Benign nedenlerle yapılan histerektominin ameliyat tipine göre erken postoperatif dönemde over rezervine etkisi
The effect of benign reasons hysterectomy onthe ovary reserve in the EARLY postoperativeperiod according to the TYPE of surgery
  1. Tez No: 730935
  2. Yazar: ÖZDEN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAYFUR ÇİFT, DR. SÜLEYMAN SERKAN KARAŞİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Histerektomi, Over rezervi, AMH, FSH, AFS, Hysterectomy, Over reserve, AMH, FSH, AFS
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Bu çalışmada benign nedenlerle yapılan histerektominin tiplerine göre over rezervini erken postoperatif dönemde ultrasonografi ve statik over testleri ile değerlendirmeyi bunun yanı sıra yapılan histerektomi tipinin over rezervini ne kadar etkilediğini öngörmek postoperatif dönemde premenapoz öncesi hasta konforunu artırmayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız benign nedenlerle yapılan histerektominin operasyon tipleri ile erken dönem over rezervine etkilerini karşılaştıran tek merkezli prospektif kesitsel bir araştırmadır. Çalışmamıza Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'nun 10/06/2021 tarihli 2011-KAEK-25 karar numaralı onayını takiben Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde Temmuz 2021 – Mart 2022 tarihleri arasında benign uterin nedenli histerektomisi yapılan 82 hasta dahil edildi. Hastalar abdominal histerektomi (n:54) ve laparoskopik (L/S) histerektomi (n:28) olarak 2 grupta sınıflandırıldı. Histerektomi öncesinde ve sonrası 1. ayında TVUSG (transvaginal ultrasonografi), hormon profillerine bakılarak kendi aralarında değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamız Sağlık Bakanlığı Üniversitesi Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğinde gerçekleştirildi. 82 hasta dahil edildi. Hastalar abdominal (n=54) ve laparoskopik (n=28) histerektomi olarak 2 grupta sınıflandırıldı. Operasyon öncesi AMH (Anti Mullerian Hormon) değeri 0,01 ng/dl den büyük ve FSH (Follikül Stimülan Hormon) değeri 15 IU/L den küçük hastalar çalışmaya dahil edildi. Sigara kullanım öyküsü olan hastalar çalışmamıza alınmadı. Histerektomi sonrası laboratuvar kaynaklı FSH değeri ölçülemeyen 2 hasta, AMH değeri ölçülemeyen 6 hasta ve usgde overlerin visualize viedilememesinden dolayı 2 hasta ameliyat tiplerine göre karşılaştırılmasında çalışma dışı bırakıldı. Yaş, parite, süre, kanama açısından anlamlı bulunuldu. Beden kitle endeksi (BKİ) açısından anlamlı fark bulunulmadı. Abdominal ve laparoskopik olarak yapılan histerektomilerin kendi aralarında karşılaştırıldığında gruplar arasında AMH parametrelerindeki azalma yüzdesinin karşılaştırmasında anlamlı farklılık saptanılmadı. Over Hacmi ve Antral Folikül Sayısı (AFS) parametrelerindeki azalma miktarı açısından karşılaştırmasında anlamlılık izlenilmedi. Serum Östradiol değerlerinin analizinde 33 hastada artış, 49 hastada düşüş izlenildi. Artış gösterenlerin %63,7'si, düşüş gösterenlerin %67,3'ü abdominal histerektomi geçirenlerdi. Östradiol değerlerinde anlamlılık izlenilmedi. FSH parametrelerindeki artış miktarı ve oranı açısından karşılaştırmalı analizde 2 grup arasında anlamlılık izlenildi. L/S tipte yapılan histerektomi abdominal histerektomiye göre daha anlamlı bulundu. (p:0,03) Sonuç: Bu çalışmada abdominal ve laparoskopik tipte yapılan histerektomilerin erken dönem over rezervine etkisi araştırıldı. Gruplar kendi içlerinde karşılaştırıldığında ameliyat öncesi ve sonrası over rezervinde düşüş izlenildi. Kendi aralarında yapılan analizde anlamlı bir farklılık izlenilmedi. FSH düzeylerindeki artış L/S lehine daha anlamlı izlenildi. L/S histerektomide elektrotermal enerji kullanımına bağlı over foliküllerinde İnhibin-B düzeyinin araştırılmasının da içinde olduğu abdominal cerrahiye göre over rezervine etkisinin araştırılması için ileriye dönük büyük ölçekli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it is aimed to evaluate the ovarian reserve by ultrasonography and static ovarian tests in the early postoperative period according to the types of hysterectomy performed for benign reasons, as well as to predict how much the type of hysterectomy performed affects the ovarian reserve, to increase patient comfort before premenopause in the postoperative period. Materials and Methods: Our study is a single-center, prospective cross- sectional study comparing the operation types of hysterectomy performed for benign reasons and the effects on early ovarian reserve. Following the approval of Health Sciences University Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital Clinical Research Ethics Committee with the decision number 2011-KAEK-25 dated 10/06/2021, Health Sciences University Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital Gynecology and Obstetrics Clinic between July 2021 –March 2022 82 patients who underwent hysterectomy for benign uterine reasons were included. The patients were classified into 2 groups as abdominal hysterectomy (n:54) and laparoscopic (L/S) hysterectomy (n:28). Before and after hysterectomy, TVUSG (transvaginal ultrasonography) was evaluated among themselves by looking at their hormone profiles. Results: Our study was carried out in the Gynecology and Obstetrics Clinic of the University of the Ministry of Health, Yüksek İhtisas Training and Research Hospital. 82 patients were included. Patients were classified into 2 groups as abdominal hysterectomy (n=54) and laparoscopic (n=28). Patients with a preoperative AMH value greater than 0.01 ng/dl and a FSH value less than 15 IU/L were included in the study. Patients with a history of smoking were not included in our study. After hysterectomy, 2 patients whose laboratory-derived FSH value could not be measured, viii6 patients whose AMH value could not be measured, and 2 patients due to the inability to visualize the ovaries on USG were excluded in the comparison of surgery types. Age, parity, duration and bleeding were found to be significant. No significant difference was found in terms of body mass index. When the abdominal and laparoscopic hysterectomies were compared among themselves, no significant difference was found in the comparison of the percentage of decrease in Anti- Müllerian Hormone parameters between the groups. No significance was observed in the comparison in terms of the amount of decrease in the Ovarian Volume and Antral Follicle Count parameters. In the analysis of serum estradiol values, an increase in 33 patients and a decrease in 49 patients were observed. 63.7% of those who increased and 67.3% of those who decreased were those who had undergone abdominal hysterectomy. No significance was observed in estradiol values. Significance was observed between the 2 groups in the comparative analysis in terms of the amount and rate of increase in Follicle Stimulating Hormone parameters. L/S type hysterectomy was found to be more significant than abdominal hysterectomy. (p:0.03) Conclusion: In this study, the effect of abdominal and laparoscopic hysterectomies on early ovarian reserve was investigated. When the groups were compared within themselves, a decrease was observed in ovarian reserve before and after surgery. No significant difference was observed in the analysis performed between them. The increase in FSH levels was more significant in favor of L/S. Prospective large-scale studies are needed to investigate the effect of L/S hysterectomy on ovarian reserve compared to abdominal surgery, including the investigation of Inhibin-B levels in ovarian follicles due to electrothermal energy use.