İzmir'deki aile hekimliği uzmanlık öğrencilerinin eğitim aile sağlığı merkezlerine ilişkin bilgi, memnuniyet ve beklentileri
Family medicine residents' knowledge, satisfaction and expectations about educational family health centers in Izmir
  1. Tez No: 730713
  2. Yazar: ÖYKÜ NACAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA PARILDAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, eğitim aile sağlığı merkezi, saha eğitimi, tıpta uzmanlık eğitimi, Family medicine, educational family health center, field training, residency training
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Aile Hekimliği klinik eğitimi dahilinde, birinci basamak sağlık hizmeti veren ve toplum yönelimli olan Aile Sağlığı Merkezlerine dair mesleki yeterliliklerin kazanılması hedeflenir. Eğitim Aile Sağlığı Merkezlerinin (E-ASM) aile hekimliği uzmanlık eğitim planına eklenmesi de bu yeterlikleri kazandırmak amacını taşır. Çalışmamız, İzmir'de asistan aile hekimlerinin saha eğitimi ve E-ASM'lere dair bilgi düzeyi, memnuniyetleri ve beklentilerinin değerlendirilmesi ve gelecekteki uygulamalar için odak noktaları oluşturulmasını hedefler. Aile Hekimliği Uzmanlık Çekirdek Müfredatı ve E-ASM Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği'ndeki temel bilgilerle saha eğitimine ilişkin beklentilerin sorgulandığı boşluk doldurmalı sorular içeren bir anket; etik kurul onamı sonrasında İzmir ilinde tam zamanlı uzmanlık eğitimi alan aile hekimlerine gönüllülük esasıyla uygulanmıştır. Çalışmaya İzmir'de Ocak-Mart 2022 tarihleri arasında aile hekimliği uzmanlık eğitimini sürdüren, yaşları 25-43 aralığında olan, %64,5'i kadın 302 kişi katılmıştır. E-ASM'de çalışmış olanlar %41,7 oranındadır. E-ASM öncesi mutlaka tamamlanması gerektiği düşünülen ilk iki rotasyon pediatri (%92) ve dahiliye (%89,4)'dir. Katılımcılar %66,8 oranında E-ASM için uzmanlık eğitiminin 3. yılının uygun olduğunu belirtmişlerdir. E-ASM'de çalışanlarda; E-ASM Ödeme-Sözleşme Yönetmeliğini ve Aile Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Çekirdek Müfredatını inceleyenler, pediatri rotasyonunun tamamlanması gerektiğini düşünenler ve E-ASM'ye ayrılan süreyi yeterli görenler çalışmayanlara göre daha fazladır. Sonuç olarak, uzmanlık eğitim süresi, zorunlu rotasyonlar ve klinik içi/saha eğitiminin süresinin katılımcıların çoğunluğu tarafından olumlu karşılandığı ve E-ASM'nin uzmanlık eğitimi için gerekli olduğunu düşündükleri saptanmıştır. Eğitimcilerin gözetiminde sürdürülen, birinci basamak sağlık hizmetlerinin tecrübe edilerek öğrenildiği modeller olan E-ASM'lerin ülkemizde yaygınlaştırılmasının uzmanlık eğitimine katkısının büyük olacağı öngörülebilir.
Özet (Çeviri)
Family Medicine training program aims to train qualified physicians to work in primary care clinics. Hence, Educational Family Health Centers has been added to the training program. We intend to evaluate the level of knowledge, satisfaction and expectations about Educational Family Health Centers with this study implemented to resident family physicians in Izmir. After the ethics committee's approval, a questionnaire was applied to voluntary family medicine residents in Izmir. 302 family medicine residents aged between 25-43 participated in the study. 64.5% of the participants were women. %41,7 of the participants have worked in Educational Family Health Centers. Two rotations that our participants think that must be completed before working in field were Pediatrics (92%) and Internal Medicine (89.4%). 66.8% of the participants consider the 3rd year of residency suitable for the program. Those who examine the Payment and Contract Regulation and the Curriculum, who think that the Pediatrics rotation should be completed, and who consider the training time in field sufficient are more common among participants who worked in the program. In conclusion; the duration of residency training, compulsory rotations and in-clinic/field training were met positively by the majority of the participants and they consider the Educational Family Health Centers to be necessary. It can be predicted that the widespread of these training centers will contribute to training by setting a model to experience primary care services and including supervision of trainers.