Evlilik uyumuna bilişsel esnekliğin etkisi
  1. Tez No: 731220
  2. Yazar: GAMZE İMAMOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik Uyumu, Bilişsel Esneklik, Aile Hekimliği, Marital Adjustment, Cognitive Flexibility, Family Medicine
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Samsun Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Aile hekimleri, toplumun sağlık ihtiyaçlarının karşılanmasında ilk başvuru noktası olduğu için koruyucu hekimlik ve biyopsikososyal yaklaşım kapsamında insanların hastalıklar dışında sosyal yönden de sorunlarıyla ilgilenmesi kaçınılmazdır. Çalışmamızda aile sağlığını yakından ilgilendiren evlilik uyumuna etki eden başta bilişsel esneklik becerisi olmak üzere farklı faktörlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel, tanımlayıcı türde dizayn edilen bu çalışma 01 Nisan 2022 – 01 Haziran 2022 tarihleri arasındaki 2 aylık süre içerisinde yapılmıştır. Çalışmamıza Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde halen çalışmakta olan 332 evli personel katılmıştır. Veriler, Yenilenmiş Çift Uyum Ölçeği ve Bilişsel Esneklik Envanteri kullanılarak yüz yüze görüşme tekniğiyle, bizzat araştırmacılar tarafından doldurulmuştur. İstatistiksel analizler SPSS 19.0 for Windows kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılanların yaşları ortalaması 40,9±8,2 yıl olmak üzere katılanların 194'ü (%58,4) kadın, 138'i (%41,6) erkek idi. Çalışmada, katılımcıların Yenilenmiş Çift Uyum Ölçeği puanlarının ortalaması 53,5±9,1'dir. Bilişsel Esneklik Envanteri puanı ortalaması ise 76,1±10,9'dur. Çalışmamızın değişkenleri olan yaş, cinsiyet, evlilik süresi, çocuk sayısı ile YÇUÖ ve BEE arasında istatistiksel olarak anlamlı bulgu saptanmadı. Evlilik sayısı ile YÇUÖ arasında anlamlı bulguya ulaşılmazken, evlilik sayısı arttıkça BEE'nden alınan puanın düşmekte olduğu saptandı (p=0,005). Eğitim düzeyi ile YÇUÖ arasında anlamlı bulgu olmamasına rağmen eğitim düzeyi arttıkça BEE'nden alınan puanın arttığı saptandı (p=0,001). Bilişsel esneklik alt grupları olan alternatif üretme ve kendini kontrol etme becerisi ile eğitim düzeyine bakıldığında, kendini kontrol etme becerisiyle anlamlı ilişki saptanmazken, eğitim düzeyi arttıkça alternatif üretme becerisinin de arttığı saptandı (p=0,001). Meslek gruplarına göre bakıldığında YÇUÖ ile anlamlı bulgu saptanmazken, BEE'nden alınan en düşük puanın işçi-şoför-güvenlik meslek gruplarında olduğu saptandı. Erkeklerin evlilik uyumlarının yaş gruplarına göre 18-30 ve 51 ve üstü yaş gruplarının ayrı ayrı 31-40 ve 41-50 yaş gruplarına göre ve 1-5 ve 20 ve üzeri yıl evlilik süresine sahip erkeklerin diğer sürelerdeki evlilik yıllarına sahip gruplara göre YÇUÖ puanı ortalamalarının istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu saptandı (p=0,008). Kadın cinsiyette yaş grubu ve evlilik süresi ile YÇUÖ arasında anlamlı istatistiksel veri saptanmadı. YÇUÖ ve BEE puanı arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon saptandı (p=0,001). Buna göre YÇUÖ'den alınan puan arttıkça BEE'den alınan puanın da arttığı saptandı. Çalışmaya katılan tüm kişilerin bilişsel esneklik alt boyutları olan alternatif üretme becerisi ve kendini kontrol etme alt boyutlarının evlilik uyumu ile pozitif yönde anlamlı ilişkisi olduğu saptandı (p=0,001). Sonuç: Kişilerin bilişsel esneklik becerileri arttıkça evliliklerindeki uyum ve memnuniyetlerinin arttığı, bilişsel esnekliğin evlilik uyumunu pozitif yönde etkilediği tespit edilmiştir. Çalışmamız, evlilik uyumuna etki edebilecek bazı değişkenleri belirleyerek birinci basamak sağlık hizmetlerini yürüten ve koruyucu hekimlik görevini de üstlenen aile hekimlerine evli bireylerin uyum problemlerini çözmede yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: Since family physicians are the first point of reference in meeting the health needs of the society, it is inevitable for people to deal with social problems other than diseases within the scope of preventive medicine and biopsychosocial approach. In our study, it was aimed to evaluate different factors, primarily cognitive flexibility skills, which affects marital adjustment, which is closely related to family health. Materials and Methods: This cross-sectional, descriptive study was conducted in a 2-month period between 01 April 2022 and 01 June 2022. 332 married personnel still working in Samsun Training and Research Hospital participated in our study. The data were filled in by the researchers themselves by face-to-face interview technique using the Renewed Dynasty Scale and Cognitive Flexibility Inventory. Statistical analyzes were performed using the SPSS 19.0 for Windows. Results: The mean age of the participants was 40,9±8,2, and 194 (58.4%) were female and 138 (41.6%) were male. In the study, the average of the participants' Revised Dynasty Scale scores was 53.5±9.1. The mean score of the Cognitive Flexibility Inventory is 76.1+10.9. There was no statistically significant finding between the variables of our study, age, gender, duration of marriage, number of children, and marital adjustment and cognitive flexibility. While no significant finding was found between the number of marriages and marital adjustment, it was determined that the cognitive flexibility score decreased as the number of marriages increased (p=0,005). Although there was no significant finding between education level and marital adjustment, it was determined that the level of cognitive flexibility increased as the education level increased (p=0,001). When the cognitive flexibility subgroups, the ability to produce alternatives and self-control, and the level of education were examined, no significant relationship was found with the ability to self-control, while the ability to produce alternatives increased as the level of education increased (p=0,001). According to the age groups of men, 18-30 and 51 and over age groups according to 31-40 and 41-50 age groups separately, according to the age groups of men with 1-5 and 20 and more years of marriage, according to the groups with other marriage ways marital adjustment score averages were found to be statistically significantly higher (p=0,008). No statistically significant data were found between age group and duration of marriage in female gender, and marital adjustment. A statistically significant positive correlation was found between the marital adjustment and cognitive flexibility scores (p=0,001). Accordingly, it was determined that as the score obtained from the marital adjustment increased, the score obtained from the cognitive flexibility also increased. It was determined that the cognitive flexibility sub-dimensions of the ability to produce alternatives and self-control sub-dimensions of all participants in the study were positively and significantly related to marital adjustment (p=0,001). Conclusion: It has been determined that as cognitive flexibility skills of individuals increase, their marital adjustment and satisfaction increase, and cognitive flexibility affects marital adjustment positively. By determining some variables that may affect marital adjustment, our study will guide family physicians, who carry out primary health care services and undertake preventive medicine, in solving the adjustment problems of married individuals.