Thrust vector control of a rocket vehicle associated with acrodynamic control
  1. Tez No: 7303
  2. Yazar: CUMHUR YALÇIN KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. KEMAL ÖZGÖREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Roket, itme kuvvetiyle kontrol, AerodinamiK kontrol, Değişken kütleli cisimler, Aerodinamiğe kararlılık türevleri. 625.01.03 iv, Rocket Vehicle, Thrust Vector Control Aerodynamic Control, Bodies of Variable Mass, Aerodynamic Stability Derivatives. 625.01.03 iii
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
ÖZET bir roketin aerodinamik kontrol eşliğinde itme kuvvetiyle kontrolü KAYA, Cumhur Yalçın Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Kemal özgören Ekim 1989, 131 sayfa Bu tezde, oynar nozullu, katı yakıtlı bir roket için kontrol sistemi benzetim modeli geliştirilmiştir, önce genelde, değişken kütleli bir cisim; daha sonra ise özelde, roket için hareket denklemleri elde edilmiştir. Model itme kuvvetiyle kontrolün olduğu kadar aerodinamik kontrolün uygulanmasını da içermektedir. Ayrıca, benzetimde kullanılmak üzere aerodinamik kararhlık. türevlerini tahmin eden bir yöntem verilmiştir. Sistem kesik zamanlı varsayılarak özel bir kontrol kuralı oluşturulmuştur. Roket uçuşunun bu kontrol kuralının etkisi altındaki benzetimi için bir bilgisayar programı hazırlanmıştır, örnek olarak bazı tipik durumlardaki benzetim sonuçları verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THRUST VECTOR CONTROL OF A ROCKET VEHICLE ASSOCIATED WITH AERODYNAMIC CONTROL KAYA,CumhurYalçın M.S. in Mech. Eng. Supervisor : Prof. Dr. M. Kemal özgören October 1989, 131 pages In this thesis, a control system simulation model for a movable-nozzle solid propellant rocket vehicle is developed, The equations of motion are derived, in a general sense, for a body of variable mass first; and then, specifically, for the rocket vehicle. The model includes the application of thrust vector control (TVC), as well as aerodynamic control. An estimation scheme for the aerodynamic stability derivatives is also presented to be incorporated in the simulation. A particular control law is constructed based on a discrete-time representation of the system. A computer program is prepared to simulate the vehicle flight under the application of this control law. As examples, the simulation results are given for some typical cases.