Boyun yumuşak doku ultrasonografik ölçümlerinin zor laringoskopi öngörme değerinin araştırılması: Tanısal test doğruluğu meta-analizi
Ultrasonographic skin to epiglottis distance measurement as a predictor of difficult laryngoscopy: A diagnostic test accuracy meta-analysis
- Tez No: 730471
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK ÜNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Cilt-epiglot mesafesi, Duyarlılık, Eğri altında kalan alan, Meta analizi, Özgüllük, Tanı testi, Test doğruluğu, Ultrasonografi, Zor laringoskopi, Accuracy, Area under the curve, Diagnosis, Difficult laryngoscopy, Distance from skin to epiglottis, Meta-analysis, Sensitivity, Specificity, Ultrasonography
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Giriş ve Amaç: Ultrasonografik (USG) boyun yumuşak doku ölçümlerinin zor laringoskopi tahmininde kullanılmasıyla ilgili çalışmaların sonuçları tartışmalıdır. Bu meta analizinin amacı USG ile ölçülen cilt-epiglot mesafesinin zor laringoskopi tahmininde kullanılmasının tanısal test olarak doğruluğunun araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Trakeal entübasyon yapılan zor havayolu bulgusu olmayan erişkin hastalarda zor laringoskopi (Cormack-Lehane 3-4 laringoskopik görüntü) tanısı için, USG ile cilt-epiglot mesafesinin ölçümü (DSEM) ile ilgili veri raporlayan yayınlar Ocak 2005-Mart 2021 tarih aralığında, Pubmed, Cochrane Library, Embase ve Google Scholar veri tabanlarında tarandı. Bir tanısal test doğruluğunun araştırılması meta analizi ile havuzlanmış duyarlılık, özgüllük, pozitif/negatif olabilirlik oranları, tanısal olasılık oranı ve özet alıcı işlem karakteristiği eğrisinde eğri altında kalan alan saptandı. Bulgular: Toplam 1234 hastayı kapsayan dokuz çalışma analize alındı. USG ile ölçülen cilt-epiglot mesafesi için havuzlanmış duyarlılık 0,68 [0,39-0,87 %95 GA (Q=51,93, p=0,00, I2=%84,60)], özgüllük: 0,76 [0,68-0,83 %95 GA (Q=50,25, p=0,00, I2=%84,08)], pozitif olabilirlik oranı: 2,87 [2.20-3.73 %95 GA (Q=11,21, p=0,19, I2=%0,00)], negatif olabilirlik oranı: 0,42 [0,20-0,87 %95 GA (Q=99,45, p=0,00, I2=%91,96)], tanısal olasılık oranı: 6,80 [2,72-17,3 %95 GA (Q=97,90, p=0,00, I2=%91,83)] ve eğri altında kalan alan 0,79 (0,75-0,82) bulundu. Yayınlarda eşik etkisi (r=0,53, p=0,137) ve yayın yanlılığı (p=0,54) saptanmadı. Sonuç: Bu tanısal test doğruluğu meta analizinde USG ile cilt-epiglot mesafesi ölçümünün zor laringoskopi öngörüsünde tanısal değeri olduğu gösterilmiştir. Sonuçlar değerlendirilirken, analize alınan yayınlarda yayın yanlılığı ve eşik etkisi olmadığı, fakat sonuç ölçütleri ayrı ayrı değerlendirildiğinde heterojenite olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Preoperatif klinik testlerle birlikte USG DSEM kullanılması klinisyenlere zor laringoskopi öngörüsünde yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: The results of studies investigating ultrasonographic (US) neck soft tissue measurements for the prediction of difficult laryngoscopy are controversial. This meta-analysis aimed to investigate the diagnostic test accuracy of the US measured skin-epiglottis distance (DSEM) in the prediction of difficult laryngoscopy. Methods: Publications reporting data on US DSEM in the prediction of difficult laryngoscopy (Cormack Lehane 3-4 laryngeal view) in adults with a normal airway undergoing tracheal intubation were searched in PubMed, Cochrane Library, Embase and Google Scholar databases between January 2005 and March 2021. A diagnostic test accuracy meta-analysis was performed to calculate the pooled sensitivity, specificity, positive/negative likelihood ratios, diagnostic odds ratio and summary receiver operating characteristics area under the curve. Results: The analysis included 1234 patients in nine studies. Pooled sensitivity: 0.68 [0.39-0.87 %95 GA (Q=51.93. p=0.00, I2=%84.60)], specifity: 0.76 [0.68-0.83 %95 GA (Q=50.25, p=0.00, I2=%84.08)], positive likelihood ratio 2.87 [2.20-3.73 %95 GA (Q=11.21, p=0.19, I2=%0.00)], negative likelihood ratio: 0.42 [0.20-0.87 %95 GA (Q=99.45, p=0.00. I2=%91.96)], diagnostic odds ratio: 6.80 [2.72-17.3 %95 GA (Q=97.90, p=0.00, I2=%91.83)], and area under the curve 0 .79 (0.75-0.82) were the results. There was no threshold effect (r=0.53, p=0.137) and publication bias (p=0.54). Conclusion: This meta-analysis showed that US measured DSEM is accurate and has good diagnostic value for the prediction of difficult laryngoscopy. US measured DSEM can be used in the prediction of difficult laryngoscopy along with clinical tests. Although there was no publication bias and threshold effect among the studies included in the meta-analysis, there was heterogeneity detected when the outcome measures were evaluated separately which should be considered when using this measure.