İş Kanunu kapsamındaki sağlık çalışanlarına yönelik şiddet: İş sağlığı ve güvenliği açısından işverenin sorumluluğu
Violence against healthcare professionals under the scope of Labor aw: Employer's responsibility for occupational health and safety
- Tez No: 730475
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP ŞİŞLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, İşyerinde Şiddet, Sağlık İşkolu, Sağlık Çalışanları, İş Kazası, Tazminat Sorumluluğu, Occupational Health and Safety, Violence in the Workplace, Health Sector, Health Workers, Work Accident, Compensation Liability
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Çalışanların, iş sağlığı ve güvenliği hakkı kapsamında, işverence çalışma ortamlarının sağlıklı ve güvenli hale getirilmesi, öncelikle çalışanın, ardından işverenin ve nihayetinde toplumun sosyal ve ekonomik menfaati için büyük önem arz etmektedir. Özellikle sağlık kurum ve kuruluşları, sundukları sağlık hizmetinin türüne göre çeşitli mesleki tehlike ve risk faktörlerini bünyesinde barındırmaktadır. Sağlık kurumlarında çalışan personelin çeşitli meslek gruplarına mensup olması sağlık kurumlarında meydana gelebilecek tehlike ve risklerin çeşitli olmasına sebebiyet veren etkenlerdendir. Sağlık personeli, görevini ifa ederken birçok fiziksel, kimyasal, biyolojik ve psikososyal risk faktörüne maruz kalmaktadır. Dünyada ve Türkiye giderek artan ölçüde karşılaşılan sağlık çalışanlarına yönelik şiddet eylemleri, sağlık işkolunda önlenmesi gereken mesleki riskler kapsamında ele alınmakta, gerçekleştiği ve zarar verdiği durumda iş kazası olarak değerlendirilmektedir. Çalışmamızda iş sağlığı ve güvenliği hukuku açısından, sağlık işkolunda mesleki bir risk olarak sıklıkla karşılaşılan sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesine yönelik işveren yükümlülükleri, bu kapsamda mevcut düzenlemeler ile gündemdeki yasama çalışmaları, şiddeti önleme mekanizmaları ile birlikte ele alınmış, işverenin iş kazası niteliğinde şiddete maruz kalarak zarar gören, iş sözleşmesine dayalı çalışanına karşı tazminat sorumluluğu ve hukuki sonuçları açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Making working environments healthy and safe by the employer within the scope of the right of employees to occupational health and safety is of great importance for the social and economic interests of the employee, then the employer and ultimately the society. In particular, health institutions and organizations include various occupational hazard and risk factors depending on the type of health care they provide. The fact that the personnel working in health institutions belong to various professional groups is one of the factors that cause the dangers and risks that may occur in health institutions to be various. Medical personnel are exposed to many physical, chemical, biological and psychosocial risk factors while performing their duties. Violence against health care workers in the world and Turkey increasingly common in the health sector are discussed in the scope to the Prevention of occupational risks, and for which in case of damage, is regarded as a work accident. In our study, in terms of Occupational Health and safety law, as an occupational hazard in the health care industry for the Prevention of violence against health care workers frequently the employer's obligations in this context, existing regulations work on the legislative agenda, violence prevention mechanisms are discussed along with, damaged by exposure to occupational accidents in the nature of violence, its employees against liability for damages based on the labor contract and the legal consequences are explained.