Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesinde çalışan asistan hekimlerde sosyal medya bağımlılık düzeyi ve yaşam kalitesi arasındaki ilişki
The relationship between social media addiction level and quality of life in residents working at Çukurova University Faculty of Medicine Balcali Hospital
  1. Tez No: 730405
  2. Yazar: MEHMET SAİT KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESRA SAATÇI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Asistan hekim, Sosyal medya, Bağımlılık, Yaşam kalitesi, Aile hekimliği, Residents (Trainees), Social media, Addiction, Quality of life, Family medicine
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde görev yapan asistan hekimlerde sosyal medya bağımlılık düzeyini saptamak ve bunun yaşam kalitesi ile ilişkisini ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde çalışan ve gönüllü olan asistan hekimler ile Aralık 2021 – Nisan 2022 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmanın evrenini; Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde çalışan 576 asistan hekim oluşturmaktadır. Araştırmaya 106 kadın, 96 erkek olmak üzere toplam 202 asistan hekim katılmıştır. Asistan hekimler, Sosyodemografik Veri Toplama Anketi, Bergen Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği ve Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği Kısa Formu Türkçe Versiyonu'nu (WHOQOL-BREF-TR) online anket yöntemi ile doldurmuşlardır. Veriler, SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 23.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Asistan hekimlerden 95'i (% 47,0) erkek, 107'si (% 53,0) kadındı. Asistan hekimlerin yaş ortalamaları 29,4±5,2 yıl (min: 24 max: 50), boy ortalamaları 170,2±9,2 cm (min:150, max:197), vücut ağırlıkları ortalamaları 70,6±14,3 kg (min:47, max:130), Beden Kitle İndeksi (BKİ) ortalamaları ise 24,2±3,6 kg/m2 (min:17,7 max:38,7) olduğu tespit edildi. Asistan hekimlerin Bergen Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği puan ortalaması 16,8 olarak bulundu. Yaşam kalitesi ölçeğinin alt parametreleri olan genel sağlık 49,4±20,0, fiziksel sağlık 57,8±17,8, psikolojik sağlık 52,0±16,3, sosyal ilişkiler 55,1±17,8, çevre 53,5±13,8 şeklinde sıralandı Bergen Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği ile yatarken son bir kez sosyal medya hesabını kontrol etme, sabah uyanır uyanmaz sosyal medya hesabını kontrol etme, çok yoğun olunsa bile sosyal medya hesabını kontrol etme davranışları arasında anlamlı ilişki bulundu. Yaşam kalitesi ölçeği ile medeni durum, cinsiyet, kimlerle yaşadığı, meslekte kıdem/yıl, nöbet tutma durumu, fiziksel aktivite yapma sıklığı, sosyal medya kullanımına bağlı olarak uyku düzeninin etkilenmesi arasında anlamlı ilişki bulundu. Bergen Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği toplam puanı ile fiziksel sağlık (p=0,01 r=-0,18), psikolojik sağlık (p=0.002 r=-0,22), çevre (p=0,02 r=-0,166) ve WHOQOL (p=0,01 r=-0,187) alt ölçek puanları arasında negatif yönlü zayıf bir ilişki olduğu tespit edildi. Sonuç: Asistan hekimlerin büyük çoğunluğu sosyal medyayı günlük hayatında kullanmaktadır. Sosyal medyanın aşırı kullanımı, bağımlılık benzeri davranışlara neden olabilmektedir. Çalışmamızda, sosyal medya bağımlılığı düzeyi ile yaşam kalitesi alt ölçek puanları arasında negatif yönlü zayıf bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Asistan hekimlerin yaşam kalitesinin kötüleşmesi, verecekleri hizmeti etkileyeceğinden hekimlerin yaşam kalitelerinin olabilecek en iyi durumda olması sağlık hizmetlerinin kalitesini arttıracaktır. Bu nedenle hekimlerin yaşam kalitelerine yönelik çalışmaların yapılması önemlidir. Aile hekimleri son yıllarda ciddi oranda artan sosyal medya kullanımı, bağımlılığı ve bu bağımlılığın yaşam kalitesine etkileri hakkında bilgi sahibi olmalı, gerektiğinde disiplinin ilkeleri doğrultusunda uygun danışmanlık hizmeti verebilmelidirler.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of our study is to determine the level of social media addiction among residents (trainees) working at Çukurova University Faculty of Medicine Balcalı Hospital and to reveal its relationship with their quality of life. Materials and Methods: Our study was carried out between December 2021 and April 2022 with volunteer residents working at Çukurova University Medical Faculty Balcalı Hospital. The universe of the research consists of 576 residents working at Çukurova University Faculty of Medicine Balcalı Hospital. A total of 202 residents, 106 female and 96 male, participated in the study. The residents completed the Sociodemographic Data Collection Questionnaire, Bergen Social Media Addiction Scale and the World Health Organization Quality of Life Scale Short Form Turkish Version (WHOQOL-BREF-TR) using the online questionnaire method. Data was analyzed with SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 23.0 package program. Results: Of the residents, 95 (47.0%) were male and 107 (53.0%) were female. The mean age was 29.4±5.2 years (min: 24 max: 50), the mean height was 170.2±9.2 cm (min:150, max:197), the mean body weight was 70.6±14 kg (min:47, max:130), the mean Body Mass Index (BMI) was 24.2±3.6 (min:17.7, max:38.7). The mean score for Bergen Social Media Addiction Scale was 16.8. The sub-parameters of the quality of life scale were listed as 49.4±20,0 in general health, 57.8±17,8 in physical health, 52.0±16,3 in psychological health, 55.1±17,8 in social relations, and 53.5±13,8 in the environment. A significant relationship was found between the Bergen Social Media Addiction Scale score and the behaviors including checking social media accounts just before going to bed, checking social media accounts as soon as waking up in the morning, and checking social media accounts even if they are very busy. A significant relationship was found between the quality of life scale and marital status, gender, household individuals, seniority/year in the profession, being on duty, frequency of physical activity, and having sleep disorders due to social media use. There was a weak negative correlation between total score for Bergen Social Media Addiction Scale and Physical health (p=0.01 r=-0.18), psychological health (p=0.002 r=-0.22), environment (p=0.02 r=-0.166) and WHOQOL (p=0.01 r=-0.187) subscale scores. Conclusion: The majority of residents use social media in their daily lives. Excessive use of social media can cause addiction-like behaviors. In our study, there was a weak negative relationship between the level of Social Media Addiction and the quality of life subscale scores. Since the worsening in the quality of life will affect the health care services provided by the residents, the best possible level of quality of life for physicians will improve the quality and quantity of health care services. Future research is needed to have a more general conclusion. It is important for family physicians to have information about the use of social media, which has increased significantly in recent years, and its consequences, to use the opportunities and the principles of family medicine discipline to provide appropriate counseling services.