Post-Covid 19 hasta semptomlarına etki eden faktörler
Affecting post-Covid 19 patient symptoms factors
  1. Tez No: 730219
  2. Yazar: ÖZNUR SEZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET CEMAL PAZARLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, post covid semptom, takip, nefes darlığı, halsizlikyorgunluk, öksürük, myalji, Covid-19, post covid symptom, follow-up, dyspnea, weakness-fatigue, cough, myalgia
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Bu çalışma ile PCR + vaka olarak tedavi altına alınan Covid-19 hastalarının, hastalık sonrasında, hastaneye başvurmalarına neden olan semptomlarına etki eden faktörlerin (demografik özellikler, ek hastalıklar, tedavi yeri, tedavide kullanılan ilaçlar, radyolojik tutulumun derecesi, labaratuar parametreleri) araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Mayıs 2020-Mayıs 2021 tarihleri arasında PCR + Covid-19 tanısı sonrasında polikliniğimize semptomatik olarak başvuran 570 hastanın tıbbi dosyaları; demografik özellikler, ek hastalıklar, tedavi yeri, tedavide kullanılan ilaçlar, radyolojik tutulumun derecesi, labaratuar parametreleri açısından incelenerek, hastalık sonrası başvuru semptomlarına etki edebileceği öngörülen faktörler kaydedilmiştir. Bulgular: Tarafımıza başvuran hastaların başvuru anındaki en sık yakındığı semptom halsizlik-yorgunluk olarak bulundu. Bunu nefes darlığı, öksürük, myalji ve sırt-göğüs ağrısı izledi. Başvuru günü, sigara içimi, radyolojik tutulum derecesi ile herhangi bir semptom arasında ilişki saptanmadı. Halsizlik-yorgunluk için ileri yaş, hipertansiyon ve diabet varlığı, WBC değerinin normal değer aralığının dışında olması (düşük ya da yüksek), CRP değerinin yüksek olması, tedavide steroid kullanılması risk faktörü olarak bulundu. Sırt-göğüs ağrısı için kadın cinsiyet risk faktörü olarak bulundu. Myalji için BKİ değerinin 35'ten yüksek olması, hipertansiyon varlığı, lenfopeni, antiviral tedavi kullanımı, ferritin değerinin normal değerin dışında olması (düşük ya da yüksek) risk faktörü olarak bulundu. Nefes darlığı için CRP değerinin yüksek olması, hastanede yatırılarak tedavi görmek, steroid, antisitokin ve post-covid rehber profilaksisi kullanımı, Astım-KOAH varlığı risk faktörü olarak bulundu. Öksürük için CRP değerinin yüksek olması risk faktörü olarak bulundu. Sonuç:Virüs ile enfekte veya reenfekte olan kişi sayısının her geçen gün artması, postcovid semptomatik olan kişi sayısını da artırmakta ve tüm dünyada günlük hayat olumsuz etkilenmektedir. Bu nedenle bu semptomlara etkisi olabilecek faktörlerin belirlenmesi önem arz etmekte ve nedenlerin belirlenmesi için daha fazla sayıda araştırma yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to investigate the factors (demographic characteristics, additional diseases, treatment site, drugs used in treatment, degree of radiological involvement, laboratory parameters) affecting the symptoms of Covid-19 patients who were treated as PCR positive cases, which caused them to apply to the hospital after the disease. Materials and Methods: Medical files of 570 patients who applied symptomatically to our outpatient clinic after the diagnosis of PCR positive Covid-19 between May 2020 and May 2021; Demographic characteristics, comorbidities, treatment site, drugs used in the treatment, degree of radiological involvement, laboratory parameters were examined and the factors that were predicted to affect the symptoms at admission after the disease were recorded. Results: The most common symptom of the patients who applied to us at the time of admission was tiredness-fatigue. This was followed by shortness of breath, cough, myalgia, and back-chest pain. There was no correlation between the admission day, smoking, radiological involvement and any symptoms. Advanced age, presence of hypertension and diabetes, WBC value outside the normal value range (low or high), high CRP value, and steroid use in treatment were found to be risk factorsfor tirednessfatigue. Female gender was found to be a risk factor for back-chest pain. Risk factors for myalgia were higher than 35 BMI, presence of hypertension, lymphopenia, use of antiviral therapy, and ferritin value outside the normal value (low or high). High CRP value for dyspnea, hospitalization, use of steroid, anticytokine and post-covid guideline prophylaxis, presence of asthma-COPD were found to be risk factors.High CRP value was found to be a risk factor for cough. Conclusion: The increase in the number of people infected or reinfected with the virüs increases the number of people who are post-covid symptomatic and daily life is adversely affected all over the world. For this reason, it is important to determine the factors that may affect these symptoms and more research is needed to determine the causes.