Development of multilayer nonwoven composite by incorporation of nanofiber mat to enhance acoustic properties
Akustik özellikleri arttırmak için nanolif katmanların dâhil edilmesiyle çok katmanlı dokusuz yüzey kompozit kumaşların geliştirilmesi
  1. Tez No: 730248
  2. Yazar: MD REAJUL ISLAM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YILMAZ ERBİL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ses Absorbsiyon, Ses İletimi, Nanolif, Dokusuz Yüzeyler, Elektrospinning, Sound Absorption, Sound Transmission, Nanofiber, Nonwoven, Electrospinning
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
İstenmeyen gürültü, dünya çapında çeşitli alanlardaki araştırmacılar tarafından üzerinde durulan önemli bir konu haline gelmiştir. Dokusuz yüzeyler, düşük üretim maliyetleri ve düşük özgül ağırlıkları nedeniyle ses yalıtım malzemeleri olarak kullanılmaktadır. Nanolif mat, ağırlık ve boyut eklemeden geleneksel malzemelerin akustik özelliklerini iyileştirme potansiyeline sahiptir. Bu çalışmada, akustik uygulama için seçilmiş dokusuz yüzeylerin nanolif mat ile birleştirilme yeteneği ele alınmaktadır. Dört farklı polimerden eğrilerek bağlanmış (spunbond) dokusuz yüzeyler üzerinde otuz elektro-eğrilmiş nanolif mat üretildi. Son olarak, geleneksel eğrilerek bağlanmış-eritilerek bağlanmış-eğrilerek bağlanmış“spunbond-meltblown-spunbond”(SMS) sandviç yapıları, nanolif matlarla birleştirilerek dokusuz yüzey olarak elde edilmiştir. Nanolif matlarla ilişkili sandviç yapıların düşük ve orta frekanslı (Hz) ses seviyelerinde ve yüksek frekanslı ses seviyelerinde daha yüksek ses iletim kaybı gösterdiği bulunmuştur. 500 gsm SMS kompozit yapılara sahip nanolifli matın ses emme özellikleri, ses dalgalarının yansıması nedeniyle herhangi bir frekans seviyesinde gelişmemiştir. Nano mat ile sadece 230 ve 300 g/m2 SMS bazlı dokusuz yüzey ilişkilendirme, orta ve yüksek frekans seviyelerinde ses absorpsiyon katsayısını iyileştirdi. Çalışma ayrıca nanofiber çapının incelmesinin nihai sandviç yapının akustik performans özellikleri üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu ortaya koydu. Nanofiber matın farklı polimerler ve dokusuz katmanlar için morfolojik karakterizasyonları da Taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve FibraQuant 1.3 yazılımı ile araştırıldı.
Özet (Çeviri)
Undesirable noise has become a paramount issue that has been focused on by researchers of various fields worldwide. Nonwovens are used as sound insulation materials due to their low production cost and small specific gravity. Nanofiber mat has the potential to improve the acoustic properties of traditional materials without adding weight and size. The ability of the nonwoven incorporation with nanofiber mat for acoustic application is addressed in this study. Thirty electrospun nanofiber mats were produced on spunbonded nonwoven fabrics from four different polymers. Finally, traditional spunbond-meltblown-spunbond (SMS) sandwich structures were formed nonwoven with nanofiber mats. In this study 3 different gsm (230, 300, and 500) SMS nonwovens were used as base materials. It was found that sandwich structures associated with nanofiber mats showed higher sound transmission loss at low and medium frequency (Hz) sound levels, as well as high-frequency sound levels. The sound absorption properties of a nanofibrous mat with 500 gsm SMS composite structures were not improved at any frequency level due to reflection of sound waves. Only 230 and 300 gsm SMS based nonwoven association with nano mat improved sound absorption coefficient at medium and high levels frequency. The study also revealed that thinner nanofiber diameter had a positive impact on the acoustic performance properties of the final sandwich structure. Morphological characterizations of nanofiber mat for different polymers and nonwoven layers were also investigated by Scanning electron microscope (SEM) and FibraQuant 1.3 software.