Ocak 2009-Temmuz 2021 tarihleri arasında histerektomi yapılan hastaların tekrarlayan ooferektomi operasyonlarının incelenmesi
Rewiew of subsequent oopherectomy operations of patients WHO had hysterectomy between january 2009 and June 2021
- Tez No: 728595
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH TÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Tekrarlayan ooferektomi, histerektomi ve ooferektomi, profilaktik ooferektomi, Subsequent oopherectomy, hysterectomy and oopherectomy, prophlactic oopherectomy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Amaç: Hastanemizde yapılan 1 Ocak 2009- 31 Temmuz 2021 tarihleri arasında yapılan histerektomi olan hastaların tekrarlayan ooferektomi operasyonlarının yaş, endikasyon, nihai patoloji açısından incelemek, benign nedenlerle histerektomi yapılan hastalara profilaktik ooferektomi gerekliliğini ortaya koyabilmek ve hastalara postoperatif komplikasyonları açısından bilgilendirilmek için yapılmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmamız retrospektif tanımlayıcı olup verilere Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nın ameliyat kayıtlarından ulaşılmıştır. İstatistik olarak IBM SPSS Statistics 24 kullanılıp frekans analizi yapılarak sonuçlara ulaşıldı. Bulgular: 01.01.2009 – 31.07.2021 tarihleri arasında histerektomi olan toplam 4.509 hasta tespit edilmiştir. Bu hastalardan 376 (%8,3)'sı over,fallop tüpü ve endometrium kanseri olduğu için, 96 (%2,2) hastanın ise ameliyat kayıtlarına ve patoloji sonuçlarına ulaşılamadığı için çalışma dışı bırakılmıştır. Geriye kalan 4.037 hastanın patoloji sonuçları benign durumlar nedeniyle histerektomi geçirmiş kadınlardır. (Tablo 2) Bu çalışmada toplamda 53 kadın ikinci kez ooferektomi olmuştur. Bunun da toplam histerektomideki payı %2,14'tür.İkinci kez ooferektomi ameliyatı olan hastaların Birinci ameliyatı ile ikinci ameliyatı arasında ortalama 5 yıl vardır. 53 hastadan 22(%41,5)'si sol ooferektomi, 9(%17,0)'u sağ ooferektomi ve 22(%41,5)' si bilateral ooferektomi olmuştur. Sonuç: Çalışmamızda 01.01.2009 – 31.07.2021 tarihleri arasında benign nedenlerle histerektomi yapılıp overleri korunan 2479 hastadan 53 tanesi ortalama beş yılda ooferektomi olmuştur. Bunun toplamdaki oranı %2.14 olup literatürle uyumlu izlenmiştir. 1 Histerektomi olan hastaların ortalama yaşı 44 (14-84) medyanı 46 olarak bulunmuştur. Yine bu durumlar literatürle uyumlu olarak izlenmiştir. Profilaktik ooferektomi günümüzde halen en tartışmalı konulardan birisidir. Kadınlarda overden salgılanan androjenler, kemik kütlesi, kardiyovasküler hastalıklardan korunma açısından, cinsel sağlık ve ruh sağlığı açısından oldukça önemlidir. Profilaktik 7 ooferektomi hastalarla yaşına bağlı olarak histerektomi sırasında alınacak önemli kararlardan birisi olup literatüre bakıldığında premenopozal hastalarda overleri korumaya yönelik eğilim vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: It was carried out in order to examine the recurrent oophorectomy operations of patients who had hysterectomy performed in our hospital between January 2009 and July 2021 in terms of age, indication and final pathology, to demonstrate the necessity of prophylactic oophorectomy in patients who underwent hysterectomy for benign reasons, and to inform patients about postoperative complications. Materials and methods: Our study is retrospective and descriptive, and the data were obtained from the surgical records of the Health Sciences University Tepecik Training and Research Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology. Frequency analysis was performed using IBM SPSS Statistics 24 statistically, and the results were obtained. Results: A total of 4,509 patients who underwent hysterectomy between 01.01.2009 - 31.07.2021 were identified. 376 (8.3%) of these patients were excluded because they had ovarian, tube and uterine cancer, and 96 (2.2%) patients were excluded because the results of surgery and pathology could not be reached. The pathology results of the remaining 4,037 patients were women who had undergone hysterectomy for benign conditions. (Table 2) In this study, a total of fifty-three women had a second oophorectomy. The share of this in the total hysterectomy is 2.14%. There is an average of 5 years between the first operation and the second operation of the patients who have undergone oophorectomy for the second time. Of the 53 patients, 22 (41.5%) had left oophorectomy, 9 (17.0%) right oophorectomy, and 22 (41.5%) bilateral oophorectomies. Conclusion: In our study, 53 of 2479 patients who underwent hysterectomy for benign reasons and whose ovaries preserved between 01.01.2009 and 31.07.2021 had oophorectomy in an average of five years. The total rate of this was 2.14%, which was consistent with the literature. 1 The mean age of patients with hysterectomy was 44 (14-84), with a median of 46. Again, these conditions were followed in accordance with the literature. Prophylactic oophorectomy is still one of the most controversial issues today. Androgens secreted from the ovary in women are very important in terms 9 of bone mass, protection from cardiovascular diseases, sexual and mental health. Prophylactic oophorectomy is one of the important decisions to be made during hysterectomy depending on the age of the patients, and when we look at the literature, there is a tendency to protect the ovaries in premenopausal patients.