Is Germany an emerging power in terms of security parameters after reunification
Yeniden birleşmesinden sonra Almanya'nın güvenlik politikası büyük bir güç güvenlik politikasımı?
  1. Tez No: 72996
  2. Yazar: İBRAHİM TURGUT ÇELİMLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN BAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Almanya, Alman güvenlik politikaları, Almanya'nın yeniden birleşmesi, NATO, Amerika, Amerikan güvenlik politikası, yükselen güç, büyük güç iv, Germany, German security policies, German reunification, NATO, United States, United States security policy, emerging power, great power 111
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
öz YENİDEN BİRLEŞMESİNDEN SONRA, ALMANYA'NIN GÜVENLİK POLİTİKASI BÜYÜK BİR GÜÇ GÜVENLİK POLİTİKASI MI? ÇELİMLİ, İbrahim Turgut Yüksek Lisans Tezi, Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Hüseyin Bağcı Eylül 1998,151 sayfa Bu çalışma, Alman güvenlik politikalarının özelliğini incelemektedir. Bu politikaların Soğuk-Savaş sonrası yükselen bir gücün sergilediği gibi mi yoksa Soğuk-Savaş sırasında uygulanan politikaların devamını mı gösterdiği bu çalışma boyunca sorgulanmaktadır. Almanya'nın birleşmesi bölünmüş iki Alman devletinin yeniden tek devlet çatısı altında bir araya gelmesini ifade eder. Almanya artık tek bir ulus ve bağımsız bir devlettir. Almanya Soğuk Savaş yıllan sırasında iki değişik siyasetin sergilendiği yer olmuş; Batı Almanya, Batı yanlısı siyaset izlerken, Doğu Almanya, komünist siyasetlerinin uygulandığı yer olmuştur. Bu durum Batı Almanya'nın NATO'ya üyeliği ve Doğu Almanya'nın da Varşova Paktına üyeliği göz önüne alındığında kolaylıkla anlaşılabilir. Bununla birlikte, Almanya'nın yeniden birleşmesinin ardından ve Sovyetler Birliğinin çöküşünün ardından dünya coğrafyasında önemli değişiklikler meydana gelmiştir. Yeni Almanya şimdiye kadar uyguladığı politikalarla Batı yanlısı olduğunu göstermiştir. Tezin başlığında vurgulanan konunun yanıtı karşılaştırmalı çalışma ile açıklanabilir. Bu yöntem Alman güvenlik politikalarının yeniden birleşmeden sonra hangi isim ile adlandırılacağı konusuna ışık tutmaktadır. Bu çalışmanın diğer bir yönü Almanya'nın hem dünyanın belli başlı kurumlarındaki yani NATO,EU,WEU ve OSCE, rolü hem de belli başlı önemli ülkelerle yani Amerika ve Rusya, ile kurduğu diyalog ve diplomasidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IS GERMANY AN EMERGING POWER IN TERMS OF SECURITY PARAMETERS AFTER REUNIFICATION? ÇELİMLİ, Ibrahim Turgut M.S., Department of International Relations Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hüseyin Bağcı September 1998, 151 pages This study analyzes the characteristics of German security policies after German reunification. Doing so it will be the inquiry of this study to verify whether or not Germany has since become an emerging power or has been following the same policy formation as it did throughout the Cold War. The German unification points to merger of up to then divided two Germanies. Germany is now one nation and a sovereign state. During Cold War years, West Germany had adopted the security alternative under Western ideological cover, whereas East Germany had been under cover of communist ideology. This was best proved by West German membership in NATO and East German membership in Warsaw Pact on the security concerns. However, after German reunification, the picture is rather different. The new Germany has adopted the Western way. The title in question is investigated by the comparative analysis which is necessary for this study to attribute the corresponding name for German security policies after the reunification. The framework for this study covers the area where Germany has an importance in the sense of institutions like NATO, EU, WEU and OSCE, and her dialogue and diplomacy with the major powers like United States and Russia