Türkiye'de çevre sorunları ve çözüm yolları: Kütahya örneği
Environmental problems and solutions in Turkey: The case of Kütahya
- Tez No: 731060
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Şehircilik ve Bölge Planlama, Public Administration, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Çevre, Çevre Bilimi, Çevre Sorunları, Environment, Environmental Science, Environmental Problems
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Çevre sorunları günümüzde uluslararası düzeyde sorun teşkil etmeye başlamıştır. Nüfus artışı, sanayileşme, plansız yapılanmalar, kaynakların kötü kullanımı, teknolojik gelişmeler yaşam kalitesini düşürmekte ve çevre kirliliklerini her geçen gün daha da artırmaktadır. Çevre, insanların ve diğer tüm canlıların yaşamlarını sürdürdükleri karşılıklı etkileşim içinde olan su, toprak, hava, doğal kaynakları da içinde barındıran biyolojik, fiziksel, yapısal durumları ele almaktadır. Ancak, birçok araştırmacı tarafından çevre farklı şekillerde tanımlanmış olsa da çevreyle ilgili literatürde yapılan çalışmaların amacı insan sağlığını korumak ve güvenli bir çevrede yaşamalarını sağlamaktır. Kütahya kentinin ekonomisi büyük ölçüde sanayi, tarım ve hizmet sektöründen oluşmaktadır. Kütahya bölgesinde yaşanan çevre kirliliği başta hava kirliliği olmak üzere pestisit ile atıklardan kaynaklanan su ve toprak kirliliği, motorlu taşıtlardan kaynaklanan gürültü kirliliği, doğal çevrenin tahribatıyla yaşanan ormansızlaşma kentte yaşanan başlıca çevre sorunlarıdır. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde çevre ve ekoloji kavramları üzerine genel bir değerlendirme yapılmıştır. İkinci bölümde Türkiye'deki genel çevre sorunları ve çözümüne yönelik faaliyetler irdelenmiştir. Üçüncü bölümde ise, Kütahya'da bulunan halkın Çevre Duyarlılık Anket çalışmasının sonuçları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
It has started to cause problems at the international level in the definition of environment. Population, industrialization, misuse, abuse, deteriorating and reducing environmental pollution. The environment deals with the biological, physical and structural conditions that include water, soil, air and natural resources in mutual interaction in which people and all other living things lead their lives. However, although the environment has been defined in different ways by many researchers, the aim of the studies in the environmental literature is to protect human health and ensure that they live in a safe environment. The economy of the city of Kütahya consists largely of industry, agriculture and service sectors. Environmental pollution experienced in the Kütahya region, especially air pollution, water and soil pollution caused by pesticides and wastes, noise pollution caused by motor vehicles, deforestation due to the destruction of the natural environment are the main environmental problems in the city. This study consists of three parts. In the first part, an overall assessment of the concepts of environment and ecology was made. The second chapter discusse the general environmental problems and the activities for the solution in Turkey. In the third part, the results of the Environmental Sensitivity Survey study of the people in Kutahya were evaluated.