Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) yetiştiriciliğinde organik yaprak gübresi uygulamalarının verim ve verim öğelerine etkisi
The effects of foliar organic fertilizer treatments on yield and yield components of beans (Phaseolus vulgaris L.)
  1. Tez No: 730613
  2. Yazar: ADEM DOYMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAMDİ ÖZAKTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Fasulye, Organik Tarım, Organik Deniz Yosunu, Tane Verimi, Beans, Organic Farming, Organic Seaweed, Seed Yield
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Organik tarım sistemleri çevresel sorunlara sebep olan uygulamalara alternatif olarak oluşturulmuş çevre dostu tarım sistemidir. Bu çalışma, deniz yosunu ekstraktlarından elde edilmiş organik sertifikalı sıvı gübrelerin (HigroAmin, HigroAlgin ve Rootingplus ticari isimli) fasulyenin farklı gelişim dönemlerinde uygulanması ile fasulyede agro-morfolojik parametrelerine etkisini araştırmak için 2020 ve 2021 vejetasyon dönemlerinde Erciyes Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezinde yer alan son 3 yıl daha önce ekim yapılmamış deneme arazilerinde yürütülmüştür. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak, sıra arası 45 cm, sıra üzeri 10 cm, ekim derinliği 5 cm, parsel arası 50 cm, blok arası 100 cm olacak şekilde kurulmuştur. Denemede deniz yosunundan elde edilmiş organik sertifikalı sıvı gübreler fasulyenin çiçeklenme başlangıcı, çiçeklenme sonu ve çiçeklenme başlangıcı+çiçeklenme sonunda olmak üzere üç farklı gelişim döneminde dekara 250 cc hesabına göre yapraktan uygulanmıştır. İncelenen parametreler kontrol grubuna göre karşılaştırıldığında, denemede yapılan uygulamaların çoğu pozitif yönde etki yapmıştır. Sonuç olarak deniz yosunundan elde edilmiş organik sertifikalı üç farklı sıvı gübrenin fasulyenin farklı gelişim dönemlerinde uygulanması sonucunda incelenen agro-morfolojik özelliklerden bitki boyu, anadal sayısı, ilk bakla yüksekliği, bakla sayısı, baklada tane sayısı, bitkide tane sayısı, tane verimi (Rootingplus uygulamaları hariç) ve protein oranları kontrol grubuna göre artış sağlamıştır. Fasulye yetiştiriciliğinde özellikle çiçeklenme sonunda tek sefer olmak üzere HigroAmin ve HigroAlgin yapraktan uygulanabilir.
Özet (Çeviri)
Organic farming systems are environmentally friendly farming systems created as an alternative to practices that cause environmental problems. This study was carried out to investigate the effects of organic certified liquid fertilizers obtained from seaweed extracts (commercial names HigroAmin, HigroAlgin and Rootingplus) applied at different development periods on agro-morphological parameters of beans grown in 2020 and 2021 vegetation seasons over the experimental fields of Erciyes University Agricultural Research and Implementation Center on which cultivation was not practiced during the last years. Experiments were conducted in randomized blocks design with 3 replications. Tow spacing was 45 cm, on-row plant spacing was 10 cm, sowing depth was 5 cm, plot spacing was 50 cm and block spacing was 100 cm. In present experiments, organic-certified liquid fertilizers obtained from seaweed were applied from the leaves as to have 250 cc per decare at three different development periods (beginning of flowering, end of flowering and beginning of flowering + end of flowering). When the examined parameters were compared with the control group, most of the experimental treatments had a positive effect. As a result of application of three different organic-certified liquid fertilizers obtained from seaweed at different development periods of beans, plant height, number of main branches, first pod height, number of pods, number of seeds per pod, number of seeds per plant and seed yield (except for Rooting plus treatments) and protein ratios increased as compared to the control group. Present findings revealed that in bean cultivation, HygroAmin and HygroAlgin could be applied from the leaves once at the end of flowering.