Gebelikteki prenatal bağlanmanın annenin emzirme davranışına etkisi
The effect of prenatal attachment in pregnancy on breastfeeding behavior of the mother
  1. Tez No: 731190
  2. Yazar: RÜYA AÇINCAN BİTİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN ERSİN ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Anne sütü, emzirme, gebelik, prenatal bağlanma, prenatal bağlanma ölçeği, Breast milk, pregnancy, breastfeeding, prenatal attachment, prenatal bonding scale
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Gebelik, kadın yaşamında fizyolojik ancak uyum gerektiren özel bir dönemdir. Gebelik döneminde anne ile bebeği arasında başlayan prenatal bağlanma, postpartum dönemde de devam eder. Doğum sonrası dönemde emzirme davranışı bebeğin gelişiminin devam etmesi ve sağlıklı büyümesi için oldukça önemlidir. Bu çalışmada gebelikteki prenatal bağlanmanın değerlendirilmesi, bu bağlanma durumunun annenin emzirme davranışı ile olan ilişkisinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipteki çalışmaya Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Tuzla Eğitim Aile Sağlığı Merkezi'ne 01.03.2021 ve 01.07.2021 tarihleri arasında başvuran, 20. gestasyonel hafta ve üzerinde olan gebeler dahil edilmiştir. Katılımcılara yaş, eğitim düzeyi, gelir durumu, aile yapısı, obstetrik öyküsü gibi genel özellikleri, Prenatal Bağlanma Ölçeği ve Emzirme değerlendirme formu araştırmacı tarafından uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmaya 87 katılımcı dahil edilmiş olup yaş ortalaması 29.4±5.4 yıl, gebelik haftası ortancası 33.0 (20.0-40.0)'dür. Katılımcıların gebelik haftası ile PBÖ'nden aldıkları puanlar arasında pozitif korelasyon izlenmiştir (r=0.364, p=0.001). Katılımcıların 7.gün, 3.ay ve 6.ay emzirme durumlarına göre PBÖ'nden almış oldukları toplam puan ve alt ölçek puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmamıştır (p>0.005). Sonuç: Prenatal dönemde anne-bebek bağlanmasının emzirme davranışı üzerine etkisi bulunmamıştır. Tüm gebeler gebelik boyunca ve postpartum dönemde düzenli takip edilmelidir. Anne sütü ile beslenme anne, bebek ve toplum sağlığını olumlu yönde etkilemektedir. Bu nedenle gebelere anne sütünün önemi ve emzirme davranışı ile ilgili danışmanlık verilmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim Pregnancy is a special period in women's life that requires physiological but adaptation. Prenatal attachment, which begins between the mother and her baby during pregnancy, continues in the postpartum period. Breastfeeding behavior in the postpartum period is very important for the continued development of the baby and its healthy growth. In this study, it is aimed to evaluate prenatal attachment in pregnancy and to reveal the relationship between this attachment status and the mother's breastfeeding behavior. Materials and Methods: Pregnant women who applied to Kartal Dr. Lütfi Kırdar City Hospital Tuzla Education Family Health Center between 01.03.2021 and 01.07.2021 and who were in the 20th gestational week or more were included in the cross-sectional study. General characteristics such as age, education level, income status, family structure, obstetric history, Prenatal Attachment Scale and Breastfeeding evaluation form were applied by the researcher. Results: The mean age of 87 participants was 29.4±5.4 years and the median gestational week was 33.0 (20.0-40.0). Positive correlation was observed between the gestational week and the scores of the participants from PBÖ (r=0.364, p=0.001). There was no statistically significant corrosion between the total score and subscale scores of the participants from PBÖ according to their breastfeeding status on the 7th day, 3rd month and 6th month (p>0.005). Conclusion: In the prenatal period, mother-infant attachment had no effect on breastfeeding behavior. All pregnant women should be followed up regularly during pregnancy and in the postpartum period. Breastfeeding positively affects maternal, infant and public health. Therefore, pregnant women should be counseled about the importance of breast milk and breastfeeding behavior.