Acil serviste ve servis takibinde kontrastlı bilgisayarlı tomografi çekilen hastaların kontrast nefropati risk faktörlerinin ve insidanslarının karşılaştırılması
Comparison of contrast nephropathy risk factors and incidences of patients who have contrast computed tomography done in emergency department and service follow-up
  1. Tez No: 730356
  2. Yazar: LEYLA ABALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. ZEKİ SOYPAÇACI, UZMAN YUSUF ÜZÜM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, İç Hastalıkları, Nephrology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: kontrast nefropati, kontrast madde, akut böbrek yetmezliği, contrast nephropathy, contrast agent, acute renal failure
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Amaç: Ocak 2017- Ocak 2021 arası hastanemiz dahiliye kliniği servisine acil servisten veya dahiliye poliklinikten yatışı yapılan ve kontrastlı bilgisayarlı tomografi çekilmiş hastaların insidanslarının hesaplanması ve risk faktörlerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Hastanemize Ocak 2017-Ocak 2021 arasında başvuran ve dahiliye kliniğine yatışı yapılmış, yatış öncesi acil serviste kontrastlı bilgisayarlı tomografi çekilmiş hastalar ile herhangi bir nedenden dolayı hastane yatışı sonrası servis takibinde kontrastlı bilgisayarlı tomografi çekilmiş hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların dahiliye kliniği servis epikrizleri, laboratuvar bulguları retrospektif olarak değerlendirilmiş ve laboratuvar takiplerinde kontrast nefropati geliştirip geliştirmediği, olası risk faktörleri ve insidansları belirlenmiştir. Bulgular: Bu çalışma dışlama kriterleri göz önüne alındığında 382 hastadan elde edilen veriler ile yapılmıştır. Acil serviste kontrast madde maruziyeti olan hastaların 2.5 kat daha fazla kontrast nefropati gelişme riski olduğu saptadık. İleri yaş, hipertansiyon, diyabetes mellitus, konjestif kalp yetmezliği, hiperlipidemi, diüretik ve statin ilaç grubunun, kontrast madde maruziyeti öncesi kreatinin ve üre değeri yüksekliğinin kontrast nefropati riskini artırdığı görüldü. Koruyucu tedavide izotonik sıvı ve N-asetilsistein verilmesinin kontrast nefropati riskini azalttığını saptadık. Kontrast nefropati mortalite ve morbiditeyi anlamlı olarak artırmakmaktadır. Sonuç: Kontrastlı bilgisayarlı tomografi çekilen hastalarda kontrast nefropati gelişimi, mortalite açısından artmış bir risk oluştururken, aynı zamanda hastaların takip süresinin uzamasına ve yoğun bakım yatışlarına neden olabilmektedir. Acil serviste kontrastlı bilgisayarlı tomografi çekilen, kontrast nefropati gelişimi açısından risk altında olan hastalar belirlenmeli ve yakın takip edilmelidir. Çalışmamızda acil serviste kontrast nefropati gelişen hastaların anlamlı olarak hipotansif olduklarını tespit ettik. Bu hasta gruplarında kontrastlı bilgisayarlı tomografi çekimi öncesi ve sonrasında kontrast nefropati gelişimini önleyecek tedaviler planlanmalıdır. Risk grubundaki hastalarda ertelenebiliyorsa kontrastlı bilgisayarlı tomografi çekiminin ertelenmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Purpose: It was aimed to calculate the incidence and compare the risk factors of patients who were admitted to the internal medicine clinic service of our hospital from the emergency department or internal medicine outpatient clinic between January 2017 and January 2021 and had contrast-enhanced computed tomography. Materials and Methods: Patients who were admitted to our hospital between January 2017 and January 2021, who were hospitalized in the Internal Medicine clinic, had contrast-enhanced CT performed in the emergency department before hospitalization, and patients who had contrast-enhanced CT during the service follow-up after hospitalization for any reason were included in the study. The internal medicine clinic service epicrisis and laboratory findings of the patients were evaluated retrospectively, and whether they developed contrast nephropathy in laboratory follow-ups, possible risk factors and incidences were determined. Results: Considering the exclusion criteria, this study was conducted with data obtained from 382 patients. We found that patients exposed to contrast material in the emergency department have a 2.5 times higher risk of developing contrast nephropathy. It was observed that old age, hypertension, diabetes mellitus, congestive heart failure, hyperlipidemia, diuretic and statin drug groups, and high creatinine and urea values before contrast material exposure increased the risk of contrast nephropathy. We found that administration of isotonic fluid and N-acetylcysteine in prophylactic treatment reduces the risk of contrast nephropathy. Contrast nephropathy significantly increases mortality and morbidity. Conclusion: The development of contrast nephropathy in patients who underwent contrast-enhanced computed tomography poses an increased risk of mortality, while at the same time it may cause prolonged follow-up and intensive care admissions. Patients who have contrast-enhanced computed tomography in the emergency department and who are at risk for the development of contrast nephropathy should be identified and followed closely. In our study, we found that patients who developed contrast nephropathy in the emergency department were significantly hypotensive. Treatments to prevent the development of contrast nephropathy should be planned before and after contrast-enhanced computed tomography in these patient groups. If it can be delayed in patients in the risk group, it is recommended to postpone the contrast-enhanced computed tomography scan.