Septik ensefalopatili hastalarda optik ultrasonografik görüntülemenin sağlıklı kontrol grubu ile karşılatırarak klinik progresyonu öngörmede kullanımı
Use of optical ultrasonographic imaging in predicting clinical progression in patients with septic encephalopathy compared to HEALTHY control group
- Tez No: 755677
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZİRE BELGİN AKILLI, DOÇ. DR. RAMAZAN KÖYLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Septik ensefalopati, optik sinir kılıf çapı, optik disk elevasyonu, ultrasonografi, Septic encephalopathy, optic nerve sheath diameter, optic disc elevation, ultrasonography
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Acil servise septik ensefalopati tablosu ile başvuran hastalarda optik ultrasonografik görüntüleme ile OSKÇ ve ODE yüksekliğini değerlendirmek. OSKÇ ve ODE'deki değişimin mortalite üzerine etkisini araştırmayı amaçladık. Gereç-yöntem: Çalışmaya 18 yaş üstü septik ensefalopati tanısı alan ve çalışmaya katılmak için yakınları ya da kendilerinin onam verdiği erkek ve kadın hastalar dahil edildi. Kontrol grubuna 18 yaş üstü sağlıklı erişkin hastalar dahil edildi. 18 yaş alt, travması, anatomik olarak göz kusuru, optik nörit, Alzheimer ve demans gibi GKS skoru değerlendirilemeyen hastalar, kafa içi kitle, kanama, enfarkt gibi yapısal santral sinir sistemi olan hastalar, menenjit ensefalite bağlı sepsis gelişen hastalar, akut böbrek yetmezliği, hiponatremi, hipernatremi gibi elektrolit bozukluğu, diyabetik ketoasidoz, hiperosmolar nonketotik koma, hipoglisemi, hepatik ensefalopati gibi ensefalopatinin metabolik toksik anormalliklere bağlı olabileceği düşünülen hastalar, gebe hastalar, ve onam vermeyen hastalar dahil edilmedi. Çalışmaya dahil edilen hastaların demografik verileri, laboratuvar verileri, GKS, SOFA, qSOFA, APACHE II skorları, ultrasonografik OSKÇ ve ODE değerleri, enfeksiyon yeri ve kaynağı, mekanik ventilasyon ve vazopressör ihtiyacı, yatış süreleri, varsa ölüm durumları not edildi. Kontrol grubu, sağlıklı gönüllülerden seçildi. Kontrol grubunun ultrasonografik OSKÇ ve ODE ölçümleri yapıldı. Bulgular: Çalışmaya 100 hasta ve 30 kontrol grubu dahil edildi. Sağ OSKÇ değerleri hasta grubunda 0,49±0,006mm, kontrol grubunda 0,40± 0,02 iken sol OSKÇ değerleri hasta grubunda 0,48±0,006mm, kontrol grubunda 0,41±0,02 tespit edildi. OSKÇ her iki göz için de hasta grubunda kontrol grubuna göre genişlemiş tespit edildi. Sağ ODE değerleri hasta grubunda 0,009 ±0,03mm, kontrol grubunda 0,00±0 iken sol OSKÇ değerleri hasta grubunda 0,005±0,01mm, kontrol grubunda 0,00±0 tespit edildi. ODE her iki göz için de hasta/kontrol grubunda anlamlı bulundu. Mortalite ise OSKÇ için bakıldığında ise sağ için p:0,06 olup anlamlı değilken sol için p:0,01'di ve anlamlıydı. ODE'de ise sağ için p:0,08 sol için de p:0,95 olup her ikisi için de anlamlı değildi. Sonuç: OSKÇ ve ODE septik ensefalopatili hastalarda sağlıklı kontrol grubuna göre genişlemektedir. Septik ensefalopatili hastalarda OSKÇ ve ODE ölçümü KİB, klinik gidişat ve mortalite hakkında ön bilgi verebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate the height of ONSC and ODE with optical ultrasonographic imaging in patients admitted to the emergency department with septic encephalopathy. We aimed to investigate the effect of changes in ONSD and ODE on mortality. Methods: Male and female patients over the age of 18 who were diagnosed with septic encephalopathy and whose relatives or self-consent were given to participate in the study were included in the study. Healthy adult patients over 18 years of age were included in the control group. Patients under 18 years of age, with trauma, anatomical eye defects, optic neuritis, Alzheimer's and dementia, patients whose GCS score cannot be evaluated, patients with structural central nervous system such as intracranial mass, bleeding, infarct, patients with sepsis due to meningitis encephalitis, acute renal failure, hyponatremia Patients whose encephalopathy is thought to be due to metabolic toxic abnormalities such as electrolyte disturbance such as hypernatremia, diabetic ketoacidosis, hyperosmolar nonketotic coma, hypoglycemia, hepatic encephalopathy, pregnant patients, and patients who did not give consent were not included. Demographic data, laboratory data, GCS, SOFA, qSOFA, APACHE II scores, ultrasonographic ONSD and ODE values, site and source of infection, need for mechanical ventilation and vasopressor, length of hospital stay, and death status, if any, of the patients included in the study were noted. The control group was selected from healthy volunteers. Results: 100 patients and 30 control groups were included in the study. While the right ONSD values were 0.49±0.006mm in the patient group and 0.40±0.02 in the control group, the left ONSD values were 0.48±0.006mm in the patient group and 0.41±0.02 in the control group. ONSD was found to be enlarged in both eyes in the patient group compared to the control group. While the right ODE values were 0.009 ± 0.03mm in the patient group and 0.00±0 in the control group, the left ONSD values were 0.005±0.01mm in the patient group and 0.00±0 in the control group. ODE was significant for both eyes in the patient/control group. Mortality, on the other hand, was p: 0.06 for the right, but not significant for the ONSD, while it was p: 0.01 for the left, and it was significant. In ODE, p:0.08 for the right and p:0.95 for the left was not significant for both. Conclusion: ONSC and ODE are enlarged in patients with septic encephalopathy compared to healthy controls. In patients with septic encephalopathy, ONSD and ODE measurement can give preliminary information about ICP, clinical course and mortality.