Dynamics of a regional economy throught the temettuat defters: Bayındır (İzmir) in 1845
Temettuat defterlerinden bölgesel bir ekonominin dinamikleri: 1845'de Bayındır (İzmir)
  1. Tez No: 72997
  2. Yazar: ALP YÜCEL KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HURİCİHAN İSLAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Temettuat Defterleri, Bayındır, İzmir, Meclisler, Sayım, İstatistik, Meslekler, Tarımsal Üretim, Tarımsal İşletmeler. iv, Temettııat Defters, Bayındır, İzmir, Councils, Survey, Statistics, Occupations, Agricultural Production, Agricultural Holding. iii
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
oz TEMETTUAT DEFTERLERİNDEN BÖLGESEL BİR EKONOMİNİN DİNAMİKLERİ: 1845T>E BAYINDIR (İZMİR) Kaya, Alp Yücel Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Huricihan İslamoğlu-İnan Eylül 1998, 107 sayfa Osmanlı modern devletinin oluşması sürecinde, merkezi devletin fonksiyonlarını yerine getirmek amacıyla kullanabilinecek kaynak stoğunu kaydetmek için, tarım sektöründeki serveti, yani toprak, hayvan, dükkan gibi tüm mülkleri, tarımsal ürünleri ve kişisel gelirleri sınıflandırmak üzere, yaygın bir meclisler ağı ile, Osmanlı Hükümeti sayımlar gerçekleştirdi. Bu tezde, Bayındır'ın (İzmir) bölgesel ekonomisi 1845 sayımları (Emlak ve Arazi ve Hayvanat ve Temettuat Defterleri) aracılığı ile inceleniyor. Meslek yapısı, gelir kaynakları, işlenen arazi ve ağaçlar ve tarımsal üretim üzerinde duruluyor. Ayrıca sayımın düzenleniş süreci ve bunu gerçekleştiren meclis ağı üzerinde duruluyor.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DYNAMICS OF A REGIONAL ECONOMY THROUGH THE TEMETTUAT DEFTERS: BAYINDIR (İZMİR) IN 1845 Kaya, Alp Yücel M. S., Department of Economics Supervisor: Prof. Dr. Huricihan İslamoğlu-İnan September 1998, 107 pages In the process of the formation of the Ottoman modern state, in order to take stock of resources available to the central state to dispense of its functions, Ottoman government undertook surveys classifying wealth in the agrarian sector, that is, all manner of property including land, animals, stores, as well as agricultural produces and income of individuals by means of an extensive network of councils. In this thesis, the regional economy of Bayındır (İzmir) is studied through the surveys (Emlak ve Arazi ve Hayvanat ve Temettııat Defterleri) of 1845. Emphasis will be on the occupational structure, sources of income, land and grove holdings as well as the agricultural production of the region. Furthermore, the process of organizing the survey and the network of councils that accomplished it will be analyzed.