Covıd-19 pnömonisi eş zamanlı iskemik inmede immunotrombotik belirteçler
İmmunothrombotic markers in ischemic stroke with Covid-19 pneumonia
- Tez No: 731221
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİRGÜL BAŞTAN TÜZÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, iskemik inme, sitruline histon H3, NETosis, IL-8, COVID-19, ischemic stroke, citrullinated histone H3, NETosis, IL-8
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nöroloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Covid-19 pnömonisinin iskemik inme riskini arttırdığı bilinmektedir. Etyopatogenezinde endotel disfonksiyonu, vaskülit, inflamasyon ve immunotromboz gibi mekanizmaların sorumlu olabileceği düşünülmektedir. Önerilen bir hipotezde, virüs kaynaklı hiperkoagulopati nedeniyle arteriyel tromboz oluşmasıdır. Bizim bu çalışmada amacımız; Covid-19 hastalarında ortaya çıkan akut iskemik inmenin özelliklerine dair elde ettiğimiz verileri ortaya koymak ve virüs kaynaklı hiperkoagulopatinin etyolojisinde nötrofil ekstraselüler tuzak (NET) formasyonun (NETosis) yer aldığına kanıt sağlamaktı Gereç ve Yöntem: Nisan 2020-Ağustos 2021 tarihleri arasında hastanemizde yatarak tedavi gören covid 19-pnömonisi ile eş zamanlı iskemik inme olan hastalar (1. grup; n= 26, 7K, 67,5±13) çalışmamıza alındı. Kontrol grubu olarak covid 19 olmayan iskemik inmesi olan (2. grup; n= 32, 13K, 62,6±17,9) ve covid-19 pnömonisi (3. grup; n=24, 7K, 63,6±15,6) olan hastalar alındı. Hastaların klinik özellikleri, nörogörüntüleme ve toraks BT bulguları, laboratuvar bulguları ile inme özellikleri olarak NIHSS skoru, mRS, TOAST sınıflaması kaydedildi. Hastaların yatışının ilk haftasında alınan serum örneklerinde IL-8, sitrüline histon 3 (H3Cit) ve C5a düzeyleri ELISA yöntemiyle belirlendi. Bulgular: H3Cit düzeyi Covid-19 pnömonisi olan akut iskemik inme grubunda diğer gruplara göre anlamlı olarak yüksek belirlendi (sırasıyla, p=0,05 ve p=0,02). Diğer çalışma grupları karşılaştırılabilir IL-8 ve C5a seviyeleri gösterdi Covid-19 enfeksiyonu olan veya olmayan akut iskemik inmeli hastalarının inme etiyolojik alt grupları arasında anlamlı bir fark yoktu. COVID-19 enfeksiyonu olan akut iskemik inme hastaları, kontrol gruplarına göre nispeten yüksek beyaz kan hücresi, lenfosit, nötrofil, D-dimer, C-reaktif protein ve prokalsitonin seviyeleri gösterdi. H3Cit seviyeleri klinik/prognostik özellikler ve inflamasyon parametreleri ile korele değildi. H3Cit ve IL-8 seviyeleri, inme olmayan COVID-19 hastalarında korelasyon gösterdi, ancak COVID-19 pozitif veya negatif akut iskemik inmeli hastalarda korelasyon göstermedi. Sonuç: COVID-19 ile ilgili akut iskemik inmeli hastalarda artan inflamasyon parametreleri ve H3Cit seviyeleri, NETosis' in arteriyel tromboza duyarlılığa neden olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Background: Prevalence of acute ischemic stroke (AIS) is increased in patients with coronavirus disease 2019 (COVID-19) infection. It is thought that mechanisms such as endothelial dysfunction, vasculitis, inflammation and immunothrombosis may be responsible in its etiopathogenesis. A proposed hypothesis is increased virus-induced propensity to hypercoagulation resulting in arterial thrombosis. Our aim was to reval the data we have obtained on the characteristics of acute ischemic stroke in Covid-19 patients and provide evidence regarding the involvement of neutrophil extracellular trap (NET) formation (NETosis) in COVID-19 related AIS. Methods: Patients with covid 19-pneumonia and acute ischemic stroke (1st group; n= 26, 7F, 67.5±13) who were hospitalized in our hospital between April 2020 and August 2021 were included in our study. As the control group, non-covid 19 ischemic stroke (2nd group; n= 32, 13F, 62.6±17.9) and only covid-19 pneumonia (3rd group; n=24.7F, 63.6±15, 6) patients were included. The clinical features of the patients, neuroimaging and thorax CT findings, laboratory findings, and stroke characteristics were recorded as The National Institutes of Health Stroke Scale (NIHSS), modified rankin scale(mRS), and TOAST classification. Citrulline histone 3 (H3Cit) (marker of NETosis), IL-8 and C5a levels (mediators associated with NETosis) were determined by ELISA method in serum samples taken in the first week of hospitalization. Results: H3Cit levels were significantly higher in COVID-19+ AIS patients, whereas all study groups showed comparable IL-8 and C5a levels. There were no significant differences among etiological subgroups of AIS patients with or without COVID-19 infection. AIS patients with COVID-19 infection showed relatively increased white blood cell, lymphocyte, neutrophil, D-dimer, C-reactive protein and procalcitonin levels than control groups. H3Cit levels did not correlate with clinical/prognostic features and inflammation parameters. H3Cit and IL-8 levels were correlated in COVID-19 patients without stroke but not in COVID-19 positive or negative AIS patients. Conclusion: Increased levels of inflammation parameters and H3Cit in COVID-19 related AIS suggest that NETosis may cause susceptibility to arterial thrombosis. However, H3Cit levels do not correlate with clinical severity measures and inflammation parameters diminishing the prognostic biomarker value of NETosis factors. Moreover, the link between IL-8 and NETosis appears to be abolished in AIS.