Kur'ân-ı Kerim'in gıda ve beslenme konusuna yaklaşımı
The approach of the Qur'an to the subject of food and nutrition
- Tez No: 730629
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DURAN ALİ YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Tefsir, nimet, rızık, Qur'an, Tafsir, sustenance, blessing
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Kur'ân-ı Kerim insanların doğru yolu bulması için Allah'ın emir ve yasaklarını bildiren, hem dünyevi hem de uhrevi işlerine rehberlik eden evrensel bir kitaptır. Kuran-ı Kerim'de beslenmeye ilişkin ayetlerde hangi besinlerin helal ve hangi besinlerin haram olduğuna dair hükümleri insanlarını yaşamını devam ettirebilmesi, insan sağlığının korunması ve gelişimi için insanlara verilen nimetlerin bilinçli ve kontrollü olarak üretilmesi ve tüketilmesine yönelik davranış biçimlerini kapsamaktadır. Bu çalışmada Kur'an-ı Kerim'in gıda ve beslenme konusuna yaklaşımı ele alınarak beslenme konusuyla ilgili kavramlar ve ayetler ile bu ayetlerin müfessirler tarafından değişik açılardan yapılan yorumları ve görüşleri çerçevesinde açıklanmaya çalışılmıştır. Konumuz içerisinde olan dengeli ve ölçülü beslenmenin hem dini hem de sağlık açısından önemi bilim adamları tarafından da vurgulanmaktadır. Bu yaklaşımla Kur'ân-ı Kerim'deki gıda beslenmeye ilişkin ayetlerin insan ve hayatındaki etkileri ve yararları da analiz edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Qur'an is a universal book that informs people of Allah's orders and prohibitions so that they can find the right way, and guides both worldly and otherworldly affairs. The provisions regarding which foods are halal and haram in the verses about nutrition in the Qur'an include the behavior patterns for the conscious and controlled production and consumption of the blessings given to people for the maintenance and development of human health. In this study, the approach of the Qur'an to the subject of food and nutrition has been discussed, and the concepts and verses related to the subject of nutrition have been tried to be explained within the framework of the interpretations and views of these verses from different perspectives. The importance of balanced and measured nutrition, which is in our subject, both in terms of religion and health is also emphasized by scientists. With this approach, it has been tried to analyze the effects and benefits of the verses in the Qur'an about food and nutrition on people and their lives.