Modelling breach parameters of embankment dams
Dolgu barajların yıkılma parametrelerinin modellenmesi
  1. Tez No: 730124
  2. Yazar: EZGİ DİREKCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYTAÇ GÜVEN, DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPER AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Baraj Yıkılma Parametreleri, Baraj Yıkılması, Risk Analizi, Baraj Güvenliği, GMDH Modelleme, Dam Breach Parameters, Dam Failure, Risk Analysis, Dam Safety, GMDH Modelling
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Barajlar yapıldığı çevreye ve bu çevrenin içinde yaşayan canlılara pek çok yarar sağlar. Bu yararları genel olarak başlıklar altında toplarsak; sulama, içme, kullanma ve endüstri suyu elde etme, enerji üretme. Ancak avantajlarının yanında elbette ki dezavantajları da mevcuttur. Bunlardan yaşam ve ekonomik olarak en tehlikelisi barajların yıkılmalarıdır. Bu yıkılmaları önceden tahmin etmek ve buna bağlı olarak verilecek hasarı en aza indirmek için bu yıkılma parametrelerini tahmin etmek çok önemlidir. Bu çalışmada gedik genişliği, pik deşarj ve yıkılma zamanı gibi parametreler incelenmiştir. Bu amaçla, literatürde bulunan farklı kaynaklardan elde edilen inşa edilmiş barajların verileri kullanılmıştır. GMDH modelleme sistemi kullanılarak her bir yıkılma parametresi için hem boyutlu hem de boyutsuz olacak şekilde modeller oluşturulmuştur. Ayrıca bütün modeler için datalar test ve eğitim verileri olarak ikiye ayrılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda elde edilen R2 ve RMSE değerleri, literatüredki mevcut çalışmalarla istatiksel ve grafiksel olarak karşılaştırılmıştır. GMDH ile modellenen hem boyutlu hem de boyutsuz sonuçlar, karşılaştırma için kullanılan mevcut yöntemlerden çok daha iyi sonuçlar verdi.
Özet (Çeviri)
Dams provide many benefits to the environment in which they are established and to the living creatures at there. These benefits can generally be grouped under the following headings; irrigation, drinking-utility water supply, industrial water supply, energy production. However, besides its advantages, of course there are also disadvantages. The most dangerous of these in terms of life and economy is the collapse of dams. It is very important to predict these failure parameters in order to predict these failures and to minimize the resulting damage. In this study, parameters such as breach width, peak discharge and collapse time were investigated. For this purpose, data of constructed dams obtained from different sources found in literature was used. Using the GMDH modeling system, both dimensional and non-dimensional models were created for each failure parameter. In addition, the data for all models are divided into test and training data. As a result of these studies, R2 and RMSE values were compared statistically and graphically with existing studies in the literature. Both dimensional and non-dimensional results modeled with GMDH gave far better results than the existing methods that used for comparison.