Budget deficits, intevest rates, public and private investments in Turkey
Türkiye'de bütçe açıkları, faiz oranları, kamu ve özel yatırımlar
  1. Tez No: 73032
  2. Yazar: HÜLYA SAYGILI
  3. Danışmanlar: DR. ERDAL ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Bütçe Açıklan, Faiz Oranlan, Özel Yatırımlar, Kamu Yatırımları, Dışlama, Ricardocu Denklik. vı, Budget Deficits, Interest Rates, Private Investments, Public Investments, Crowding-out, Ricardian Equivalence. IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
oz TÜRKİYE' DE BÜTÇE AÇIKLARI, FAİZ ORANLARI, KAMU VE ÖZEL YATIRIMLAR Saygılı, Hülya Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Danışmanı: Dr. Erdal Özmen Ekim 1998, 59 sayfa Tez, Türkiye'de 1987:1-1997:4 dönemleri boyunca,bütçe açıklan, faiz oranları, özel ve kamu kesimi yatırımları arasındaki uzun dönem ilişkilerini empirik olarak araştırmayı amaçlamıştır. Johansen'in çok değişkenli eş bütünleşme analizi dört değişkenli sistem içerisinde üç eş bütünleşen vektörler olduğunu önermektedir. Vektörler, faiz oranlarını, kamu yatırımlarını ve özel yatırımları açıklamak için kullanılmışlardır. İlk vektör, faiz oranları ile bütçe açıkları arasında pozitif bir ilişki olduğunu önermektedir. Yatırımların faiz oranlan üzerindeki etkisi ise istatistiksel olarak önemsiz ve gözardı edilebilir olarak bulunmuştur. Zayıf dışsallık test sonuçları, uzun dönem ilişkileri parametreleri için bütçe açıklan ve faiz oranlarının zayıf dışsallığını red etmektedir. Kamu kesimi yatırımları eşitliğinde, kamu kesimi yatırımlarının özel yatırımlardan pozitif, bütçe açıkları ve faiz oranlarından negatifolarak etkilendiği bulunurken, özel yatırımlar dışında bütün değişkenlerin birlikte endojen olduğu ortaya çıkmıştır. Üçüncü vektör, özel yatırımların kamu yatırımlarından negatif olarak etkilenmesinden dolayı,“dışlama etkisi”hipotezinin geçerliliğini ileri sürmektedir. Bu, bütçe açıkları yolu ile, kamu yatırımlarının faiz etkisinden kaynaklanmış olabilir. Bu çalışmanın sonuçları ayrıca, araştırması yapılan sözkonusu dönemde Türkiye verileri için, Ricardocu denklik hipotezinin geçerliliğine karşı deliller ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BUDGET DEFICITS, INTEREST RATES, PUBLIC AND PRIVATE INVESTMENTS IN TURKEY Saygılı, Hülya M.S. Department of Economics Supervisor: Dr. Erdal Özmen October 1998, 59 pages. The thesis aimed to investigate empirically the long-run relationship between budget deficits, interest rates, private and public investments in Turkey over the period 1987:1-1997:4. The results of Johansen multivariate cointegration analysis suggests the existence of three significant cointegrating vectors in the four variable system. The vectors used to interpret interest rates, public investments and private investments, respectively. The first vector suggests a positive relationship between interest rates and budget deficits. The effect of investments on interest rates, however, is found to be negligible and statistically insignificant. The weak exogeneity tests results suggested the non-rejection of the weak exogeneity of budget deficits and interest rates for the parameters of the long run relationships. In public investment equation it is found that public investments, positively effected by private investments and negatively effected by budget deficit and interest rates, with all the variables except the private investments appear to be jointly endogenous. The third iiivector suggests the validity of crowding-out hypothesis as private sector investment are negatively effected by public sector investments. This may be due to the interest rates effect of public investments through budget deficits. The results of this paper can also be interpreted as providing evidence against the validity of the Ricardian equivalence hypothesis for the Turkish data during the period under investigation.