Exclusion and inclusion in the bourgeois public sphere in the 18 th century
18. yüzyıl burjuva kamusal alanında dışlama ve içerme
- Tez No: 73046
- Danışmanlar: DR. CEM DEVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamusal Alan, kamusallık, Aydınlanma, eleştirel tartışma, özel alan, özellik, evcimenlik. VI, Public sphere, publicity, Enlightenment, critical debate, private sphere, privacy, domesticity. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
oz 18. YÜZYIL BURJUVA KAMUSAL ALANINDA DIŞLAMA VE İÇERME Sezer, Devrim Yüksek Lisans Tezi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi. Dr. Cem Deveci Ocak 1998, 133 sayfa Bu çalışma, 18. yüzyılda Londra ve Paris'teki idealize edilmiş burjuva kamusal alanını ve kamusallığın boyutlarıyla ilgili varsayımları sorgulamayı amaçlamaktadır. Evcimenlik ve ekonomik özerklik retoriği üzerine kurulu 18. yüzyılın kamusal yaşamının idealize edilmiş temsilinin, toplumsal yasanım belirli yönlerinin kamusal alandan dışlanmasını meşrulaştırdığı gösterilmeye çalışılmıştır Bu çalışma, demokratik ve ideal bir kamusal alanın 18. yüzyılda varolduğu düşüncesini tamamen reddetmektedir. Bu da, birbiriyle ilişkili olan tarihsel ve Kant ve Hegel'in kamusallık, yurttaşlık ve sivil toplum üzerineyaptıkları teorik- felsefi-tartışma arasında kurulan etkileşimle gösterilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXCLUSION AND INCLUSION IN THE BOURGEOIS PUBLIC SPHERE IN THE EIGHTEENTH CENTURY Sezer, Devrim M. S., Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Dr. Cem Deveci January 1998, 133 pages This study aims to question the assumptions concerning the scope of publicity and the idealized notion of the eighteenth century bourgeois public sphere in London and Paris. The idealized portrayal of the eighteenth century public life which was relied on a rhetoric of domestic privacy and a rhetoric of economic privacy legitimized the exclusion of certain areas of social life from the domain of the public sphere. The study founds upon a complete rejection of the idea that there existed a democratic, ideal public sphere in the eighteenth century. On this ground it indicates the peculiarities (the peculiar antidemocratic traits as well as its historically distinguishing characteristics) of this bourgeois public sphere. This is pursued on two levels that are interrelated to each other: historical evidence and philosophical discourse of lmmanuel Kant and Georg Wilhelm Hegel on the iiiscope of publicity, citizenship and civil society. Throughout the study, it is demonstrated how the principles of both exclusion and inclusion had functioned in the eighteenth century public life.