Gastroözofageal reflü hastalığı ile helicobacter pylori ilişkisi
Relationship between helicobacter pylori infection and gastroesophageal reflux disease
- Tez No: 408211
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT KANTARÇEKEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Gastroözofageal Reflü Hastalığı, Helicobacter pylori, gastrit, Gastroesophageal reflux disease, Helicobacter pylori, gastritis
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Gastroözofageal Reflü Hastalığı (GÖRH) sık görülen ve hayat kalitesini olumsuz yön-de etkileyen bir hastalıktır. GÖRH patofizyolojisi multifaktöryeldir. Major mekanizma alt özofageal sfinkterdeki basınç azalması ve spontan relaksasyon sıklığındaki artıştır. Tanısı tipik semptomların varlığında konulur. Helicobacter pylori (Hp); gram negatif, spiral şeklinde, mikroaerofil bir bakteri olup dünya nüfusunun yarısından fazlasının midesinde kolonize olan bir mikroorganizmadır. Gast-rit, gastrik ülser, duodenal ülser, gastrik kanser, mukoza ile ilişkili lenfoid doku lenfoması (MALT lenfoma) gibi gastritle ilişkili hastalıkların en önemli nedenidir. Epidemiyolojik çalışmalarda barrett özofagus dahil GÖRH şiddeti ile Hp prevalansı arasındaki negatif ilişki gösterilmiştir. Çalışmamızın amacı reflü semptomu olan GÖRH has-talarında Hp ilişkisini araştırmaktı. Dispeptik yakınmaları olan hastaların hikaye ve fizik muayeneleri kaydedildi ve bilgi-lendirilip onamları alındıktan sonra özofagogastroduodenoskopileri yapıldı. Reflü özofajiti için Los Angeles sınıflaması kullanıldı. Antrum ve korpusdan biyopsiler alındı. Gastrit için Sydney sınıflaması kullanıldı. 171 hastadan 113'ü reflü grubunda, 58 hasta nonreflü grubundaydı. Hastaların 103 (%60)'ü kadın, 68 (%40)'i erkekti. Ortalama yaş GÖRH grubunda 40±14; nonreflü grubunda 49±16 idi. GÖRH'lü hastalarda alkol kullanımı daha sık izlendi. Özofajit; GÖRH'lü hastaların 34 (%30)'ünde; nonreflü grupta 18 (%25)'inde saptandı. Total Hp sıklığı %73; GÖRH grubunda %75; nonreflü grubunda %69 bulundu. Hp varlığı ile reflü özofajit arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Antrumda nötrofil aktivasyonu ve kronik inflamasyon; korpusda gland atrofisi oranı daha yüksek tespit edildi. Ancak istatiksel olarak anlamlı değildi. Gastrit para-metrelerinin Hp varlığı ile ilişkisi incelendi. Hp pozitif grupta antrum ve korpusta kronik aktif gastrit daha yüksek tespit edilirken; Hp negatif grupta antrumda atrofik gastrit daha sık tespit edildi. Sonuç olarak; GÖRH'lü hastalardaki Hp sıklığı ile Türkiye için bildirilen Hp sıklığı benzer bulundu. GÖRH grubunda antrum ve korpus arasında Hp sıklığı bakımından fark iz-lenmedi. GÖRH'lü hastalarda antrumda kronik aktif gastrit, korpusta kronik atrofik gastrit daha sık izlendi. Ancak bu fark istatiksel olarak anlamlı değildi. Gastrit parametrelerinin Hp varlığı ile ilişkisi incelendi. Hp pozitif grupta antrum ve korpusta kronik aktif gastrit daha yüksek tespit edilirken; Hp negatif grupta antrumda atrofik gastrit daha sık tespit edildi. Neti-cede; Hp'nin varlığından ziyade oluşturduğu histolojik gastrit tipinin GÖRH ile ilişkili olabi-leceği kanaatine varıldı. Bununla beraber; daha fazla sayıda hasta ile düzenlenecek benzer çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Gastroesophageal Reflux Disease (GERD) is a common disorder that affects the quality of life and negatively. The pathophysiology of GERD is multifactorial. The major mechanisms associated with GERD include decreased pressure and increased frequency of spontaneous relaxation of the lower esophageal sphincter. The diagnosis of GERD is usually made when typical symptoms are present. Helicobacter pylori (Hp) is a gram-negative, spiral shaped microaerophile microorganism which is colonizedin more than half of the world population's stomach. It is a major cause of gastritis associated disease like gastritis, gastric ulcer, duodenal ulcer, gastric adenocarcinoma, mucosa associated lymphoid tissue lymphoma (MALT lymphoma). A negative association between the prevalence of Hp and the severity of GERD, including Barrett's esophagus, has been demonstrated in epidemiological studies. This study was designed to investigate the relationship between Hp infection on GERD in patients with reflux symptoms. History and physical examination was recorded and after informed consent oesophagogastroduodenoscopy of all the patients with the symptoms of dyspepsia was done. Los Angeles classification was used for reflux esophagitis. Biopsies from antrum and the body of stomach were obtained. Sydney classification was used for gastritis. Out of the 171 patients, 113 patients were on reflux group, 58 patients were on nonreflux group. There were 103 (60%) women and 68 (40%) men. Mean age 40±14 on reflux group, 49±16 nonreflux group. Alcohol abuse was frequently seen in patients with GERD (p:0,01). Esophagitis was found on 34 (30%) patients with GERD and on 18(25%) patients with nonreflux group. Total Hp rate was 73%, %75 in GERD, %69 in nonreflux group. However, Hp infection was not significantly related to the presence of reflux esophagitis. Neutrophil activation and chronic inflammationin antrum; corpus glandularatrophyrate was higher in GERD than nonreflux group. But it was not statistically significant. The presence of Hp was investigated with gastritisparameters. Chronic activegastritis of the both locations inHppositive group; atrophic gastritis of antrum in Hp negative group weremore frequentlydetected. As a result, the frequency of Hp in patients with GERD was similar to the frequency of Hp reported in Turkey. There was no difference between the antrum and the corpus in the GERD group; in respect of the frequency of Hp. Among the patients with GERD, we have found chronic active gastritis more frequent in the antrum, and chronic atrophic gastritis more frequent in the body of stomach. But this was not a statistically significant difference. We researched the relationship between the presence of Hp and the parameters of gastritis. Then we have found; chronic active gastritis in the antrum and the corpus; more frequent in the Hp (+) group, and also chronic atrophic gastritis in the antrum; more frequent in the Hp (-) group. These findings helped us to suggest that; the histological types of gastritis caused by Hp is more important than the presence of Helicobacter pylori, in respect of the GERD. However, current data do not provide sufficient evidence to define this relationship and further prospective large studies are needed.