Ekonomik yetersizliği olan annelerin çocuk yetiştirme tutumları ile psikolojik sağlamlık, umut ve iyimserlikleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi
The investigation of the relationship between child rearing attitudes and resilience, hope and optimism among economically disadvantaged mothers
- Tez No: 730495
- Danışmanlar: PROF. DR. ASLI UZ BAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: çocuk yetiştirme tutumları, psikolojik sağlamlık, umut, iyimserlik
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu tez çalışmasının amacı ekonomik yetersizliği olan annelerin çocuk yetiştirme tutumları ile psikolojik sağlamlık, umut ve iyimserlikleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmanın örneklemini İzmir ili Bayraklı, Karşıyaka ve Çiğli ilçelerinde yaşayan Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı Bayraklı Cahide Ahmet Dalyanoğlu Sosyal Hizmet Merkezi'nden çocukları için ekonomik yetersizlik ödeneği alan anneler oluşturmaktadır. Araştırmada örneklemde yer alan annelerin ebeveynlik tutumlarını belirlemek amacıyla 'Ebeveyn Tutum Ölçeği(ETÖ)' (Karabulut Demir ve Şendil 2008), psikolojik sağlamlıklarına ilişkin verilerç 'Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği' (Friborg ve arkadaşlar, 2003), iyimserliğe ilişkin veriler 'Yaşam Yönelimi Testi' (Scheiver ve Carver, 1985), umuda ilişkin veriler 'Umut Ölçeği' (Snyder ve ark., 1991) ve kişisel bilgilere ilişkin veriler ise araştırmacı tarafından düzenlenen 'Kişisel Bilgi Formu' kullanılarak elde edilmiştir. Araştırmanın nitel boyutu için ise veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak sağlanmıştır. Araştırmanın verilerinin analizinde Pearson Momentler Çarpım Korelasyonu ile örneklemin içinde yer alan annelerin çocuk yetiştirme tutumları, psikolojik sağlamlık, umut ve iyimserlik düzeyleri arasındaki ilişkileri incelenmesi amaçlanmıştır. Nitel aşamada amaçlı örnekleme yöntemiyle yarı yapılandırılmış görüşme tekniği aracılığıyla elde edilen nitel veriler içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda psikolojik sağlamlık, iyimserlik ve umut değişkenlerinin ebeveynlerin çocuklarını yetiştirirken benimsedikleri tutumun yordayıcıları olduğu bulunmuş, görüşme tekniğinden elde edilen Elde edilen bu bulgular alan yazındaki diğer araştırma sonuçları ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purposes of this study is to examine the relationship between the child-rearing attitudes of mothers with economic disadvantages and their psychological resilience, hope and optimism. The sample of the study consists of mothers living in Bayraklı, Karşıyaka and Çiğli districts of İzmir province, who receive economic inadequacy allowance for their children from Bayraklı Cahide Ahmet Dalyanoğlu Social Services. In order to determine the parenting attitudes of the mothers in the sample in the study, the 'Parental Attitude (Karabulut Demir and Şendil 2008), the data on their psychological stasis 'The Resilience Scale for Adults' (Friborg et al., 2003), the data on optimism 'Life Orientation Scale (Scheiver and Carver, 1985), data on hope were obtained using the 'Hope Scale' (Snyder et al., 1991), and data on personal information was obtained using the 'Personal Information Form' prepared by the researcher. For the qualitative dimension of the research, the data were obtained by using a semi-structured interview form. In the analysis of the data of the study, it was aimed to examine the relationships between the Pearson Product Moments Correlation and the parental attitudes, psychological resilience, hope and optimism levels of the mothers in the sample. At the qualitative stage, the qualitative data obtained through the semi-structured interview technique with the purposeful sampling method were evaluated with content analysis. As a result of the research, it was found that the variables of resilience, optimism and hope were the predictors of the attitude adopted by the parents while raising their children, and these findings obtained from the interview technique were discussed in the light of other research results in the literature.