Overin epitelyal tümörlerinde epitelyal mezenkimal transizyonun e-kaderin ve vimentin ekspresyonları ile immünohistokimyasal olarak incelenmesi ve histopatolojik prognostik faktörlerle ilişkisinin değerlendirilmesi
Immunohistochemically examination of epithelial mesenchymal transition with E-cadherin and vimentin expression in epithelial tumors of the ovary and evaluation of its relationship with histopathological prognostic factors
  1. Tez No: 730406
  2. Yazar: MERVE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLSÜM ŞEYMA YALÇIN, DR. ÖĞR. ÜYESİ DAĞISTAN TOLGA ARIÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Over Tümörleri, E-kaderin, Vimentin, Epitelyal Mezenkimal Transizyon, Ovarian Tumours, E-cadherin, Vimetin, Epithelial-Mesenchymal Transition
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Çalışmamızda epitelyal over tümörlerinde epitelyal mezenkimal transizyon sürecinde yer alan E-Kaderin ve vimentinin ekspresyon dereceleri ile tümörlerin tanı kategorisi, histolojik alt tip, tümör evresi, lenfovasküler invazyon, kapsül invazyonu ve metastaz gibi prognostik parametreleri arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 2014-2020 yılları arasında tanı alan epitelyal over tümörlerinde E-kaderin ve vimentin ekspresyonlarının prognostik parametreler ile ilişkisini immünohistokimyasal yöntem ile değerlendirildik. Çalışmamız için 01.01.2014-20.12.2020 tarihleri arasında hastanemizde epiteltal over tümörü sebebiyle opere edilmiş 143 vakaya ait rezeksiyon materyallerinin tümör blokları kullanıldı. Bu bloklara ait kesitlere E-kaderin ve vimentin antikorları ile immünohistokimyasal boyama yöntemi uygulandı. Boyama sonuçları ışık mikroskopu altında değerlendirildi. İstatiksel değerlendirmede elde edilen veriler SPSS v26 programı kullanılarak hesaplandı. Bulgular: E-kaderin medyan skoru, benign olgularda en yüksek, malign olgularda en düşük bulundu. E-kaderin ekspresyonu ile tümörün tanı kategorisi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki görüldü. Benign ve malign olgularda farklı histolojik alt tiplerde E-kaderin medyan skoru eşit bulundu. Borderline olgulardan seröz borderline tümörde E-kaderin medyan skoru müsinöz borderline tümöre göre daha düşük bulundu. Fakat bu fark istatistiksel olarak anlamlı düzeyde değildi. E-kaderin medyan skoru ile tümörün histolojik alt tipi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki görülmedi. Malign olgularda E-kaderin medyan skoru ile evre, lenfovasküler invazyon, kapsül invazyonu ve metastaz varlığı parametreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki görülmedi. Vimentin medyan skoru, malign olgularda en yüksek, benign olgularda en düşük bulundu. Vimentin ekspresyonu ile tümörün tanı kategorisi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki görüldü. Benign ve borderline olgularda farklı histolojik alt tiplerde vimentin medyan skoru eşit bulundu. Malign olgularda; seröz karsinom olgularında ve berrak hücreli karsinom olgusunda E-kaderin medyan skoru müsinöz ve endometrioid karsinom olgularına göre daha yüksek bulundu. Fakat bu fark istatistiksel olarak anlamlı düzeyde değildi. Vimentin medyan skoru ile tümörün histolojik alt tipi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki görülmedi. Malign olgularda vimentin medyan skoru ile evre, lenfovasküler invazyon, kapsül invazyonu ve metastaz varlığı parametreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki görülmedi. Sonuç: Çalışmamızda epitelyal over tümörlerinde EMT belirteçleri olarak kullanılan E-kaderin ve vimentin ekspresyonu ile tümörlerin tanı kategorisi arasında anlamlı ilişki bulundu. Borderline ve malign tümörlerde benign tümörlere göre E-kaderin ekspresyonunda azalma ve vimentin ekspresyonunda artış tespit edildi. Bu ilişki gelecekte over tümörlerinde yeni bir prognostik faktör olarak kullanılabilir ve over tümörlerinde hedefe yönelik tedaviler için alternatif yeni bir yol olarak kullanılabilir. Çalışmamızda epitelyal over tümörlerinde E-kaderin ve vimentin ekspresyonu ile histolojik alt tip, evre, lenfovasküler invazyon, kapsül invazyonu ve metastaz gibi prognostik parametreler arasında öngördüğümüz ilişki bulunamadı. Epitelyal over