Alzheimer gündüz yaşam merkezinin alzheimer hastaları ve bakım verenleri üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the 'alzheimer's day life center' effects on alzheimer's patients and caregivers
- Tez No: 730835
- Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN GÜNEY, DOÇ. DR. SÜLEYMAN BARBAROS YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Alzheimer, Alzheimer Merkezi, bakım veren, gündüzlü bakım, sosyal hizmet, Alzheimer, Alzheimer's Center, caregiver, day care, social work
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nöroloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezinin Alzheimer Hastaları ve Bakım Verenleri Üzerine Etkileri araştırıldı. Çalışma Necmettin Erbakan Üniversitesi, Karatay Belediyesi ve Türkiye Alzheimer Derneği işbirliğiyle hizmet veren Konya Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezi'nde gerçekleştirildi. Çalışma Alzheimer hastalarına bakım veren 20 aile bireyleriyle yürütülmüştür. Bakım verenlere yöneltilen sorular ile Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezinin Alzheimer hastaları ve bakım verenleri üzerine etkilerinin incelenmesi hedeflenmiştir. Elde edilen bulgulara göre bakım veren aile bireylerinin en büyük sorunlarından biri ekonomik zorluklardır. Bakım veren aile bireylerinin kendilerine gerekli zamanı ayıramadığı, hasta bakımı nedeniyle birtakım sosyal ve psikolojik sorunlara maruz kaldıkları belirlenmiştir. Diğer taraftan, Alzheimer hastası bireylerin, gündüz yaşam merkezlerinde gördüğü bakımın, hastalığın seyri üzerine önemli olumlu etki gösterdiği belirlenmiştir. Sonuç olarak, bakım veren aile bireylerine yöneltilen sorular ile hem bakım veren aile üyelerinin sorunları belirlenmiş, hem de Alzheimer hastalarının bakımına yönelik iyileştirici sonuçlar elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlar ışığında, gündüz yaşam merkezlerinin Alzheimer hastaların günlük bakımlarında önemli bir yer aldığı, bu kapsamda kurumsal hizmetlerin artırılması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the Effects of Alzheimer's Day Life Center on Alzheimer's Patients and Their Caregivers were investigated. The study was carried out at the Alzheimer's Day Living Center, which provides services in cooperation with Necmettin Erbakan University, Karatay Municipality and Turkey Alzheimer's Association. The study was conducted with 20 family members who care for Alzheimer's patients. It was aimed to examine the effects of Alzheimer's day life center on Alzheimer's patients and their caregivers with the questions directed to the caregivers. According to the findings, one of the biggest problems of caregiver family members is economic difficulties. It has been determined that family members who give care cannot allocate the necessary time for themselves, and they are exposed to some social and psychological problems due to patient care. On the other hand, it has been determined that the care of individuals with Alzheimer's disease in day life centers has a significant positive effect on the course of the disease. As a result, with the questions directed to the caregiver family members, both the problems of the caregiver family members were determined and curative results were obtained for the care of Alzheimer's patients. In the light of the results obtained, it is thought that day life centers have an important place in the daily care of Alzheimer's patients, and institutional services should be increased in this context.