Examination of shoulder pain, physical activity level, and quality of life in manual wheelchair user athletes during the pandemic period
Pandemi döneminde manuel tekerlekli sandalye kullanıcısı sporcuların omuz ağrısı, fiziksel aktivite düzeyi ve yaşam kalitesi incelenmesi
  1. Tez No: 731297
  2. Yazar: HANDE GÜL PANPALLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. IRMAK HÜRMERİÇ ALTUNSÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: disabled sports, shoulder pain, quality of life, physical activity, manual wheelchair user
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmanın amacı, manuel tekerlekli sandalye kullanan sporcularda omuz ağrısı, fiziksel aktivite düzeyi ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkiyi incelemek ve ayrıca katılımcıları (N=100) kafa üstü ve kafa üstü olmayan sporlar, bireysel ve takım sporları ve doğuştan ve sonradan edinilmiş engelli sporcular olarak ayırarak omuz ağrısı farklılıklarını karşılaştırmaktır. Ek olarak manuel tekerlekli sandalye kullanan sporcuların pandemi dönemindeki fiziksel aktivite katılımlarını belirlemek hedeflenmiştir. Amaçlı örnekleme kullanılmıştır. 100 manuel tekerlekli sandalye kullanıcısı sporcu bu çalışmaya çevrimiçi ve yüz yüze anketler aracılığıyla katılmıştır. Çalışmada kullanılan ölçekler omuz ağrısı için Tekerlekli Sandalye Kullanıcısının Omuz Ağrı İndeksi (WUSPI-Tr), Fiziksel Engelli Bireyler için Fiziksel Aktivite Ölçeği (FEBFAS) ve Kısa Form-12'dir (KF-12). Pearson korelasyon katsayısı sonuçlarına göre omuz ağrısı ile fiziksel aktivite düzeyi arasında anlamlı korelasyon saptandı (r(98) = .293, p.05). Doğuştan engelli sporcuların ise sonradan kazanılmış engelli sporculara göre anlamlı derecede daha az omuz ağrısı yaşadıkları belirlendi (U = 915.500, z = -2.263, p = .024, r=0.23). Bu nedenle tekerlekli sandalye kullanan sporcuların fiziksel aktivite düzeylerini ve yaşam kalitelerini desteklemek için omuz ağrısı gelişimine karşı güçlendirme ve önleme programı önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the correlation between shoulder pain, physical activity level, and quality of life in manual wheelchair user athletes and also compare shoulder pain differences by dividing the sample into overhead and nonoverhead sports, individual and team sports, and athletes with congenital and acquired disabilities. Lastly, the physical activity participation of manual wheelchair user athletes during the pandemic period was described. One hundred manual wheelchair user athletes participated in this study via online and face-to-face surveys. The purposive sample was selected. The instruments were the Turkish version of Wheelchair User's Shoulder Pain Index (WUSPI-Tr), Physical Activity Scale for Individuals with Physically Disabled (PASIPD), and Short Form-12 (SF-12). According to the Pearson correlation coefficient results, the WUSPI score was correlated to the PASIPD score significantly (r(98) = .293, p.05). It was determined that athletes with congenital disabilities suffered significantly less shoulder pain than athletes with acquired disabilities (U = 915.500, z = -2.263, p = .024, r=0.23). Hence, a strength and prevention program against shoulder pain development is recommended for wheelchair user athletes to support their physical activity level and quality of life.