IUGR olan gebelerde umblikal kord asprosin düzeylerinin yenidoğan sonuçları ve maternal demografik verilerle analizi
Umblical cord asprosin levels in IUGR pregnancy newborn results andanalysis with matenal demographic data
- Tez No: 731114
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAHMİ SİNAN KARADENİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: İntrauterin büyüme kısıtlılığı, fetal gelişim geriliği, asprosin, adipokin, Intrauterine growth restriction, fetal growth retardation, asprosin, adipokine
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: İntrauterin gelişim kısıtlılığı (IUGR) olan gebelerde umblikal kord asprosin seviyelerini normal gebelerdeki düzeyi ile kıyaslamak, yenidoğan sonuçlarını etkileyip etkilemediğini araştırmak ve maternal demografik verilerle ilişkisini ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız prospektif olup, T.C. SB. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Doğumhane ve Riskli Gebelik bölümüne yatan, ACOG (American College of Obtetricians and Gynecologists) 2021 kriterlerine (tahmini fetal ağırlık (TFA) < %10 persantil) ve dahil etme/ dışlama kriterlerine uygun IUGR gebeler ve TFA'ya göre %10-90 persantil olan dahil etme/ dışlama kriterlerine uygun normal gebeler belirlenerek; G.POWER 3.1 Programı ile effect size 0.8, alfa düzeyi 0.05, güç %95 alınıp 42 IUGR ve 42 normal gebe toplam 84 hasta dahil edildi. Her iki gruptan kord kanı alındı, örnekler çalışılıncaya kadar 3000 devirde 10 dk santrifüj edilip -80C de bekletildi. Kord kan örneklerinden Human Asprosin ELİSA kit (BT) ile asprosin düzeyleri ölçüldü, yenidoğanın doğum salonundaki ölçümleriyle ve gebelerin demografik verileri ile ilişkisi değerlendirildi. İstatistiksel analizde SPSS for Windows 25.0 paket programı kullanıldı. Bulgular: Her iki grup arasında demografik veriler açısından istatistiksel anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). İki grubun kord asprosin düzeyleri karşılaştırıldığında FGR grubunda kontrol grubuna göre asprosin düzeyi daha yüksek olmasına karşın istatistiksel açıdan anlamlı farklılık bulunmadı (FGR: 15.79 ng/ml; kontrol: 13.80 ng/ml p= .260). FGR grubunda ve kontrol grubunda kord asprosin düzeyleri ile maternal demografik veriler ve yenidoğan sonuçları arasında anlamlı bir ilişki izlenmedi (p> .05). FGR grubunda yaş grupları arasında anlamlı farklılık mevcuttu (p=.042) fakat istatistiksel olarak anlamlı korelasyon bulunmadı (p=0.44). (18-25, 26-30, 31-35 yaş; (sırasıyla; 18.60 ng/ml, 15.10 ng/ml, 10.20 ng/ml). 26-30 yaş grubunun kord asprosin düzeyleri 31-35 yaş arasındaki hastalara göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p=.005). viii Sonuç: Çalışmamız, izole IUGR'lı gebelerde umblikal asprosin seviyesinin maternal demografik verilerle ve yenidoğan sonuçlarıyla ilişkisini değerlendirmesi açısından ilk olma özelliği taşımaktadır. Asprosinin metabolik yolaklarla ilişkisi ve IUGR'da hem anne hem fetusun metabolik hastalık riskindeki artış düşünüldüğünde IUGR grupta anlamlı fark olması beklenmiştir ancak bulgularımız bu durumla tutarlı değildir. Oligohidroamnioz saptanan hasta sayısının tüm hasta sayısına oranla oldukça az olması, yaş ile anlamlı fark bulmamıza rağmen literatürdeki çalışmalarda anlamlı farklılık olmaması sebebiyle daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Our aim is to investigate whether umbilical cord asprosin levels affect newborn outcomes in intrauterine growth restriction (IUGR) and normal pregnancies and to reveal its relationship with maternal demographic data. Patients and Methods: This study is prospective and by determining IUGR and normal patients who are in compliance with the ACOG (American College of Obtetricians and Gynecologists) 2021 criteria and inclusion / exclusion criteria, who were admitted to the Department of Obstetrics and Risky Pregnancy, University of Health Sciences Ankara Etlik Zübeyde Hanım Gynecology Training and Research Hospital; A total of 84 patients were included, 42 patients with IUGR and 42 normal pregnant with effect size 0.8, alpha level 0.05, power 95% using G.POWER 3.1 Program. Cord blood was taken from both groups and the samples were centrifuged at 3000 rpm for 10 minutes and kept at -80°C until they were studied. Asprosin levels were measured with Human Asprosin ELISA kit (CT) from umbilical cord blood samples and the values were compared. The relationship of asprosin with the measurements in the delivery room of the newborn and the demographic data of the pregnant women was evaluated. Results: There was no statistically significant diffrence in demographic data between two groups (p>0.05). When the cord asprosin levels of the two groups were compared, although the asprosin level was higher in the FGR group compared to the control group, no statistically significant difference was found (FGR: 15.79 ng/ml; control: 13.80 ng/ml p= .260). There was no significant relationship between cord asprosin levels and maternal demographic data and newborn outcomes in the FGR group and control group (p>.05). There was a significant difference between the age groups in the FGR group (p=.042), but no statistically significant correlation was observed (p=0.44). (18-25, 26-30, 31-35 years; (respectively; 18.60 ng/ml, 15.10 ng /ml, 10.20 ng/ml). Cord asprosin levels in the 26-30 age group were found to be significantly higher than those in the 31-35 age group (p=.005). Conclusion: Our study is the first to evaluate the umbilical asprosin level in IUGR pregnant women with maternal demographic data and newborn outcomes. Considering the relationship of asprosin with metabolic pathways and the increased risk of metabolic disease in both mother and fetus in IUGR, it was expected that there would be a significant difference in the IUGR group, but our findings are in line with this situation. It is not consistent. More studies are needed because there is no significant difference in the studies in the literature although we found a significant difference with age and the number of patients with oligohydramnios is very low compared to the total number of patients.