Hemşirelerde COVID-19 korkusu ve ölüm kaygısı ile bakım davranışları arasındaki ilişki
The relationship between the fear of COVID-19 and DEATH anxiety and care behaviors in nurses
  1. Tez No: 729971
  2. Yazar: NURCAN CABA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA KÖROĞLU ÇAMDEVİREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bakım Davranışı, Covid-19 Korkusu, Hemşirelik Bakımı, Ölüm Kaygısı, Pandemi, Care Behavior, Fear of Covid-19, Nursing Care, Death Anxiety, Pandemic
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Üzerinden iki seneden fazla zaman geçmesine rağmen Covid-19 ile ilgili vaka sayıları ve ölüm sayıları ile ilgili veriler önemini korumaktadır. Bu hastalığın bazı kişilerde hafif şekilde gelişim gösterdiği, buna karşılık bazı bireylerde ise istenmeyen sonuçlar doğurduğu görülmektedir. Covid-19 tüm dünyayı derinden etkileyen ve bulaşma hızının yüksek olmasından dolayı acil müdahale gerektiren bir hastalıktır. Hastalığa karşı korunmak için aşılama, maske kullanımı, sosyal mesafe ve hijyen unsurlarını göz ardı etmemek gerekmektedir. Pandemi dönemlerinde sağlık çalışanlarının emekleri ve uğraşları sayesinde hastalara anında müdahale edilebilmekte ve bireyler kaliteli bakım hizmeti alabilmektedir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de tüm sağlık çalışanları gibi hemşireler de görevlerini en iyi şekilde yerine getirmeye çalışmaktadır. Koronavirüsün sosyal ve psikolojik boyutları dikkate alındığında, bu süreçte hemşirelerin bakım davranışlarını incelemek büyük önem arz etmektedir. Bu öneminden ötürü bu çalışmanın amacı, hemşirelerdeki covid-19 korkusu ve ölüm kaygısının bakım davranışları ile ilişkisini incelemektir. Bu amacı gerçekleştirmek için 8 Aralık 2021-28 Şubat 2022 tarihleri arasında İstanbul ilinde yer alan 3 eğitim ve araştırma hastanesi, 1 kamu üniversitesi hastanesi ve 2 vakıf üniversitesine bağlı 6 hastane olmak üzere toplam 10 hastanede farklı birimlerde görev yapan 2838 hemşireye anket uygulanmıştır. Ankette hemşirelerin covid-19 korkularını ölçmek için Covid-19 Korkusu Ölçeği, ölüm kaygılarını ölçmek için Templer Ölüm Kaygısı Ölçeği ve bakım davranışlarını incelemek için Bakım Davranışları-24 Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada uygulanan regresyon ve korelasyon analizleri sonuçları; hemşirelerde covid-19 ve ölüm kaygısının var olduğunu fakat; bu korku ve kaygının bakım davranışları üzerindeki etkisinin çok az olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, hemşireler pandemi sürecinde bakım davranışı verirken covid-19 korkusu ve ölüm kaygısından ciddi şekilde etkilenmemekte ve bakım davranışlarına ilişkin olarak hizmet kalitelerini korumaktadırlar.
Özet (Çeviri)
Although more than two years have passed, the data on the number of cases and deaths related to Covid-19 remain important. It is seen that this disease develops mildly in some people, while it causes undesirable results in some individuals. Covid-19 is a disease that affects the whole world deeply and requires urgent intervention due to its high rate of transmission. In order to protect against the disease, it is necessary not to ignore the elements of vaccination, mask use, social distance and hygiene. Thanks to the efforts and efforts of healthcare professionals during pandemic periods, patients can be intervened immediately and individuals can receive quality care services. Like all healthcare professionals in our country, as in the rest of the world, nurses are trying to fulfill their duties in the best way possible. Considering the social and psychological dimensions of the coronavirus, it is of great importance to examine the care behaviors of nurses in this process. Because of this importance, the aim of this study is to examine the relationship between fear of covid-19 and death anxiety in nurses and care behaviors. In order to achieve this aim, a questionnaire was applied to 2838 nurses working in different units in a total of 10 hospitals, including 3 training and research hospitals, 1 public university hospital and 6 hospitals affiliated to 2 foundation universities, located in the province of Istanbul between 8 December 2021 and 28 February 2022. In the survey, Fear of Covid-19 Scale was used to measure nurses' fear of covid-19, Templer Death Anxiety Scale was used to measure death anxiety, and Care Behaviors-24 Scale was used to examine care behaviors. The results of the regression and correlation analyzes applied in the research; nurses have covid-19 and death anxiety, but; This shows that the effect of fear and anxiety on caring behaviors is very small. As a result, nurses are not seriously affected by the fear of covid-19 and death anxiety while giving care behavior during the pandemic process, and they maintain their service quality regarding care behaviors.