Mimari ofislerde iş sağlığı ve güvenliğinin farkındalığı ve çalışma ortamı açısından ergonominin Kayseri özelinde incelenmesi
Awareness of occupational health and safety in architectural offices and investigation of ergonomy in terms of working environment in Kayseri
- Tez No: 730598
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜBEYDE ÖZLEM PARLAK BİÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: İSG, ergonomi, mimari bürolar, Occupational health and safety, ergonomics, architectural offices
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Ergonomi, çalışma ortamlarındaki koşulların çalışanlara uygun hale getirilmesini sağlayarak sağlıklı bir çalışma alanı oluşturmayı hedeflemektedir. Hayatın büyük bölümünün çalışma alanlarında geçmesi çalışma alanlarındaki ergonominin sağlanmasını zorunlu kılmaktadır. Özellikle büro çalışma koşullarında İSG'nin sağlanabilmesi için ergonomiye gereken önemin verilmesi gerekmektedir. Tüm bürolarda olduğu gibi mimari bürolarda da ergonomiye dikkat edilerek sağlıklı ve verimli bir çalışma alanı oluşturmak, iş ortamlarındaki olumsuzları gidermek ve İSG'nin amaçlarına ulaşmak mümkündür. Mimari bürolardaki ergonomi, çalışanın sağlığını ve güvenliğini sağlamaya yönelik faaliyetler içererek performans ve verimi arttırmayı hedeflemektedir. Ergonomiye uygun çalışma koşulları içermeyen büro ortamlarında çeşitli sağlık problemleriyle karşı karşıya kalınmaktadır. Dikkate alınmadığı sürece ciddi sonuçlar doğurabilecek olumsuz koşulları önlemek için ergonominin çalışma ortamlarında yaygınlaştırılması gerekmektedir. Buna ek olarak çalışanların bilinçlendirilmesi ve belirli aralıklarla denetlenmesi gerekmektedir. Bürolarda tercih edilen ekipmanların seçimindeki hatalar, çalışanların konuyla ilgili bilgi düzeyi ve çalışan eğitimindeki eksiklikler çalışma alanını ciddi anlamda etkilemektedir. Tezde Kayseri'deki mimarlık bürolarındaki mevcut durum, çalışan ve işverenlerin konu üzerindeki farkındalık düzeyinin ölçülmesi hedeflenmiştir. Yapılan anket çalışmasının verileri işveren ve çalışana yönelik olarak değerlendirilerek sonuçlarda farklılık olup olmadığı da ölçülmüştür. Tezin alana katkı koyması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Ergonomics aims to create a healthy workspace by making the conditions in the working environment suitable for the employees. Spending most of the life in work areas necessitates the provision of ergonomics in work areas. In order to ensure OHS, especially in office working conditions, it is necessary to give importance to ergonomics. As in all offices, it is possible to create a healthy and efficient workspace, to eliminate the negatives in the work environment, and to achieve the objectives of OHS by paying attention to ergonomics in architectural offices. Ergonomics in architectural offices aims to increase performance and efficiency by including activities to ensure the health and safety of the employee. Various health problems are encountered in office environments that do not have ergonomic working conditions. Ergonomics should be expanded in working environments in order to prevent adverse conditions that can have serious consequences if not taken into account. In addition, it is necessary to raise awareness of the employees and to be audited at regular intervals. Errors in the selection of equipment preferred in offices, the level of knowledge of the employees on the subject and the deficiencies in employee training seriously affect the work area. In the thesis, it is aimed to measure the current situation in the architectural offices in Kayseri, the level of awareness of employees and employers on the subject. The data of the survey study was evaluated for the employer and the employee, and it was also measured whether there was a difference in the results. It is expected that the thesis will contribute to the field.