Afganistan'ın dış ticaret yapısı ve Türkiye ile dış ticaretinin analizi
Afghanistan's foreign trade structure and analysis of foreign trade with Turkey
  1. Tez No: 730253
  2. Yazar: FERDOWS MUQIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL ERDEM HEPAKTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Ticaret, Ekonometrik Analiz, Türkiye ve Afganistan, Foreign Trade, Econometric Analysis, Afghanistan and Turkey
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İkt. Gelişme ve Uluslararası İkt. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışma Afganistan'ın dış ticaret faaliyetlerini incelemekte ve Afganistan ile Türkiye arasındaki dış ticaret ilişkilerini ortaya koymaktır. Çalışmanın ilk bölümünde, Afganistan'ın ekonomisi genel olarak anlatılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, Afganistan'ın dış ticaretine ve Afganistan'ın üyesi olduğu bölgesel ekonomik işbirliği ilişkilerine yer verilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise Afganistan'ın Türkiye'ye yaptığı sebze ve gıda ürünleri ihracatı ve Türkiye'nin Afganistan'a yaptığı makine, elektrik ürünleri, ayakkabı, taş, cam, metaller ve çeşitli ürünlerin ihracatı 2009-2019 yılları arasındaki çeyrek veriler kullanılarak ekonometrik analizi yapılmıştır. Bu verileri kullanarak değişkenlere, Birim Kök Testi, VAR modeli, Etki Tepki ve Varyans Ayrıştırma analizi uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the foreign trade activities of Afghanistan and reveals the foreign trade relations between Afghanistan and Turkey. In the first part of the study, the economy of Afghanistan is explained in general. In the second part, Afghanistan's foreign trade and Afghanistan's relations with regional economic cooperation of which Afghanistan is a member are included. In the third part of the study, Afghanistan's exports of vegetables and food products to Turkey and Turkey's exports of machinery, electrical products, shoes, stones, glass, metals and various products to Afghanistan were econometric analyzed using quarterly data between 2009-2019. By using this data, Unit Root Test, VAR analysis, Impact Response analysis and Variance Decomposition analysis were performed.