tümörlerinde EMT belirteçleri olarak kullanılan E-kaderin ve vimentin'in birlikte değerlendirildiği ve histopatolojik prognostik parametreler ile karşılaştırıldığı çalışmalar oldukça az sayıdadır. Çalışmamızdan elde ettiğimiz sonuçlar literatürdeki verileri genişletecek ve bu konudaki araştırmalara ışık tutacak niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we aimed to investigate the relationship between the expression levels of E-cadherin and vimentin, which are involved in the epithelial mesenchymal transition process in epithelial ovarian tumors, and their prognostic parameters such as the diagnosis category, histological subtype, tumor stage, lymphovascular invasion, capsule invasion, and metastasis. Matherial and Method: In this study, we evaluated the relationship of E-cadherin and vimentin expressions with prognostic parameters in epithelial ovarian tumors diagnosed between 2014-2020 by immunohistochemical method. For our study, tumor blocks of resection materials of 143 cases who were operated for epithelial ovarian tumor in our hospital between 01.01.2014-20.12.2020 were used. Immunohistochemical staining with E-cadherin and vimentin antibodies was applied to the sections of these blocks. Staining results were evaluated under a light microscope. The data obtained in the statistical evaluation were calculated using the SPSS v26 program. Results: E-cadherin median score was found to be highest in benign cases and lowest in malignant cases. A statistically significant correlation was found between e-cadherin expression and the diagnostic category of the tumor. E-cadherin median score was found to be equal in different histological subtypes in benign and malignant cases. In borderline cases E-cadherin median score was found to be lower in serous borderline tumor than in mucinous borderline tumor. However, this difference was not statistically significant. There was no statistically significant correlation between the median E-cadherin score and the histological subtype of the tumor. There was no statistically significant correlation between the median E-cadherin score and the parameters of stage, lymphovascular invasion, capsule invasion and presence of metastasis in malignant cases. Vimentin median score was highest in malignant cases and lowest in benign cases. There was a statistically significant correlation between vimentin expression and the diagnostic category of the tumor. Vimentin median score was found to be equal in different histological subtypes in benign and borderline cases. In malignant cases; E-cadherin median score was found to be higher in serous carcinoma cases and clear cell carcinoma vii cases compared to mucinous and endometrioid carcinoma cases. However, this difference was not statistically significant. There was no statistically significant correlation between the vimentin median score and the histological subtype of the tumor. There was no statistically significant correlation between vimentin median score and parameters of stage, lymphovascular invasion, capsule invasion and presence of metastasis in malignant cases. Conclusion: In our study, a significant correlation was found between the expression of E-cadherin and vimentin, which are used as EMT markers in epithelial ovarian tumors, and the diagnostic category of tumors. E-cadherin expression decreased and vimentin expression increased in borderline and malignant tumors compared to benign tumors. This relationship can be used as a new prognostic factor in ovarian tumors in the future and can be used as an alternative new avenue for targeted therapies in ovarian tumors. In our study, we did not find any correlation between E-cadherin and vimentin expression in epithelial ovarian tumors and prognostic parameters such as histological subtype, stage, lymphovascular invasion, capsule invasion and metastasis. There are very few studies in which E-cadherin and vimentin, which are used as EMT markers in epithelial ovarian tumors, are evaluated together and compared with histopathological prognostic parameters. The results of our study will expand the data in the literature and shed light on research on this subject.