, PKK, Terörizm, Dış Politika, Ekonomi, İşbirliği, İdeolojik Farklılıklar iv, Turkey, Iran, Central Asia, Caucasia, Azerbaijan, Armenia, PKK, Terrorism, Foreign Policy, Economy, Cooperation, Ideological Discrepancy. in
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
oz SOĞUK SAVAŞ SONRASI DÖNEMDE TÜRK-İRAN İLİŞKİLERİ: 1991-1996 Yüksel, Emir Salim Yüksek Lisans Tezi, Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Meliha Altunışık Eylül 1998, 104 sayfa Bu çalışmada 1991-1996 yıllan arasındaki Türk-İran ilişkilerinin çeşitli boyuttan Türkiye'nin bakış açısından incelenmiştir. Çalışmadan aşağıdaki sonuçlar çıkarılmıştır: Sovyetler Birliği'nin çöküşü, eski Sovyet topraklan olan Orta Asya ve Kafkaslar'da yeni bir nüfuz bölgesi yaratarak Türk-İran ilişkilerinde yeni sorunlar doğurmuştur. Bu dönemde Türk-İran ilişkilerini belirleyen ana unsurlar, Orta Asya Cumhuriyetleri'ndeki nüfuz rekabeti, Dağlık Karabağ sorununa farklı yaklaşımlar, PKK problemi ve iki ülke arasındaki ideolojik farklılıklar olmuştur. 1991-1993 yıllan arasında Azerbaycan'da işbaşında bulunan Elçibey hükümetinin takip ettiği Türkiye yanlısı politikalar İran'ın, Türkiye'nin bölgedeki nüfuzunu arttırdığına dair endişe duymasına yol açmıştır. İran'ın bu endişeleri iki ülke arasındaki ilişkilerin her boyutunu etkilemiştir. Bu dönemde, özellikle İran sınırındaki PKK hareketliliği son derece artmış, bu da Türkiye'nin sert tepkisini çekmiştir. Ancak, Elçibey'in 1993 yılındaki düşüşü, İran'ın endişelerini gidermiş ve ilişkiler yumuşamıştır. Gerçekten de, 1993-1996 yıllan arasında her iki ülkenin karar mercilerinin ve özellikle Türkiye'nin fikri, çatışmadan çok işbirliği ile çok daha fazla kazanım elde edilebileceği yönündedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TURKISH-IRANIAN RELATIONS IN THE POST-COLD WAR ERA: 1991-1996 Yüksel, Emir Salim M.S., Department of International Relations Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Meliha Altunışık June 1998, 104 pages In this study, different aspects of Turkish-Iranian relations between 1991-1996 are analysed from Turkey's perspective. Following are the conclusions drawn from the study: The collapse of the Soviet Union in 1991 brought a new challenge to the Turkish-Iranian relations in terms of a new area of influence in the post-Soviet territories, i.e. in Central Asia and the Caucasus. In this era, competition for influence in the Central Asian republics, differing attitudes towards the Nagorno-Karabakh dispute, the PKK question and the ideological discrepancy between the two countries were the main determinants of the Turkish-Iranian relations. Iran harbored grave concerns regarding the increasing influence of Turkey in the Caucasus between 1991-1993 due to the existence of a pro-Turkish president in Azerbaijan. These concerns of Iran affected every aspect of the relations between Ankara and Tehran. Especially, the movements of the PKK increased through the Iranian border and this led to the strong reaction of Turkey. However, the downfall of Elçibey brought an end to the anxieties of Iran and the tension in the relations between two countries eased. Between 1993-1996 decisionmakers of both countries and particularly Turkey seemed to realize that they could gain more from cooperation than confrontation.