Metropolis Aşağı Hamam Palestra kazılarında bulunan Hellenistik dönem seramikleri
Hellenistic pottery from the excavations at the lower bath-palestra in Metropolis
  1. Tez No: 730252
  2. Yazar: ESRA SAĞUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VOLKAN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Metropolis, Aşağı Hamam-Palaestra, Hellenistik Dönem Seramikler, Metropolis, Bath-Palaestra, Hellenistic Pottery
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Metropolis antik kenti; İzmir ilinin Torbalı ilçesine bağlı Yeniköy ve Özbey mahalleleri arasındaki bir tepede yer almaktadır. Tez konusunu oluşturan buluntuları kentin kurulmuş olduğu tepenin doğu yamacında konumlandırılmış Aşağı Hamam-Palaestra yapısına ait Hellenistik Dönem seramikleri oluşturmaktadır. 2003-2006, 2008-2016 ve 2018 yılları arasında yapılan kazı çalışmaları sonucu ele geçen Hellenistik Dönem'e ait seramik gruplarından 280 parça kataloğa alınmıştır. Metropolis Aşağı Hamam-Palaestra yapısı Hellenistik Dönem seramikleri on grup altında incelenmiştir. Bu gruplar tam astarlı, Batı Yamacı Stili, kalıp yapımı kaseler, beyaz zeminli seramikler olarak ayrılmaktadır. Form olarak ise kaseler, tabaklar, kantharoslar, kraterler, lagynolar, Unguentariumlar, kandiller, amphoralar ve chytralar yer almaktadır. Bu formlar içerisinde tabaklar ve kalıp yapımı kâseler buluntu yoğunluğunu oluşturmaktdır. Bu gruplar içerisinde en erken MÖ 4. yüzyıl örnekleri yer alırken en geç MÖ 1. yüzyıl başına tarihlenen örnekler yer almaktadır. Gruplar arasında en yoğun buluntular ise MÖ 2. yüzyıla ait parçalardır.
Özet (Çeviri)
HELLENISTIC POTTERY FOUND IN THE EXCAVATIONS OF THE LOWER BATH PALAESTRA OF METROPOLIS The ancient city of Metropolis is located on a hill between Yeniköy and Özbey neighborhoods in Torbalı district of İzmir. The findings constitute the subject of the thesis consisting of Hellenistic pottery from the Lower Bath Palaestra structure located on the eastern slope of the hill where the city was founded. 280 pottery sherds belonging to the Hellenistic Period, were found as a result of the excavations carried out between 2003-2018, are included in the catalogue. The Hellenistic pottery from the Lower Bath Palaestra structure of Metropolis were examined under ten groups. These groups are classified as Slip Ware, West Slope Ware, mold-made bowls and pottery with white ground. As pottery forms; bowls, plates, kantharoi, craters, lagynoi, unguentariums, oil lamps, amphorae and chytras are present within the groups. Plates and mold-made bowls constitute the find density within the groups. Among these groups, the earliest examples are from the 4th century BCE, the latest examples are dated to the beginning of the 1st century BCE. The most numerous findings among the groups are the sherds belonging to the 2nd century BCE.