Ayak kor egzersizlerinin adölesan voleybol oyuncularında ayak biyomekaniği, denge ve sportif performans ile yaralanma insidansı üzerine olan etkinliğinin araştırılması
Investigation of the effects of foot core exercises on foot biomechanics, balance, sportif performance and injury incidance in adolescents volleyball players
  1. Tez No: 730474
  2. Yazar: ADİL AKSU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERTUĞRUL DEMİRDEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Ayak, egzersiz, voleybol, Exercise, foot, volleyball
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmanın amacı adölesan voleybol oyuncularında ayak kor egzersizlerinin sporcuların ayak biyomekaniği, denge ve sportif performans ile yaralanma insidansı üzerine etkilerinin araştırılmasıdır. Profesyonel voleybol takımında oynayan toplam 36 adölesan sporcu kontrol ve egzersiz grupları olmak üzere rastgele iki gruba ayrıldı. Tüm sporcular rutin antrenman ve maç programlarına devam ederken, egzersiz grubundaki sporculara ilave olarak ayak kor egzersizleri verildi. Sporcular 8 hafta boyunca bu egzersizleri uyguladılar. Sporcuların ayak biyomekaniği değerlendirmesinde Naviküler Düşme Testi, Metatarsal Genişlik, Halluks Valgus Açısı ve Subtalar Açı ölçümleri yapıldı. Pedobarografik ölçüm ile statik ve dinamik şartlarda plantar basınç dağılımları incelendi. Denge değerlendirilmesinde Biodex Denge Sistem kullanıldı. Kas kuvveti ölçümünde ayak bileği plantar ve dorsi fleksiyon kaslarının kuvveti Biodex İzokinetik cihaz ile değerlendirildi. Çeviklik T-testi, anaerobik kuvvet dikey sıçrama testi, kassal endurans topuk kaldırma testi, hız ise 30m koşu testi ile değerlendirildi. Sporcuların takip ve müsabakalar sürecinde oluşan yaralanmaları ve yaralanma özellikleri kaydedildi. Çalışmamız sonucunda egzersiz grubunda naviküler düşme miktarı ve halluks valgus açısının kontrol grubuna göre daha az olduğu bulundu (p0.05). Plantar basınç değerlendirmesinde egzersiz grubunda kontrol grubuna göre kuvvet dağılım hata ve yüzey basım hata oranlarının daha fazla azaldığı tespit edildi (p0.05). Kassal endurans ve çeviklik test değerleri egzersiz grubunda kontrol grubuna göre daha fazla gelişme gösterdi (p0.05). Çalışmamız sonuçlarına göre adölesan voleybol oyuncularında uygulanan ayak kor egzersiz programının sporcuların ayak biyomekaniğinde, pedobarografik değerlerinde, denge, kas kuvveti ve sportif performanslarında olumlu etki oluşturduğu görülmüştür. Buna göre adölesan sporcularda ayak kor egzersizlerinin sporcuların hem ayak biyomekaniğinin desteklenmesi hem de performansın arttırılması bakımından önemli katkılar sunulabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the effects of foot core exercises on foot biomechanics, balance and sportive performance in adolescent volleyball players. A total of thirty six adolescent player playing in the professional volleyball team were randomly divided into two groups as exercise and control groups. While all the athletes continued their routine training and match programs, the athletes in the exercise group were given additional foot core exercises. Players practiced these exercises for 8 weeks. Navicular Drop Test, Metatarsal Width, Hallux Valgus Angle and Subtalar Angle measurements were performed to evaluate the foot biomechanics of the athletes. Static and dynamic plantar pressure distributions were examined by pedobarographic measurement. The Biodex Balance System was used for balance evaluation. The Biodex Isokinetic device was used for muscle strength measurement of the ankle plantar and dorsi flexion muscles. Agility was evaluated with the T-test, anaerobic strength with the vertical jump test, muscular endurance with the heel-raise test, and speed with the 30m running test. The injuries and injury characteristics of the athletes during the follow-up and competitions were recorded. As a result of our study, navicular drop measure and hallux valgus angle data were found to be lower in the training group than in the control group (p0.05). It was determined that plantar pressure evaluation, the force distribution error and surface compression error rates were shown to decrease more in the exercise group than in the control group (p0.05). Muscle endurance test and agility test values improved better in the exercise group compared to the control group (p0.05). The results of our study showed that the foot core exercises program can have a positive effect on the biomechanics of the feet, balance, pedobarographic values, strength and sportive performance of athletes in adolescent volleyball players. Accordingly, we think that foot core exercises in adolescent athletes can make significant contributions to support the foot biomechanics and to increase the performance of the athletes.