Epitelyal over kanseri hastalarının cerrahi sitoredüksiyon sonrası ilk 30 gün içinde hastaneye yeniden kabullerinin değerlendirilmesi
Evaluation of 30-day hospital readmission after surgical cytoreduction of patients with epithelial ovarian carcinoma
  1. Tez No: 731115
  2. Yazar: MELİKE MERT BURHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN BORAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Komplikasyon, Morbidite, Over kanseri, Yeniden kabul, Complication, Morbidity, Ovarian cancer, Readmission
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmada epitelyal over kanserli hastalarda birincil sitoredüktif cerrahi (PDS) veya neoadjuvan kemoterapi ardından interval sitoredüksiyon cerrahi (NAKT+ISC) sonrası ilk 30 gün içinde hastaneye yeniden yatış oranlarının ve bu hastalarda 30 günlük yeniden yatış ile ilişkili faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ocak 2006 ile Ocak 2021 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde epitelyal over kanseri nedeniyle cerrahi sitoredüksiyon uygulanan 442 hastanın verileri retrospektif olarak incelendi. Hastaların verilerinin yanı sıra, tedavi sonrası ilk 30 gün içerisinde hastaneye yeniden kabullerinin olup olmadığı, yeniden kabul olanların kabul nedenleri değerlendirildi. Hastaların demografik verilerinin, tümörün özelliklerinin ve uygulanan cerrahinin yeniden kabul ile arasındaki ilişki incelendi. Bulgular: Çalışmaya 442 hasta dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 53 (20-80) idi. Hastaların 115'inde (%26) Evre I, 26'sında(%5,8) Evre II, 265'inde (%59,9) Evre III ve 36'ında(%8,1) Evre IV tümör vardı. Hastaların 36'sına (%8,1) Neoadjuvan kemoterapi ve interval sitoredüksiyon cerrahisi (NAKT+ISC), 406'sına (%91,9) primer debulking cerrahisi (PDS) uygulandı. Hastaların 73'ünde (%16,5) cerrahiye bağlı bir en az bir komplikasyon gelişti. Cerrahi alan enfeksiyonu %7,4 oranıyla en sık görülen cerrahi komplikasyondu. Hastaların 71'inin (%16,1) ilk 30 gün içerisinde yeniden hastaneye yatışı oldu. NAKT+ISC uygulanan hastalarda yeniden kabul oranı % 16,7, primer debulking cerrahisi uygulananlarda %16 idi (p=0,918). Erken evre tümörlerde (evre I-II) yeniden kabul oranı %14,2, İleri evre (evre III-IV) tümörlerde %16,9 idi ve aradaki fark anlamı değildi (0,477). Yaş, tümör evresi, tümör boyutu, tümör histolojisi, kolon ve ince bağırsak rezeksiyonu yapılması, postoperatif komplikasyon gelişmesi, yeniden kabul ile ilişkili değildi. Sonuç: Yeniden kabul oranı %16,1 olarak saptanmıştır. En sık rastlanan yeniden kabul nedenleri arasında cerrahi alan enfeksiyonu birinci sırada yer almaktadır. Cerrahi alan enfeksiyonlarının azaltılması ile yeniden kabuller azalmaktadır. Yeniden kabuller ciddi bir mortalite nedeni olmasa da hem morbidite hem de kemoterapiye başlama süresindeki gecikmeden dolayı tedavide aksamalara neden olmaktadır. Bu bağlamda yeniden kabullerin ön görülmesi ve önlenmesi hem morbiditeyi azaltacak hastanın tedavisine katkı sağlayacak hem de sağlık bakımı harcamalarını azaltacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: In this study, it was aimed to determine the rate of readmission to the hospital in the first 30 days after primary debulking surgey (PDS) or neoadjuvant chemotherapy followed by interval cytoreduction (NACT+ICS) in patients with epithelial ovarian cancer and factors associated with 30-day readmission after epithelial ovarian cancer surgery. Materials and Methods: The data of 442 patients who underwent surgical cytoreduction due to epithelial ovarian cancer in the University of Health Sciences Etlik Zübeyde Hanım Gynecology Training and Research Hospital between January 2006 and January 2021 were retrospectively analyzed. In addition to the data of the patients, it was determined that they were re-admitted to the hospital within the first 30 days after the treatment or not. Reasons for their readmissions were evaluated. The relationship between re-admissions and demographic datas of patients, characteristics of tumors, and surgeries were examined. Results: 442 patients were included in the study. The median age of the patients was 53 (20-80). 115 patients (26%) had Stage I, 26 patients (5.8%) had Stage II, 265 patients (59.9%) had Stage III and 36 patients (8.1%) had Stage IV tumors. NACT+ICS was performed in 36 (8.1%) patients, and PDS was performed in 406 (91.9%) patients. 73 (16.5%) patients developed at least one complication related to surgery. Surgical site infections were the most common surgical complications with a rate of 7.4%. 71 (16.1%) patients had re-admissions within the first 30 days. The rate of re-admission was 16.7% in patients who underwent NACT+ICS, and 16% in patients who underwent PDS (p=0.918). The re-admission rates was 14.2% in early stage tumors (stage I-II), 16.9% in advanced stage (stage III-IV) tumors, and the difference was not significant (p=0.477). Age, tumor stage, tumor size, tumor histology, colon and small bowel resection, postoperative complications were not associated with re-admission. Conclusions: The readmission rate was 16.1%. Surgical site infections were the most common reasons for re-admission. Readmissions should be reduced by reducing surgical site infections. Although re-admissions are not a serious cause of mortality, they cause delays in treatment due to morbidity and delay in starting chemotherapy. In this context, prediction and preventing re-admissions will reduce morbidity, help to the treatment of the patient and reduce health care costs.