Direct and blind deconvolution for multidimensional signals
Çok boyutlu işaretler için doğrudan ve gözü kapalı ters evrişim
- Tez No: 116078
- Danışmanlar: DOÇ. DR. T. ENGİN TUNCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ters evrişim, gözü kapalı ters evrişim, çokboyutta işaret işleme, gözü kapalı görüntü ters evrişimi. VI, Deconvolution, blind deconvolution, multidimensional signal processing, blind image deconvolution. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
oz ÇOK BOYUTLU İŞARETLER İÇİN DOĞRUDAN VE GÖZÜ KAPALI TERS EVRİŞİM Üney, Murat Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. T. Engin Tuncer Ağustos 2001 Evrişim işlemi, doğrusal ve kaymayla değişmeyen sistemlerin analizinde temel rol oynar. Ters evrişim, giriş işareti üzerine uygulanan evrişim işlemininin etkisini kaldırmaya çalışan aynı öneme sahip ters işlemdir. Klasik ya da doğrudan ters evrişim probleminde çıkış işareti ve sistemin dürtü tepkesi bilinmektedir. Gözü kapalı ters evrişim, yalnızca çıkış işaretinin bilindiği durumda giriş işaretini ve sistemi bulma işidir. Direkt ve gözü kapalı ters evrişim problemleri, işaret işleme ve haberleşme dallarında pek çok uygulama alanına sahiptir. Bu tez çalışmasında, doğrudan ve gözü kapalı ters evrişim problemleri ele alınmıştır. Zaman bölgesi ters evrişim (ZBTE) yönteminin bu problemlere getirdiği çözümler üzerinde durulmuştur. ZBTE yöntemi 1-D için hatasız çözüm üretmektedir. Çok boyutta, yüksek dereceden bir polinomun birinci dereceden terimler cinsinden yazılabilirliğini garanti edecek bir cebir teoremi bulunmadığından, yöntemin kesin çözüm ürettiği durumlar sınırlıdır.Bu çalışma, ilk katkı olarak, 2-D' de sonlu uzunlukta dizilerin hatasız ters evrişimi için yeni bir yöntem sunmaktadır. Yeni yöntem, çok boyut için bahsedilem sorunu, 2-D' den 1-D' ye bir eşleme kullanarak aşmıştır. Öne sürülen teoreme göre, 2-D' de bir evrişim işlemi ile 1-D' ye eşleme yapıldıktan sonra yapılan evrişim işlemi denktir. Böylece, 2-D' de herhangi sonlu uzunlukta dizilerin ters evrişimi mümkün olmaktadır. Başka bir katkı ise, 1-D' de çıkış fonksiyonunun belli alt polinomlarının tek girişli tek çıkışlı (TGTÇ) sonlu dürtü tepkeli bir sistemin sıfırlarındaki değeri için sınır veren bir lemmadır. Bu lemmaya dayanarak yeni bir gözü kapalı kanal tanıma yöntemi önerilmiştir. Benzer bir yaklaşım 2-D' de kullanıldığında, ayrıştırılabilir bir sistem fonksiyonu, gözü kapalı olarak tanınabilmektedir. Son olarak, doğrusal ve kaymayla değişmeyen bir sistem tarafından bozunmaya uğramış olduğu kabul edilen görüntülerin niteliklerini arttırmak için bir dizi gözü kapalı görüntü iyileştirme yöntemi geliştirilmiştir. Sözü edilen problem gözü kapalı görüntü ters evrişimi olarak adlandırılmaktadır. Önerilen yöntemler, ZBTE yönteminin kullanıldığı NAS-RIF varyantlarıdır. Astronomik ve medikal veriler gibi gerçek ortamlarda alınmış ve doğal bozulmalara uğramış verileri ile denemeler yapılmıştır. Bu denemeler için ancak öznel değerlendirmeler söz konusudur. Buna dayanarak, önerilen algoritmalar bazı gözü kapalı ters evrişim yöntemlerinden ve kenar bulma algoritmalarından daha iyi bir başarım gösterdiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DIRECT AND BLIND DECONVOLUTION FOR MULTIDIMENSIONAL SIGNALS Üney, Murat M.S., The Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. T. Engin Tuncer August 2001 Convolution sum is the fundamental operation for the analysis of discrete time linear shift-invariant (LSI) systems. Decon volution has equal importance and deals with the removal of the effect of a convolution performed on an input sequence. In classical or direct deconvolution problem, the output sequence and the system impulse response are known. Blind deconvolution is the task of finding both the input sequence and the system only with the knowledge of the output. Direct and blind problems have various applications in communications and signal processing. In this thesis, various aspects of direct and blind deconvolution problems are studied. The focus is on time domain deconvolution (TDD) method in direct and blind problem settings. TDD leads to exact deconvolution in \-D. In multidimensions, due to the lack of an algebraic theorem for finding the roots of a D-dimensional sequence, the capabilities of the method is restricted. iiiA contribution of this thesis is a new method for exact deconvolution of finite length sequences in 2-D. The new method overcomes the above restriction through a mapping from 2-D to 1-D. A theorem is provided in order to show the equivalence between the convolution operation in 2-D and 1-D after the mapping operation. Another contribution of the thesis is a lemma that provides a bound for certain subpolynomials of the output function evaluated at the system zeros of a SISO FIR system in 1-D. A blind identification method is proposed based on the lemma. A similar approach in 2-D results with blind identification of separable system functions. Finally, a set of blind image restoration algorithms are developed for images which are assumed to be blurred by a LSI distortion. This problem is referred to as blind image deconvolution. The proposed schemes are variants of NAS-RIF with TDD. The algorithms are tested with real-world data that are distorted with natural causes including astronomical and medical images. For such experiments the true images are unknown. Subjective interpretations of the results show that the algorithms perform better than some blind deconvolution and edge enhancement algorithms.