İnfluenza benzeri hastalıkla hastaneye başvuran hastalarda, modifiye erken uyarı skoru (MEUS) ve nutrisyonel risk tarama skorunun (NRS-2002) hastanede kalış süresini öngörme ve mortalite üzerine etkisi
The effect of modified early warning score (MEWS) and nutritional risk screening score (NRS-2002) on predicting length of hospital stay and mortality in patients admitted to hospital with influenza-like illness
- Tez No: 730218
- Danışmanlar: DR. LALE ÖZIŞIK, DR. SERHAT ÜNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: İBH, COVID-19, İnfluenza, MEUS, NRS-2002, ILI, COVID-19, Influenza, MEWS, NRS-2002
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada influenza benzeri hastalıkla hastaneye başvuran hastalarda, başvuru anındaki MEUS ve NRS-2002 skorlarının hastaların hastanede yatış süresini öngörme ve mortalite üzerinde etkisini incelemek amaçlanmıştır. Prospektif çalışmamızda, Hacettepe Üniversitesi İç Hastalıkları servislerinde ve acil serviste yatan influenza benzeri hastalık (İBH) ile ilişkili tanı kodlarına sahip hastalar taranmıştır. İBH semptom kriterlerini karşılayan hastalar içerisinden onamı alınıp anket uygulanabilen hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. 2019-2020 influenza sezonunda 64, 2020-2021 influenza sezonunda ise 104 hasta alınmıştır. 2019-2020 sezonunda çalışmaya alınan 64 hastanın %31,2' sinde (20) influenza saptanmıştır. 2020-2021 sezonunda çalışmaya dahil edilen 104 hastanın 97'sinin solunum örnekleri çalışılabilmiş ve 65'inde (%67) SARS-CoV-2'ye rastlanmıştır. 2020-2021 sezonunda hiç influenza tespit edilememiştir. İBH nedenli hastaneye başvuran hastalarda en sık sistemik semptom halsizlik; en sık solunumsal semptom öksürük olduğu görülmüştür. En sık komorbiditeler KVH, diyabet ve KOAH olduğu görülmüştür. MEUS ve NRS-2002 skorlarının hastanede kalış süresi ve mortalite üzerine etkisi olmadığı görülmüştür. İnfluenza pozitiflerin negatiflere göre sağkalımı daha düşük; SARS-CoV-2 pozitif hastaların negatiflere göre hastane yatış süresi daha uzun olduğu görülmüştür. COVID-19 hastalarının, influenza hastalarına göre daha genç ve daha az ek hastalığı olduğu görülmüştür. İnfluenza hastalarında, KOAH ve nörolojik hastalıkların COVID-19 hastalarına göre daha fazla olduğu saptanmıştır. İnfluenza ve COVID-19 hastalarının MEUS, NRS-2002 değerleri, yatış süreleri ve sağkalım açısından benzer olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to examine the effect of MEWS and NRS-2002 scores on predicting hospitalization time and mortality in patients admitted to the hospital with influenza- like illness. In our prospective study, patients with diagnosis codes associated with influenza-like illness (ILI), hospitalized in Hacettepe University Internal Medicine services and the emergency room were screened. Among the patients who met the ILI symptom criteria, the patients whose consent was obtained and the questionnaire could be applied were included in the study. 64 patients were recruited in the 2019- 2020 influenza season and 104 patients in the 2020-2021 influenza season. Influenza was detected in 31.2% (20) of 64 patients included in the study in the 2019-2020 season. Respiratory samples of 97 of 104 patients included in the 2020-2021 season were studied and SARS-CoV-2 was found in 65 (67%) of them. No influenza was detected in the 2020-2021 season. The most common systemic symptom in patients admitted to the hospital with ILI is fatigue; the most common respiratory symptom was cough. The most common comorbidities were CVD, diabetes and COPD. It was observed that MEWS and NRS-2002 scores had no effect on length of hospital stay and mortality. Influenza positives have a lower survival than negative ones; It was observed that SARS-CoV-2 positive patients had a longer hospital stay than negative patients. It has been observed that COVID-19 patients are younger and have fewer comorbidities than influenza patients. COPD and neurological diseases are more common in influenza patients than in COVID-19 patients. Influenza and COVID-19 patients were found to be similar in terms of MEUS, NRS-2002 values, length of stay and survival.