Türk popülasyonundaki çocuklarda kronolojik yaş tespitinde gelişmekte olan dişler ve el-bilek filmlerinin kullanılması
Use of developing teeth and hand-wrist films to determine the chronological age of children in the Turkish population
- Tez No: 730642
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BESTE ÖZGÜR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Adli yaş tahmini, Cameriere metodu, el-bilek kemikleri, açık apeks, kronolojik yaş, Forensic age estimation, Cameriere's method, hand-wrist bones, open apex
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırmada Türk popülasyonundaki çocuklarda kronolojik yaş tespitinde gelişmekte olan dişler ve el-bilek radyografilerinin kullanılması ile Türk toplumuna özgü yeni bir formül geliştirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya dijital veri arşivinde aynı tarihli panoromik ve el-bilek radyografisi olan 202 Türk çocuk dahil edilmiştir. Sol alt çenede üçüncü molar diş̧ dışındaki yedi daimi dişten kapalı apeksli olanların sayısı kaydedilmiş (N0) ve Image J programı kullanılarak açık apeksli dişlerin kök uçlarındaki mesafe (Ai, i=1,…,7) ölçülüp radyografilerdeki büyütme farklılıklarını minimalize etmek için diş̧ uzunluğuna (Li, i=1,...,7) bölünmüştür (xi=Ai/Li, i=1,…,7). Devamında açık apeksli dişlerin ölçümleri toplanmıştır (s). El-bilek radyografileri kullanılarak ulna ile radiusun epifizleri ve karpal kemiklerin tamamını kapsayan karpal alan (Ca) ölçülmüştür. Daha sonra her bir karpal kemiğin alanları ve ulna ile radiusun epifizlerinin kemik alanları ölçülmüştür ve kemik alanı (Bo) değerlerinin elde edilmesi amacıyla bu ölçümler toplanmıştır. Ölçümleri normalleştirmek için toplam kemik alanı ile karpal alan arasındaki Bo/Ca oranı hesaplanmıştır. Cameriere ve arkadaşları tarafından daha önceden formüle edilen denklemlerin yaş tespitindeki doğruluğu değerlendirilmiştir. Ek olarak, mevcut çalışma verileri kullanılarak“Yaş THW=7.359 + 0.797g + 0.427N0 – 0.797s + 3.954Bo/Ca – 0.212N0s”formülü geliştirilmiştir. Tüm örneklem için kronolojik yaş ile tahmini yaş arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p=0.987). Aynı şekilde kızlarda ve erkeklerde kronolojik yaş ile tahmini yaş arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildir (p=0.991 ve p=0.990). Çalışmanın verilerinden elde edilen yeni formül yaş tahmininde önceki çalışmalardan uyarlanan formüllerden daha başarılı olmuştur ve tüm varyansların %72.80'ini açıklamıştır. Elde edilen veriler ışığında, gelişmekte olan dişler ve el-bilek kemikleri birlikte kullanılarak Türk toplumu için oluşturulan yeni regresyon modelinin kronolojik yaşı tahmin etmede oldukça başarılı olduğu görülmüştür (ortalama fark=-0.001).
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to develop a new formula by measuring the developing teeth, carpal bones and epiphyses of the ulna and radius to determine the chronological age of Turkish children. The study sample consisted of 202 Turkish children with panoramic and hand-wrist radiographs in the digital archive that were taken at the same date. Seven left permanent mandibular teeth, except the third molar, were evaluated and the number of teeth with closed apex was recorded (N0). The distance between the inner side of open apex (Ai, i=1,…,7) was measured by using the Image J program and divided by the tooth length (Li, i=1,...,7) to minimize the magnification differences among x-rays (xi=Ai/Li, i=1,…,7). The sum of the normalized open apices (s) was also calculated. The carpal area (Ca), covering the epiphyses of ulna and radius and all carpal bones, was measured using x-rays of the left hand. The areas of each carpal bones and epiphyses of the ulna and radius were measured, and these measurements were added together to obtain the bone area (Bo). The Bo/Ca ratio between the total area of carpal bones and the carpal area was calculated to normalize the measurements. The accuracy of age estimation of the equations formulated by Cameriere et al. was evaluated. In addition, new formula of“Age THW=7.359 + 0.797g + 0.427N0 – 0.797s + 3.954Bo/Ca – 0.212N0s”was developed using the data of present study. There was no statistically significant difference between the chronological age and the estimated age for the total sample (p=0.987). Likewise, no significant difference was found between the chronological age and the estimated age in girls or boys (p=0.991 and p=0.990). The new formula obtained from the variables of the present study was more successful in predicting chronological age than the other adjusted age estimation methods, and the equation hit the age with 72.80% accuracy. The new regression model, created for the Turkish children by using both developing teeth and hand-wrist bones, was considerably successful in estimating the chronological age (mean difference=-0.001).