The perceptions and preferences of teachers and learners towards corrective feedback in EFL speaking class in Turkey
Türkiye'de İngilizce'nin yabancı dil olarak öğretildiği konuşma sınıflarındaki öğretmenlerin ve öğrencilerin düzeltici dönüte yönelik görüşleri ve tercihleri
- Tez No: 730643
- Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Düzeltici Dönüt, konuşma esnasında düzeltici dönüt, konuşma bitimi sonrası düzeltici dönüt, düzeltici dönüt stratejileri, doğrudan odaklanmış düzeltici dönüt, odaklanmamış düzeltici dönüt, Corrective Feedback, immediate CF, delayed CF, Corrective Feedback strategies, Focused Corrective Feedback, Unfocused Corrective Feedback
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
İngilizce'nin yabancı ve ikinci dil olarak öğretimi bağlamında, öğrencilerin sözlü iletişiminin en önemli yönlerinden biri her zaman sözlü hatalarına en etkili şekilde yanıt vermekle ilgili olmuştur. Bununla birlikte, hem araştırmacılar hem de İngilizce öğretmenleri, sözlü üretimde öğrencilerin hatalarıyla başa çıkmak için etkili bir hata düzeltme yöntemini uzun zamandır sorguladılar. İngilizce'yi yabancı veya ikinci dil olarak öğreten birçok İngilizce öğretmeni, dönütün zamanlaması ve hangi hatalara odaklanılması konusunda önemli ölçüde farklılık gösterebileceği çeşitli düzeltici dönüt türlerini kullanırlar. Öğretmenler ile farklılık gösterebilse de, öğrencilerin de düzeltici dönüte karşı değişen tutum ve tercihlere sahip oldukları yaygın olarak gözlemlenmiştir. Düzeltici dönüt açısından öğretmenler ve öğrenciler arasındaki olası farklılıklar, verilen dönütün etkililiği üzerinde engelleyici bir etkiye sahip olma ihtimaline sahiptir. Dolayısıyla, sağlanan düzeltici dönütün etkinliğini artırmak için öğretmenler ve öğrenciler arasında karşılıklı bir uyum ve anlaşma gerekebilir. Bu amacı gözeterek, mevcut çalışma hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin İngilizce'nin yabancı dil olarak öğretildiği sınıflarda düzeltici dönüt stratejilerine ilişkin görüşleri ve tercihlerini analiz etmeyi ve karşılaştırmayı hedeflemiştir. Çevrimiçi anketler kullanılarak 43 İngilizce öğretmeninden ve 158 İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerden nicel veriler toplanmıştır. Sonuçlar genel olarak öğrenciler ile birlikte öğretmenlerin de İngilizce sözlü üretimde öğrenciler tarafından yapılan hatalara yönelik düzeltici dönüte karşı olumlu bir görüşe sahip olduğunu göstermiştir. Aynı zamanda bulgular, öğretmenlere göre düzeltici dönütün öğrencilerin motivasyonunu azalttığını, öğrencilerin çoğunluğunun ise tam tersi bir görüşe sahip olduğunu ortaya koydu. Ayrıca, öğretmenlerin ve öğrencilerin çoğunluğu konuşma esnasında yapılan hatalar için düzeltici dönütün her hata yerine, belli hatalara (doğrudan odaklanmış dönüt) odaklanması gerektiğine inanmaktadırlar. Bunların yanında, söylettirme stratejisi hemen hemen tüm öğretmenler tarafından en çok tercih edilen strateji olmakla birlikte açık hata düzeltme stratejisi çoğu öğretmen tarafından en az tercih edilen strateji olmuştur. Bununla birlikte, öğrenicilerin tercihlerinde büyük bir kısım tarafından en fazla hatayı yeniden biçimlendirme stratejisi, en az ise öğretmen tarafından yapılan açıklama istediği stratejisi tercih edilmiştir. Son olarak, düzeltici dönütün zamanlamasının konuşma esnasında mı yoksa konuşma bitimi sonrasında mı olması gerektiğine ilişkin olarak, öğretmenlerin ve öğrencilerin çoğunluğu konuşma bitimi sonrası dönütü veya her iki dönütü birden tercih etmiştir.
Özet (Çeviri)
In the context of both English as a Foreign Language (EFL) and English as a Second Language (ESL), one of the most important aspects of learners' oral communication has always been concerned with responding learners' erroneous utterances in the most effective way. Researchers and practitioners alike have long questioned an effective error correction method to deal with learners' errors in oral production. Many EFL and ESL teachers utilize various types of Corrective Feedback (CF), in which the timing and focus of the feedback may significantly differ. Similar to teachers, learners have been commonly observed to have varying attitudes and preferences towards CF, which may be different than their teachers'. Such differences between teachers and learners in terms of CF may have a hindering effect on the effectiveness of the given feedback. Therefore, a mutual agreement between teachers and learners may be required to enhance the effectiveness of the provided CF. To this purpose, the current study aimed to analyze and compare both teachers' and learners' perceptions and preferences of CF strategies in EFL classrooms. Quantitative data was gathered from 43 EFL teachers and 158 EFL students using online surveys. The results showed that both teacher and student have a positive view towards CF in speaking. The findings also revealed that according to the teachers CF decreases learners' motivation while the majority of learners had an opposite view. Moreover, the majority of teachers and learners believe that CF should be focused. Also, Elicitation strategy was the most preferred strategy by almost all the teachers and Explicit Correction strategy was the least favored strategy by most teachers. However, in learners' preferences Recast strategy was preferred the most whereas Clarification Request strategy was preferred the least by a great number of the students. Finally, regarding the timing of CF, whether it should be immediate or delayed, the majority of the teachers and learners preferred delayed or both.