Akut pulmoner emboli tanısında, şiddetinin belirlenmesinde ve prognozunda serum copeptin seviyelerinin değeri
The value of copeptin levels in the diagnosis, severity and prognosis of acute pulmonary embolism
  1. Tez No: 462574
  2. Yazar: OLGUN AŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN TÜREDİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Copeptin, Akut pulmoner emboli, Tanı, Mortalite, Ciddiyet, Prognoz, Copeptin, Acute pulmonary embolism, Diagnosis, Mortality, Severity, Prognosis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Akut Pulmoner emboli (APE) tanısında, şiddetinin belirlenmesinde ve prognozunda serum copeptin seviyelerinin değerinin belirlenmesi. Gereç ve Yöntem: Prospektif olarak yapılan bu çalışmada acil servise APE şüphesi ile başvuran 165 hasta çalışmaya alındı. Tüm hastalara kontrastlı bilgisayarlı tomografi (BT) anjiografi çekildi ve hastalar APE (+) ve APE (-) şeklinde iki gruba ayrıldı. Copeptin (COP) düzeyleri bu iki grup arasında karşılaştırıldı. APE olan hastalar 2014 Avrupa Kardiyoloji Derneği Pulmoner Emboli Tanı ve Tedavi Kılavuzunda belirtildiği gibi erken mortalite risklerine göre gruplandırıldı ve COP düzeyleri bu gruplar arasında karşılaştırıldı. APE olan hastalar entübasyon ve mekanik ventilatör ihtiyacı, vasopressör desteği ihtiyacı, kardiyopulmoner resüsitasyon ve ölüm gibi klinik sonlanımlara göre iyi klinik sonlanım ve kötü klinik sonlanım gruplarına ayrıldı ve COP düzeyleri bu gruplar arasında karşılaştırıldı. Bulgular: PE olmayan grupta COP ortanca değeri 972.45 pg/ml (178.6-1611.2), PE olan grupta COP ortanca değeri 917.2 pg/ml (104.9-1693.8) olarak belirlendi ve iki grup arasında başvuru anındaki COP değerleri açısından anlamlı bir fark tespit edilemedi (p=0.353). Erken mortalite riskine göre ayrılan gruplardan orta-düşük riskli grupta COP ortanca değeri 979.7 pg/ml (299.6-1605.9), orta-yüksek riskli grupta ortanca değeri 868.05 pg/ml (104.9-1693.8), yüksek riskli grupta ortanca değeri 762.1 pg/ml (266.5-1435.1) olarak belirlendi. Bu değerler birbiriyle kıyaslandığında 3 grup arasında COP değerleri açından istatistiksel anlamlı bir fark tespit edilemedi (tüm karşılaştırmalar için p>0.05). İyi klinik seyirli grupta COP ortanca değeri 923.95 pg/ml (104.90-1693.80) iken; kötü klinik seyirli grupta COP ortanca değeri 575.0 pg/ml (152.10-1450.40) idi. Bu iki değer birbiriyle kıyaslandığında iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmedi (p=0.535). Sonuç: Çalışmamız sonuçlarına göre APE şüphesi ile acil servise başvuran hastalarda başvuru anında ölçülen COP düzeylerinin APE tanısında, erken dönem mortalite için önerilen risk skorlamasında, kötü klinik seyrin önceden belirlenmesinde ve mortalite tayininde kullanılması mümkün değildir.
Özet (Çeviri)
Objective: The value of copeptin levels in the diagnosis, severity and prognosis of acute pulmonary embolism. Materials and Methods: A total of 165 patients, who admitted to the emergency department with the suspect of acute pulmonary embolism (APE) included to the study. All patients underwent computed tomographic pulmonary angiography (CTPA) and the patients classified as APE (+) and APE (-) groups. Copeptin levels compared between these groups. APE (+) group classified according to 2014 European Society of Cardiology (ESC) Diagnosis and Management of Acute Pulmonary Embolism guideline. Copeptin levels compared between these groups. APE (+) group also classified as benign clinical course (BCC) and complicated clinical course (CCC) according to need of intubation and mechanical ventilation, vasopressor support, cardiopulmonary rescucitation and death. Copeptin levels compared between these groups. Results: Median levels of COP in the APE (-) group was 972.45 pg/ml (178.6-1611.2) and in the APE (+) group was 917.2 pg/ml (104.9-1693.8) and there was no significant difference found between these groups (p=0.353). In the groups classified according to early mortality risks, the median COP levels of the intermediate-low group, intermediate-high group and the high group were 979.7 pg/ml (299.6-1605.9), 868.05 pg/ml (104.9-1693.8) and 762.1 pg/ml (266.5-1435.1) respectively. There was no statistically significant difference found between these three groups (for all comparisons p>0.05). The median COP levels of the benign clinical course and complicated clinical course groups were 923.95 pg/ml (104.90-1693.80) and 575.0 pg/ml (152.10-1450.40) respectively, and there was no statistically significant difference was found between these groups (p=0.535). Conclusion: According to the results of our study, the use of COP levels measured on admission in patients admitted to the emergency department with suspected acute pulmonary embolism is not possible for the diagnosis of acute pulmonary embolism, in early mortality risk scoring, and in determining complicated clinical course and mortality in acute pulmonary embolism.