Technoeconomic impact of the defense industry in the Ankara region since 1980
1980 sonrası Ankara bölgesinde savunma sanayisinin teknoekonomik etkileri
- Tez No: 73033
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL TAYMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Altsözleşme ilişkisi, endüstriyelleşme, savunma sanayi, teknoekonomik etkiler, Ankara Bölgesi iv, Subcontracting relation, industrialization, defense industry, technoeconomic effects, Ankara Region m
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZ 1980 SONRASI ANKARA BÖLGESİNDE SAVUNMA SANAYİSİNİN TEKNOEKONOMİK ETKİLERİ Gözpınar, Erkan Yüksek Lisans, Ekonomi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erol Taymaz Eylül 1998, 86 sayfa Bu tezde, ana ve yan savunma sanayi firmaları arasında kurulan ilişkilerin boyutları ve yapısı, bu ilişkinin 1980 sonrasında Ankara bölgesindeki sanayileşme sürecini nasıl etkilediğini anlamak amacıyla incelenmiştir. Bu amaçla, gerekli veriler seçilmiş firmalarla yapılan anketler aracılığıyla toplanmıştır. Bu anketler, bulguların tamamlanması ve doğrulanması amacıyla kapsamlı görüşmeler şeklinde uygulanmıştır. Alt sözleşme ilişkisinin, hem ana hem de yan sanayi firmalarının kalite, teknoloji ve istihdam seviyeleri üzerindeki teknoekonomik etkileri anket sonuçlarından çıkartılmış ve tezde sunulmuştur. Savunma sanayindeki altsözleşme uygulaması üzerindeki bulgular, bu ilişkinin küçük firmalar için geliştirici olmaktan çok geçici ve kısa dönemli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TECHNOECONOMIC IMPACT OF THE DEFENSE INDUSTRY IN THE ANKARA REGION SINCE 1980 Gözpınar, Erkan M.S., Department of Economics Supervisor: Prof. Dr. Erol Taymaz September 1998, 86 pages In this thesis, the extent and nature of relations between the prime and sub contractors in the defense industry were analyzed to understand how these relationships influenced industrialization process in the Ankara region after 1980. For this purpose, the data were collected by conducting a site survey with a number of selected firms. In order to complement and verify the survey findings, extensive interviews were also conducted with these firms. The technoeconomic effects of the subcontracting relation on the quality, technology and employment levels of both parties were analyzed on the basis of the survey data. The findings on the subcontracting practise in the defense industry suggest that this is a temporary and short-term relationship rather than developmental for small firms.