III. Selim dönemi 204 numaralı Mühimme Defteri (Değerlendirme – metin)
The number 204 Muhimme Register for the period of Selim III(Consideration – text)
  1. Tez No: 730768
  2. Yazar: RAMAZAN UZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHTAP ÖZDEĞER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Tarih, Economics, History
  6. Anahtar Kelimeler: III. Selim, Mühimme, Osmanlı Devleti, Paspanoğlu, Dağlı Eşkiyası, Tımar, Selim III, Mühimme, Ottoman State, Paspanoğlu, Highlander Bandit, Timar
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 412
Özet
Osmanlı Devleti Tarihi ile ilgili yapılacak çalışmaların en önemli kaynaklarından birisini de Dîvân-ı hümâyûn tarafından tutulan Mühimme Defterleri serisi oluşturmaktadır. Bu bağlamda 204 Numaralı Mühimme Defteri, Osmanlı Tarihi literatüründe yenileşme döneminin başlangıcı olarak kabul edilen Sultan III. Selim devrinin kritik arşiv kaynaklarından birisi olarak bu tezin temel malzemesini teşkil etmektedir. Bu çalışmada öncelikle 204 Numaralı Mühimme Defterinin tamamı transkribe edilerek günümüz Latin harflerine çevrilmiş daha sonra ise tüm hükümler okuyan herkesin anlayabileceği şekilde sadeleştirilerek özetlenmiştir. Tüm bunlardan sonra ise defterde yer alan hükümler konularına göre tasnif edilerek tahlil edilmiştir. Bu çalışma sayesinde defterin kapsadığı yaklaşık 8 aylık dönem (Şubat-Ekim 1798) içerisinde Osmanlı Devleti`nde meydana gelen ve gündemi meşgul eden Paspanoğlu İsyanı, Dağlı Eşkiyası, tımar düzenlemesi gibi önemli olayların ve konuların tespiti yapılabilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the most important sources of studies on the History of the Ottoman State is the Mühimme Registers series kept by the Divan-ı Hümâyûn. In this context, the number 204 Mühimme Register constitutes the basic material of this thesis as one of the critical archive sources of the reign of Sultan Selim III, which is accepted as the beginning of the renewal period in the Ottoman History literature. In this study, firstly, all the number 204 Mühimme Register was transcribed and translated into today's Latine letters, and then all the edicts were abbreviated and summarized in a way that anyone can understand. After all of these, the edicts in the register were analyzed by classifying according to their subjects. Thanks to this study, significant events and issues such as the Paspanoğlu Rebellion, the Highlander Bandit, the timar arrangement, which took place in the Ottoman State and occupied the agenda, during the 8-month period (February-October 1798) covered by the register could be determined.