Odyolojik incelemede saf ses hava yolu işitme eşiklerinde interaural attenuasyonun değerlendirilmesi
Interaural attenuation values in pure tone audiometry for supra-aural earphones
  1. Tez No: 428491
  2. Yazar: SELAHATTİN TUNCER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADRİYE ŞERİFE UĞUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Saf ses odyometri, maskeleme, Pure tone audiometry, masking
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Odyolojik incelemede saf ses hava yolu işitme eşiklerinin belirlenmesinde kullanılan supraaural kulaklıklar ile kulaklar arası geçişte azalma miktarını (IA) ve elde edilen değerlere göre maskeleme başlangıç seviyelerini tespit etmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya 18-50 yaş aralığında (ortalama erkeklerde 44,5, kadınlarda 42,5) gönüllü 50 kişi (27 erkek, 23 kadın) katıldı. Kulak Burun Boğaz muayenesinden sonra odyolojik incelemeler çift cidarlı sessiz kabinde (Odiotek-Türkiye), saf ses hava yolu ve kemik yolu eşikleri İnteracoustics Marka AC 40 model (Assens, Denmark) odyometre, TDH-39 (Assens, Denmark) supra-aural kulaklık ve Radioear B 71(Assens, Denmark) kemik vibratörü kullanılarak yapıldı. Tüm katılımcıların immitansmetrik ölçümleri yapıldıktan sonra 125-8000Hz aralığında saf ses işitme eşiklerine bakıldı. 500-4000 Hz aralığında IA değeri kötü kulak maskesiz hava yolu işitme eşiklerinden iyi kulak kemik yolu eşikleri çıkarılarak, diğer frekanslarda ise hava yolu işitme eşiklerine göre bulundu. Bulgular: Çalışmamızda bulduğumuz IA değerleri; 125 Hz'de; 48.40dB±07,17 250 Hz'de; 52.20 dB±08,81 500 Hz'de; 54,20 dB±07,09 1000 Hz'de; 55,80 dB±07,91 2000 Hz'de; 56,20 dB±08,89 4000 Hz'de; 57,50 dB±10,12 8000 Hz'de; 62,70 dB±11,57 olarak tespit edildi. Sonuç: Saf ses işitme eşiklerinin belirlenmesinde kullanılan supraaural kulaklıklar ile IA değerlerinin belirlenmesi maskelemeye karar vermek için son derece önemlidir. Maskeleme odyolojinin zor konularından birisidir. Bu nedenle gereksiz yere maskeleme yapmak odyolojik test sonuçlarını etkilemektedir. Klinik uygulamada 40 dB olarak uygulanan IA değerinin frekansa bağlı olarak 8-22dB arasında arttığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: It was aimed to determine interaural attenuation (IA) values for supra-aural earphones used to measure pure tone air conduction thresholds in auditory evaluations and to identify initial masking level based on IA values detected. Material and methods: The study included 50 healthy volunteers (27 men, 23 women) aged 18-50 years. Mean age was 44.5 years in men and 42.5 years in women. After ETN examination, pure tone air and bone conduction thresholds were measured by using an Interacoustics AC 40 audiometer (Assens, Denmark), TDH-39 supra-aural earphones (Assens, Denmark) and Radioear B71 bone vibrator (Assens, Denmark) in a silent cabinet (Odiotek, Turkey). Pure tone thresholds were measured at frequencies of 125-8000 Hz. The IA value was calculated by subtracting bone conduction threshold in better ear from non-masked air conduction thresholds in poorer ear at the frequencies of 500-4000 Hz while it was calculated according to air conduction thresholds in remaining thresholds. Findings: The following IA values were found in our study: 48.40 ± 07.17 dB at 125 Hz; 52.20 ± 08.81dB at 250 Hz; 54.20 ± 07.09 dB at 500 Hz; 55.80 ± 07.91 dB at 1000 Hz; 56.20 ± 08.89 dB at 2000 Hz; 57.50 ± 10.12 dB at 4000 Hz; and 62.70 ± 11.57 dB at 8000 Hz. Conclusion: It is of importance to determine IA values for supra-aural earphones used in measurement of pure tone thresholds in order to decide masking. Masking is one of the challenging issues in audiology. Unnecessary masking affects auditory tests results. It was seen that IA value was increased by 8-22 dB based on frequency used, which was applied as 40 dB in clinical practice.