Helicobakter pylori negatif kronik atrofik gastrit varlığının karaciğer ve dalak boyutları üzerine etkisinin araştırılması
Tece s. investigation of the effect of helicobacter pylori negativechronic atrophic gastritis on liver and spleen dimensions
  1. Tez No: 730691
  2. Yazar: SALİM TECE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT FİLİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Dalak uzunluğu, helicobakter pylori, kronik atrofik gastrit, karaciğer uzunluğu, Chronic atrophic gastritis, helicobacter pylori, liver length, spleen length
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dahiliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Giriş ve Amaç: Kronik gastrit araştırmaya açık ve çözülmeyi bekleyen çeşitli sorular içeren bir hastalıktır. Helicobacter pylori pozitif kronik gastrit tanısı olan hastalarda ekstraintestinal bulgular ve trombositopeni ile Helicobacter pylori ilişkisi anlamlı bulunmuş sınırlı çalışmalar mevcuttur. Ancak Helicobacter pylori negatif kronik atrofik gastrit hastalarında ise bu konu çalışılmamıştır. Kronik atrofik gastrit hastalarında kronik inflamasyon sürecinin karaciğer ve dalak üzerine olan etkisi ve yine otoimmunitenin bu süreçte karaciğer dalak boyutuna etkisi olup olmadığı diğer hastalıklarla ayırıcı tanıda önemli olabilir. Çalışmamızda kronik atrofik gastrit tanısı almış ve Helicobacter pylori negatif olan hastaların karaciğer ve dalak boyutlarını inceledik. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne dispeptik yakınmalar ile başvuran, üst gastrointestinal endoskopi işlemi uygulanıp endoskopik biyopsi sonucu olan, dahil edilme ve edilmeme kriterlerini karşılayan 102 hasta ile retrospektif olarak yapıldı. Hastaların tıbbi özgeçmişleri, tam kan sayımı ve ALT değerini içeren laboratuvar değerleri, karaciğer ve dalak uzunluklarını içeren batın görüntülemeleri hastane bilgi sistemi üzerinden geçmişe yönelik taranarak tespit edilmiştir. Bulgular: 18-65 yaş arasından seçilen hastaların (n:102) %62,7'si (n:64) kadın, %37,3'ü (n:38) erkek olarak izlendi. Hastaların ortalama yaşı 56,08 (SS: +/-7,451), saptandı. 102 hastanın %29,4'ünde (n:30) hepatomegali, %3,9'unda (n:4) splenomegali izlenmiştir. Laboratuvar parametrelerinde hemoglobin ortalama değeri 13,682 g/dL (SS: +/-1,6473), trombosit ortalama değeri 277921,57 (SS: +/-69364,111) saptanmıştır. Hepatomegali saptanan 30 hastanın ortalama yaşı 57,9 (SS: +/-5,786) bulunmuştur. Hepatomegalisi olan hastaların %76,7'si (n:23) kadın cinsiyette, %23,3'ü (n:7) ise erkek cinsiyette tespit edilmiştir. Hepatomegali saptanan VIII gruptakilerin ortalama hemoglobin değeri 13,237 g/dL (SS: +/-1,1601), MCV ortalaması 85,1 fL (6,435), ortalama trombosit değeri 292733,33 (SS: +/-57248,360) izlenmiştir. Araştırılan parametreler istatistiki açıdan anlamlı bulunmamıştır. Tartışma ve Sonuç: Hastaların (n:102) %62,7'si kadın (n:64) olarak izlendi. Bu durum otoimmün hastalıkların kadın cinsiyette daha baskın izlendiği savı ile paralellik göstermektedir. Yaş dağılımı incelendiğinde, genel olarak yaşla beraber tanı alan hasta sayısının arttığı izlenmiştir. Bu, atrofik gastrit tanısının geciktiğinin bir göstergesi de olabilir. Hastaların %29,4'ünde (n:30) hepatomegali tespit edilmiştir. Hepatomegali, kadın hastalarda daha fazla izlenmiştir. Literatür incelendiğinde çalışmamızda saptanan hepatomegali varlığının öncelikli olarak basit yağlanma/steatoz kaynaklı olabileceğini düşündürmüştür. İncelenen hastaların laboratuvar parametrelerinde kronik atrofik gastrit tanısına sahip hastalarda beklendiği üzere anlamlı anemi ve MCV yüksekliği saptanmamıştır. Bununla beraber ALT ve trombosit değerleri de yol gösterici nitelikte farklılık