Tip 2 diyabetes mellitus tanılı SGLT-2 inhibitörü kullanan hastalarda metabolik parametreler, vücut analizi ve venöz kan gazı değerlendirilmesi
Evaluation of patients diagnosed with TYPE 2 diabetus and using SGLT-2 inhibitor in terms of metabolic parameters, body analysis and venous blood gas analysis
- Tez No: 730496
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMİYET YILMAZ YAŞAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: SGLT-2 inhibitörleri, Öglisemik ketoasidoz, vücut kompozisyonu, SGLT-2 inhibitors, Euglycemic ketoacidosis, body composition
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Giriş: Diyabetes Mellitus sıklığı giderek artan bir şekilde nüfusun büyük bir bölümünü etkileyen kronik, sistemik bir hastalıktır. Tedavisinde yaşam tarzı değişikliklerine ek olarak farmakolojik ajanlar kullanılmaktadır. Bu ajanlardan biri olan SGLT-2 inhibitörlerinin glukozüri nedenli plazma glukozunu düşürürken çeşitli mekanizmalarla plazma ketoasid seviyesini artırarak Öglisemik Ketoasidoz riskini artırdığına dair çalışmalar mevcuttur. Amaç: Bu çalışmada SGLT-2 inhibitörlerinin venöz kan gazı, glisemik kontrol ve vücut kompartmanlarına etkisini araştırmayı amaçladık.Gereç ve Yöntem: Bu çalışma tek merkezli, gözlemsel prospektif bir çalışma olarak tasarlanmıştır. Çalışmamıza Tip 2 Diyabetes Mellitus tanılı, insülin tedavisi almayan, son 1 ay içinde 32 SGLT-2 inhibitörü ve 32 diğer oral antidiyabetik tedavi başlanmış toplam 64 hasta dahil edildi. İki hasta grubu arasında 3 ay arayla bakılan açlık kan şekeri, HbA1c, lipid paneli, venöz kan gazı ve biyoimpedans analizleri karşılaştırıldı.Bulgular: Çalışmamızda hasta gruplarında yaş, cinsiyet dağılımları birbirine benzerdi. Biyoimpedans analizinde SGLT-2 inhibitörü başlanmış olan grupta kilo, BKI ve visseral yağ değerinde diğer gruptan farklı olarak istatistiksel anlamlı gerileme saptandı (p=0,049; p=0,037 ve p=0,033). Glisemik kontrol açısından SGLT-2 inhibitörü başlanan grupta açlık kan şekerinde diğer OAD başlanan gruptan farklı olarak anlamlı gerileme saptandı (p=0,019). HbA1c değerinde SGLT-2 inhibitörü kullanan grupta daha belirgin olmak üzere her iki grupta anlamlı düşüş görüldü (p=0,01; p=0,041). Her iki grupta takip süresince venöz kan gazında anlamlı değişiklik izlenmedi. Sonuç: Uygun endikasyonlar dahilinde Tip 2 DM tanılı hastalarda SGLT-2 inhibitörleri ile tedavi öglisemik ketoasidoz riskinde artışla ilişkili değildir. SGLT-2 inhibitörleri diyabet tedavisinde glisemik kontrol, kilo ve visseral yağ üzerine olumlu etkileri yanı sıra kanıtlanmış kardiyovasküler ve renal koruyucu özellikleri nedeniyle tedavide önemli bir seçenektir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Diabetes Mellitus is a chronic, systemic disease that is increasingly affecting a large part of the population. In addition to lifestyle changes, pharmacological agents are used in its treatment. There are studies showing that SGLT-2 inhibitors increase the risk of Euglycemic Ketoacidosis by increasing the plasma ketoacid level through various mechanisms while decreasing the plasma glucose caused by glucosuria. Aim: In this study, we aimed to investigate the effects of SGLT-2 inhibitors on venous blood gas, glycemic control and body components in patients with type 2 diabetes. Materials and Methods: This study was designed as a single-center, prospective, observational study. Among patients diagnosed with Tip 2 DM and not receiving insülin therapy, a total of 64 patients who were administered SGLT-2 inhibitors (n:32) and other oral antidiabetic agents (n:32) in the last month were included in our study. Fasting blood glucose, HbA1c, lipid panel, venous blood gas and bioimpedance analysiss evaluated at three month intervals were compared between the two treatment groups. Results: In our study, age and gender distributions were similar in both groups. In the bioimpedance analysis a statistically signifant decrease was found in weight, BMI and visceral fat values in the group in which SGLT-2 inhibitor was administered compared to other group (p=0,049; p=0,037 ve p=0,033). In terms of glycemic control, there was a significant decrease in fasting blood glucose in SGLT-2 inhibitor group different from other group (p=0,019). There was a significant decrease in HbA1c value in both groups, more prominently in the group using SGLT-2 inhibitors (p=0,01; p=0,041). No significant difference occured in both groups with respect to evaluation of venous blood gases. Conclusion: Within appropriate indications, treatment with SGLT-2 inhibitors in patients with Type 2 DM is not associated with an increased risk of euglycemic ketoacidosis. SGLT-2 inhibitors are an important option in the treatment of diabetes because of their positive effects on glycemic control, weight and visceral fat as well as their established cardiovascular and renal protective properties.