Hipertermik intraperitoneal kemoterapi uygulanan sıçan modelinde sildenafilin kolon anastomozunu koruyucu etkisi
The protective effect of sildenafil on colon anastomosis in a rat model undergoing hypertermic intraperitoneal chemotherapy
- Tez No: 730844
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL MEMİŞOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET TİMUÇİN AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Hipertermik intraperitoneal kemoterapi, Kolon anastomozu, Anastomoz iyileşmesi, Sildenafil, Hypertermic intraperitoneal chemotherapy, Colonic anastomosis, Anastomosis healing, Sildenafil
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı hipertermik intraperitoneal kemoterapi uygulanan sıçanlarda kolon anastomozu iyileşmesi üzerine sildenafilin etkilerini araştırmaktır. Yöntem ve Gereç: Çalışmamızda 30 adet Wistar-albino cinsi sıçan kullanılmıştır. Sildenafil, kontrol ve sham grubu olmak üzere 3 grupta 10'ar sıçan kullanılmıştır. Tüm gruptaki sıçanlara sol kolon anastomozu yapıldı. Sildenafil grubu ve kontrol grubuna HIPEK işlemi uygulandı. Sildenafil grubuna postoperatif oral sildenafil verildi. 7. gün anastomoz ansı eksize edilerek patlama basıncı, adezyon, apse değerlendirildi. Anastomoz ansı histopatolojik olarak değerlendirildi. Sonuçlar istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Sonuçlar değerlendirildiğinde patlama basıncı, adezyon ve apse açısından sildenafil grubu ile kontrol grubu arasında fark saptanmamıştır. Sham grubu ise adezyon açısından diğer iki gruba üstün görülmüştür. Histopatolojik incelemede ise sham grubunun anastomoz re-epitelizasyonu ve kas ayrışması açısından diğer iki gruba karşı anlamlı olarak üstün olduğu görülmüştür. Fibrosis ve granülasyon açısından sildenafil grubu ile kontrol grubu arasında anlamlı olarak farklılık saptanmıştır. Sonuç: HIPEK uygulaması ile beraber yapılan kolon anastomozu üzerinde sildenafilin histopatolojik olarak olumlu etkileri görülmüştür. Kolon anastomozu patlama basınç açısından ise fark görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of the study is to investigate the effects of sildenafil on colonic anastomosis healing in rats treated with hyperthermic intraperitoneal chemotherapy. Method and Materials: In our study, 30 Wistar-albino rats were used. 10 rats were used in each 3 groups: sildenafil, control and sham group. Left colon anastomosis was performed on rats in all three groups. HIPEC procedure was applied to sildenafil group and control group. At postoperative process, sildenafil was given orally to the sildenafil group. On the 7th day, the anastomotic loop was excised, and bursting pressure, adhesion, and abscess were evaluated. Anastomotic loop was evaluated histopathologically. The results were compared statistically. Findings: When the results were evaluated, considering bursting pressure, adhesion and abscess, between the sildenafil group and control group, there was no difference. Considering adhesion, the sham group was superior to the other two groups. In the histopathological examination, it was observed tha the sham group was significantly superior to the other two groups in terms of anastomototic re-epitelization and muscle seperation. There was significant difference between the sildenafil group and the control group in terms of fibrosis and granulation. Results: On colon anastomosis performed together with HIPEC application, histopathologically positive effects of sildenafil were observed. There was no difference considering burst pressure of colon anastomosis.