Odorolojinin deliller üzerindeki tespiti ve hukuki boyutunun değerlendirilmesi
Determination of odorology on evidence and examination of its legal dimension
- Tez No: 731533
- Danışmanlar: PROF. DR. HAFİZE HİKMET SEVİL ATASOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Koku, Koku İzi, Adli odoroloji, Adli Delil, Odor, Odor Trace, Forensic odorology, Forensic Evidence
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Suç Önleme ve Analizi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Teknolojide yaşanan değişimler, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de bilimsel çalışmaların günden güne artmasını beraberinde getirmiştir. Bu bağlamda Türkiye'de suçla mücadele kapsamında yapılan çalışmaların arttığı ve bu çalışmaların çok başarılı olduklarını söylemek mümkündür. Suç işlemenin yoğunluğundaki artışla mücadele için, emliyet güçlerinin de günden güne değşim gösteren ihtiya ve şartlara paralellik gösterecek şekilde kendini yenilediği söylenebilir. Adli süreçlerde, adli bilimciler suçlulara ulaşma ve suçluları ortaya çıkarma konusunda birçok çalışma gerçekleştirmektedir. Bu çalışmalara, objeyi tanımlamada önemli rol oynayan“koku”nun da dahil edilmesi gerekliliği, araştırmamızın en temel amacını oluşturmaktadır. Bu araştırmada, Adli Bilimlerde adli delil niteliği taşıma potansiyeli açısından,“koku”ile“hukuk”ilişkisi tanımlanmış, adli odorolojinin, adli delil olarak kullanılabilmesi ve bu alandaki eksikliğin kapatılabilmesi için gerekli çalışmaların yürütülmesi gerekliliği tartışılmıştır. Ayrıca bu çalışma, döküman analizi (literatür tarama) modelinde nitel veri toplama yöntemlerinin kullanıldığı bir araştırma olup; Deneysel bir çalışma modeli önerecektir. Sonuç olarak, bu çalışma adli odoroloji'nin bilimsel, teknik ve hukuki yöntemler kullanılarak Türk Ceza Hukuku'na delil olarak eklenmesini öngörmektedir. Bu çalışmayla kanuni açıdan birçok açık giderilebileceği gibi, adli bilimcilerin ve güvenlik güçlerinin işlerinin biraz daha kolaylaşacağı ve en önemlisi de Türk Hukuk Sistemi'nin daha modern bir hal alacağı umut edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Changes in technology have caused scientific studies to increase every day in Turkey as well as in the world. In this context, it is possible to say that the studies carried out within the scope of the fight against crime in Turkey have increased and that these studies have been very successful. It can be said that in order to combat the increase in the intensity of crime, the security forces are renewing themselves in parallel with the needs and conditions that change from day to day. In judicial processes, forensic scientists and forensic criminals carry out a lot of work on reaching and exposing criminals. The necessity of including“smell”, which plays an important role in the identification of the object, in these studies constitutes the most basic purpose of our research. In this study, the relationship between“smell”and“law”has been defined in terms of the potential of forensic evidence in Forensic Sciences and the necessity of carrying out the necessary studies to use forensic as forensic odorology evidence and to close the deciency in this field has been revealed. it was discussed. In addition, this study is a research in which qualitative data collection methods are used in the document analysis (literature review) model and will propose an experimental study model. As a result, this study proposes the addition of forensic odor as evidence to Turkish Criminal Law using scientific, technical and legal methods. It is hoped that with this work, many legal gaps will be eliminated, the work of forensic scientists and security forces will become a little easier, and most importantly, the Turkish Legal System will become more modern.