Acil serviste intrakranial kitle tanısı alan hastaların demografik ve klinik özelliklerinin araştırılması
- Tez No: 731183
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT YEŞİLARAS
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Acil Acil servis, beyin tümörü, kanser, Emergencyroom, braintumor, cancer
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Beyin tümörleri; santral sinir sistemindeki farklı hücrelerden köken alan primer tümörler ile sistemik kanserlerin intrakraniyal metastazlarından oluşan bir neoplazma grubudur. Primer beyin tümörleri tüm kanserlerin %2'sini oluşturmasına rağmen bu neoplazmalara bağlı mortalite oranı diğer malignitelere göre oldukça yüksektir. İntrakraniyal tümörler lokal invazyona, komşu sinirsel yapılara olan basıya ve intrakraniyal basınç artışına bağlı semptom ve bulgu gösterebilir. Baş ağrısı, bulantı, kusma, bilinç değişiklikleri, motor defisitler, görme ve konuşma bozuklukları hastane başvurularındaki başlıca semptom ve bulgulardır. Acil servisler birçok primer veya metastatikmalignitenin ilk tanı aldığı yerdir. Literatürde bu konuda çok az araştırma mevcut olup çalışmamızda bu durumun sıklığının, hastaların en sık hangi semptomlar ile başvurduklarının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Metot Çalışmaya 21 Kasım 2011- 21 Kasım 2021 tarihleri arasında hastanemiz acil servisine başvuran, beyin cerrahisi kliniğine konsülte edilen ve ilk defa beyin tümörü tanısı alan hastalar dâhil edilmiştir. Hasta bilgileri hastane bilgi sistemi (Probel) üzerinden retrospektif olarak taranıp konsültasyon, epikriz, anamnez notlarından hastaların sosyodemografik özelliklerine, başvuru şikayetlerine ve muayene bulgularına ulaşılmıştır. Hastane bilgi sistemi üzerinden çekilen görüntüleme raporları incelenerek beyin tümörlerinin lokalizasyonu ve ön tanı şeklinde tümörün nitelikleri sınıflandırılmıştır. Bulgular Çalışmamıza belirtilen tarihler arasında acil servise başvuran toplam 1.998.443 hastadan 322'si dahil edilmiştir. Hastaların yaş ortalaması 61.81±13.965 olup en düşük yaş 18, en büyük yaş 90'dır. Hastaların %60,6'sı erkek, %39,4'ü kadın cinsiyettedir. Başvuran hastaların %14,6'sı bulantı, %13,7'si kusma, %27,3' ü baş dönmesi, %25,5'i baş ağrısı, %22'si nöbet, %12,4'ü senkop, %17,4'ü dizartri, %42,2' si fokaldefisit, %4,3'ü görme bozuklukları, %21,4' ü bilinç değişikliği, %1,9' u kraniyal sinir bozuklukları, %3,7'si ataksi şikâyeti ile başvurmuştur. Başvuran hastaların %96,9' una beyin BT, %1,9'una beyin BT anjiografi, %13,4'üne difiüzyon MR, %7,1 kranial MR, v %85,7'sine kontrastlı kraniyal MR çekilmiştir. Hastaların çekilen görüntülemeleri incelendiğinde tümörlerin %16,8'i frontal, %23,3'ü paryetal, %4'ü oksipital, %9'u serebellar, %28,6'sı çoklu yerleşimli, %18,3'ü de diğer lokasyonluyerleşimlerde olduğu tespit edilmiştir. Başvuran hastaların görüntüleme raporları incelendiğinde ön tanı olarak %11,2'si glial tümör, %19,9'u menengiom, %51,6'sı metastatik tümör ve %18,3'ü diğer tümörler tespit edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastalarımızın %31,4'ü taburcu olmuş, %21,4'ü tedavi reddi vermiş, %46,3'üne yatış yapılmıştır, %0,9'u ise acil servisimizde vefat etmiştir. Sonuç Son yıllarda acil servislere başvuru sıklığının artması ve kraniyal görüntülemenin kolay ulaşılabilir olması, yeni gelişen intrakraniyal tümör tanı sıklığının artışına neden olmuştur. Acil servis başvurularında dikkatli bir anamnez, fizik muayene ve uygun görüntüleme yöntemleri ile intrakraniyal tümör tanısı alan hastaların hızlıca ilgili branşa konsülte veya sevk edilerek gerekli hizmete ulaştırılması ve kaynakların efektif kullanımı sağlanacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction Brain tumors are a group of neoplasms consisting of primary tumors originating from different cells in the central nervous system and intracranial metastases of systemic cancers. Although primary brain tumors constitute 2% of all cancers, the mortality rate due to these neoplasms is quite high compared to other malignancies. Intracranial tumors may show signs and symptoms due to local invasion, pressure to adjacent neural structures, and increased intracranial pressure. Headache, nausea, vomiting, changes in consciousness, motor deficits, visual and speech disorders are the main symptoms and findings in hospital admissions. Emergency departments are the first place where many primary or metastatic malignancies are diagnosed. There is very little research on this subject in the literature, and in our study, it was aimed to determine the frequency of this condition and which symptoms the patients presented most frequently. Method Patients who applied to the emergency department of our hospital between 21 November 2011 and 21 November 2021, who were consulted to the neurosurgery clinican who were newly diagnosed brain tumor, were included in the study. Patientin formation was scanned retrospectively through the hospital information system (Probel), and sociodemographic characteristics of the patients, their complaints and examination findings were obtained from the consultation, epicrisis and anamnesis notes. By examining the imaging reports taken over the hospital information system, the characteristics of the tumor were classified in the form of localization of brain tumors and preliminary diagnosis. Results In our study, 322 out of a total of 1,998.443 patients who applied to the emergency department between the specified dates were included. The meanage of the patients was 61.81±13,965, with the lower stage being 18 and the highest being 90. 60.6% of the patients were male and 39.4% were female. Of the admitted patients, 14.6% had nausea, 13.7% vomiting, 27.3% dizziness, 25.5% headache, 22% seizures, 12.4% syncope, 17.4% dysarthria, 42.2% focaldeficit, 4.3% visual disturbances, 21.4% vii altered consciousness, 1.9% cranial nevre disorders, 3.7% patient applied with the complaint of ataxia. Brain CT was performed in 96.9%, cerebral CT angiography in 1.9%, diffusion MRI in 13.4%, cranial MRI in 7.1%, andcranial MRI with contrast in 85.7% of the patients who applied. When the imagings of the patients were examined, 16.8% of the tumors were frontal, 23.3% parietal, 4% occipital, 9% cerebellar, 28.6% multilocated, 18.3% other located in the settlements were determined. When the imaging reports of the patients were examined, 11.2% of the patients were glial tumors, 19.9% of them were meningioma, 51.6% of them were metastatic tumors and 18.3% of them were other tumors. 31.4% of our patients included in the study were discharged, 21.4% refused treatment, 46.3% were hospitalized, 0.9% died in our emergency department. Conclusion In recent years, the increase in the frequency of admission to emergency services and the easy accessibility of cranial imaging have ledto an increase in the frequency of diagnosis of newly developing intracranial tumors. Patients diagnosed with intracranial tumors by careful anamnesis, physical examination and appropriate imaging methods in emergency service admissions will be promptly consulted or referred to the neurosurgey to provide the necessary service and effectiveuse of resources will be ensured.