Properties of compacted and steam cured fly ash-lime masonry units
- Tez No: 7302
- Danışmanlar: PROF. DR. TURHAN Y. ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Uçucu kül, kireç, buhar kürü, preslenmiş blok duvar elemanları, Fly ash, lime, steam curing, compacted masonry units. Science code : 624 03 01 IV
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET PRESLENMİŞ, BUHAR KÜRÜ UYGULANMIŞ UÇUCU KÜL-KİREÇ DUVAR BLOK ELEMANLARININ ÖZELLÎKLERÎ Küçüköner, N.Burçin Yüksek Lisans Tezi, înş. Müh. Bölümü Tez Yöneticileri! Prof. Dr. Turhan Y. Erdoğan Yard. Prof.Dr. Mustafa Tokyay Eylül 1989, 96 Sayfa Termik santrallarda büyük boyutlara ulaşan uçucu kül üretimi çeşitli kullanım alanlarında değerlendirilerek, atık madde niteliğinden kurtarılamadı ğı sürece santrallardan ta şınma, depolanma, santral i şletmes indeki kesiklikler ve çev re kirlenmesi gibi çeşitli ekonomik ve ekolojik olumsuzluk lara yol açmaktadır. Ancak uçucu küllerin geri kazanılmaya elverişli bir malzeme niteliği taşıması, çeşitli alanlarda değerlendirilmesi olanaklarının araştırılmasına neden ol muştur. Bu çalışmada uçucu küllerin pozölanik özelliklerinden yola çıkılarak uçucu kül-kireç karışımlarından üretilen preslenmiş blok duvar elemanlarının çeşitli mekanik ve fizik sel özellikleri araştırılmıştır. Bu amaçla, Soma ve Tunçbi- lek Termik Santrallarından elde edilen iki değişik uçucu küle % 10, % 20 ve % 40 oranlarında kireç ve toplam katımalzemeye ağırlıkça % 10 su ilavesiyle elde edilen karışım lı t lar iki değişik presleme yükü altında (20, 40 ) sıkıştı rılarak 5x9x19 cm boyutlarında dolu blok duvar elemanı nu muneleri yapılmıştır. Numuneler ilk altı saatte 66°C sıcak lıkta buhar kürüne ve deney tarihine kadar da 23°C sıcak lıkta rutubetli küre tabi tutulmuşlardır. Numuneler üzerinde 7,28,90 günlük basınç dayanımı, absorpsiyon ve donma ve çözülme deneyleri yapılmış, elde edilen sonuçlar standartlar ve daha önceki araştırmalarla karşılaştırılmış ve her iki uçucu külün preslenmiş uçucu kül-kireç blok duvar elemanı yapımında kullanılabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PROPERTIES OF COMPACTED AND STEAM CURED FLY ASH - LIME MASONRY UNITS Küçüköner, N.Burçin M. S In Civil Engineering Supervisors: Prof. Dr. Turhan Y.Erdoğan Asst.Prof.Dr. Mustafa Tokyay September 1989/ 96 pages Fly ashes result in various transportation, storage, electricity cut-off and environmental problems from both economical and ecological points of view if ways of using this by-product are not found. On the other hand, their suitability for use in various fields facilitated numerous researches on these subjects. In this investigation, making use of the pozzolanicity of fly ashes compacted fly ash - lime masonry units were prepared and their properties were investigated. For this purpose, mixtures were prepared by adding 10, 20 and 40 % lime to two different fly ashes obtained from Soma and Tuncbilek Thermal Power Plants. To these mixtures 10 % by weight water was put and 5 x 9 x 19 cm block specimens were prepared by pressing in molds under 20 and 40 tons compaction loads. The specimens were first steam cured at 66 C for 6 hour then moist curet at 23°C until the time of test. iiiCompressive strength, water ; absorption properties and freezing-thawing resistance of the specimens were determined at 7P28 and 90 days. The results were compared with the standards and previous investigations to determine that both fly ashes were suitable for use in producing compacted fly ash-lime masonry units.