taşımamaktadır. Literatürde çalışma konumuzla ilgili sayıca az olarak çalışma izlenmiş olup incelenmesi açısından değerli bir konudur. Çalışmamız literatüre bir katkı yapacaktır. Bu konuda çok merkezli, prospektif ve hasta sayısı fazla olan çalışmalar değerli olacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Chronic gastritis is a disease that is open to research and contains various questions waiting to be resolved. There are limited studies that have found a significant relationship between Helicobacter pylori positive chronic gastritis, extraintestinal findings and thrombocytopenia, and Helicobacter pylori. However, this issue has not been studied in Helicobacter pylori negative chronic atrophic gastritis patients. The effect of chronic inflammation on the liver and spleen in patients with chronic atrophic gastritis and whether autoimmunity has an effect on the size of the liver and spleen in this process may be important in the differential diagnosis with other diseases. In our study, we examined the liver and spleen dimensions of patients diagnosed with chronic atrophic gastritis and negative for Helicobacter pylori. Materials and Methods: Our study was conducted retrospectively with 102 patients who applied to Ankara Training and Research Hospital with dyspeptic complaints, underwent upper gastrointestinal endoscopy and had endoscopic biopsy results, and met the inclusion and exclusion criteria. The medical history of the patients, laboratory values including complete blood count and ALT value, abdominal imaging including liver and spleen lengths were determined by scanning retrospectively through the hospital information system. Results: Of the patients (n:102) selected between the ages of 18-65, 62.7% (n:64) were female and 37.3% (n:38) were male. The mean age of the patients was 56.08 (SD: +/-7.451). Hepatomegaly was observed in 29.4% (n:30) of 102 patients and splenomegaly was observed in 3.9% (n:4). In laboratory parameters, mean hemoglobin value was 13,682 g/dL (SD: +/-1.6473) and platelet mean value was 277921.57 (SD: +/-69364,111). The mean age of 30 patients with hepatomegaly was 57.9 (SD: +/-5,786). Of the patients with hepatomegaly, 76.7% (n:23) were female, X and 23.3% (n:7) was male. In the group with hepatomegaly, the mean hemoglobin value was 13,237 g/dL (SD: +/-1,1601), the mean MCV was 85.1 fL (6.435), and the mean platelet value was 292733.33 (SD: +/-57248,360). The investigated parameters were not statistically significant. Discussion and Conclusion: 62.7% of the patients (n:102) were female (n:64). This situation is in parallel with the argument that autoimmune diseases are more dominant in the female gender. When the age distribution was examined, it was observed that the number of patients diagnosed with age generally increased. It may also be an indication that the diagnosis of atrophic gastritis is delayed. Hepatomegaly was detected in 29.4% (n:30) of the patients. Hepatomegaly was more common in female patients. When the literature was examined, it was suggested that the presence of hepatomegaly detected in our study may be primarily due to simple adiposity/steatosis. In the laboratory parameters of the patients examined, significant anemia and MCV elevation were not detected as expected in patients with a diagnosis of chronic atrophic gastritis. However, ALT and thrombocyte values do not differ in a guiding nature. Few studies have been observed in the literature regarding our study subject, and it is a valuable issue in terms of examination. Our study will make a contribution to the literature. In this regard, multicenter, prospective studies with a large number of patients will be valuable.